Fædrelandsvennen

Strømmet til Lindesnes

Antall kommersiel­le overnattin­ger i juni i lindenesre­gionen er oppsiktsve­kkende med en økning på over 37 prosent i forhold til i fjor. Resten av Sørlandet hadde en økning på 1,5 prosent.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Turistene har strømmet til lindesnesr­egionen i sommer. Antall kommersiel­le overnattin­gen i juni økte med over 37 prosent. Resten av Sørlandet hadde en økning på 1,5 prosent.

– Her er helt topp å vaere, med mye å finne på, er familien Bakker fra Nederland enige om. De har to dager på Sjøsanden Feriesente­r i Mandal med sine fire barn. Nå skal de skal videre vestover mot Stavanger og Prekestole­n.

Akkurat denne effekten tror turistsjef for lindesnesr­egionen, Erling Løfsnes, er en viktig årsak til økningen for Mandal og Lindesnes:

– Vi opplever at svaert mange kommer fra Nord-europa med danskebåte­n og skal videre til Rogaland og Vestlandet. De stanser gjerne her for en overnattin­g eller tre. Med vaeret vi hadde i sommer, ble mange lengre enn de første hadde tenkt, sier han.

Juni-tallene for de kommersiel­le overnattin­gene kom fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) denne uka. Det vil si overnattin­ger på hotell, campingpla­ss og hytter. Det er spesielt leie av hytter som har økt i lindesnesr­egionen på solide 44 prosent. Sørlandet som sådan opplevde derimot en nedgang på 4,4 prosent.

MANDAL HOTEL

Landsdelen hadde en økning på 6,9 prosent i antall hotellover­nattinger i juni mens lindesnesr­egionen sine tall var et pluss på 5,5 prosent.

– Vi gleder oss stort til at Mandal Hotel med 200 senger er ferdig til neste sommer. Det vil dekke et stort behov mange tilreisend­e savner i denne regionen. Fra før av har vi kun hotellseng­er hos Lindesnes Havhotell, Kjøbmandsg­aarden i Mandal, Tregde Marina og Ljosland Fjellstove, sier Løfsnes.

Tallene fra SSB er også splittet opp i nasjonalit­eter. Det var knappe 30.000 overnattin­ger i lindesnesr­egionen i juni. Nesten nøyaktig var den ene halvdelen nordmenn, resten utlendinge­r.

TALL RETT I VAERET

Det var flest tyskere, 8300 overnattin­ger. Det er en økning på 27,5 prosent fra i fjor.

Men mildt sagt overrasken­de er tallene for turister fra Østerrike. Mens personer derfra hadde 69 overnattin­ger i fjor, var tallet i år 1057. Det er en økning på 1431 prosent.

– Jeg tror tallet er litt misvisende. Det er nok mer at overnattin­gsstedene spør mer spesifikt over hvor gjestene kommer fra og ikke bare antar at det er tyskere. Men uansett er tallene for tyskere, sveitsere, nederlende­re og østerriker­e positive. Det er en solid økning, sier Løfsnes.

MYE AKTIVITET

Han trekker ellers fram at det gjøres mye for å skape aktivitet i regionen og som dermed også drar overnattin­gsgjester.

– Vi har i sommer hatt godt be-

søkte arrangemen­t som Skalldyrfe­stivalen, Tall Ships Races, Tour des Fjords, Jazzfestiv­al og Bluesfesti­val i Mandal og matfestiva­len Malmø Beer & Streetfood Festival, også det Mandal, sier han.

Tallene for juli vil ikke komme før senere i høst, men turistsjef­en har ringt rundt til de ulike overnattin­gsstedene. De melder alle om en svaert god måned.

– Det er ikke overrasken­de. Stort sett hver juli er det bortimot hundre prosent overnattin­gsbelegg. Utfordring­en er å utvide sesongen til tidlig vår og sen høst, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Turistsjef for lindesnesr­egionen Erling Løfsnes (t.v.) har slått seg ned med den nederlands­ke familien Wilfred, Eva, Fieke, Mare, Jette og Taeke Bakker som var på Sjøsanden Feriesente­r. Som mange andre har de en stopp i Mandal på vei mot Vestlandet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Turistsjef for lindesnesr­egionen Erling Løfsnes (t.v.) har slått seg ned med den nederlands­ke familien Wilfred, Eva, Fieke, Mare, Jette og Taeke Bakker som var på Sjøsanden Feriesente­r. Som mange andre har de en stopp i Mandal på vei mot Vestlandet.
 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? Til Lindesnes Fyr strømmer det på med folk, i år opp mot 100.000 personer. Her er statsminis­ter Erna Solberg ved fyret i august i fjor.
FOTO: ARKIV Til Lindesnes Fyr strømmer det på med folk, i år opp mot 100.000 personer. Her er statsminis­ter Erna Solberg ved fyret i august i fjor.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Årets Skalldyrfe­stival trakk igjen bortimot 60.000 gjester og bidrar stort til å få opp overnattin­gstallene for regionen.
FOTO: ESPEN SAND Årets Skalldyrfe­stival trakk igjen bortimot 60.000 gjester og bidrar stort til å få opp overnattin­gstallene for regionen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Turistsjef Erling Løfnes med ekteparet Wilfred og Eva Bakker fra Nederland. De er storfornøy­d med sitt besøk i Mandal før de reiser videre, blant annet til Prekestole­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Turistsjef Erling Løfnes med ekteparet Wilfred og Eva Bakker fra Nederland. De er storfornøy­d med sitt besøk i Mandal før de reiser videre, blant annet til Prekestole­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway