Fædrelandsvennen

Krever erstatning etter stryk

Torkel Thune Fladstad (24) mener en feil i oppgavetek­sten førte til at han strøk på muntlig eksamen i fysikk. Nå krever han erstatning for tapt arbeidsfor­tjeneste.

-

Torkel Thune Fladstad strøk på muntlig eksamen i fysikk. Nå krever han erstatning for tapt arbeidsfor­tjeneste fordi han mener en feil i oppgavetek­sten var grunnen til at det gikk skeis på eksamen.

– Jeg føler meg veldig urettferdi­g behandlet. Det er grunnen til at jeg går til søksmål, sier Fladstad til Faedreland­svennen.

Et par år etter videregåen­de fant Fladstad ut at han ønsket å utdanne seg til ingeniør. Han manglet imidlertid realfagene matte, fysikk og kjemi og meldte seg opp til eksamen som privatist.

30. april 2015 møtte han til muntlig eksamen i fysikk på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle. Der fikk han en oppgave og 45 minutter til å forberede seg på en muntlig presentasj­on.

– Jeg hadde problemer med den første oppgaven og brukte store deler av forberedel­sestida på den, sa 24-åringen fra Farsund i retten.

Det endte med strykkarak­ter. Dermed gikk også planen om å begynne på ingeniørst­udier til høsten i vasken.

KREVER OVER 100.000

24-åringen mener feil i oppgaven førte til at han brukte tiden feil, ble stresset og strøk. Han holder derfor Vest-agder fylkeskomm­une, som har ansvaret for gjennomfør­ing av eksamen for privatiste­r, ansvarlig for at studiene ble forsinket.

– Vi krever erstatning for tapt inntekt. Det dreier seg om 100.000–160.000 kroner, sier Fladstads prosessful­lmektig, advokat Frank Johansen til Faedreland­svennen.

Fylkeskomm­unen erkjenner at Fladstad fikk en oppgave som manglet deler av en graf og noe tekst, men mener dette var uten betydning for resultatet.

– Det var ikke en feil oppgave, selv om den var annerledes. Oppgaven han fikk kunne godt ha blitt utlevert, sa eksaminato­r Olaf Ugland i sitt vitnemål.

– DET VAR HELT FORFERDELI­G

I teksten som ikke kom med på arket Fladstad fikk utlevert står det at «eksaminasj­onen vil ta utgangspun­kt i to kompetanse­mål, men det kan også tenkes at vi kommer inn på tilstøtend­e temaer».

– Jeg ble satt ut da jeg ble bedt om å redegjøre for kompetanse­målene. Det var helt forferdeli­g. Jeg hadde brukt forberedel­sestida på oppgaven og trodde at det var den jeg skulle snakke om, sa Fladstad i retten.

Eksaminato­r Ugland mener oppgaven uansett var enkel å løse.

– Vi skulle ha greie på om han kjente begrepene rundt hastighet og akselerasj­on. Det kunne han ikke. At grafen ble kuttet betydde ingenting. Hadde det hatt betydning ville vi ha stoppet eksamen, sa Ugland.

FIKK MEDHOLD

Sensor Wenche Ommundsen viste til at formålet med den praktiske oppgaven er å ha et utgangspun­kt for en generell diskusjon rundt sentrale deler i fysikk-faget.

– Det som står der er bare en presiserin­g av det kandidaten bør vite på forhånd. Det første du må gjøre på muntlig eksamen er å finne ut hvilke kompetanse­mål du skal snakke om, sa Ommundsen i retten.

Fladstad leverte en klage. I juli 2015 fikk han medhold av en enstemmig klagenemnd. I retten stilte Ommundsen seg uforståend­e til nemndas konklusjon om at feilen i oppgaven kan ha hatt betydning for resultatet.

– Jeg mener den avgjørelse­n er feil, sa Ommundsen.

KOM INN ÅRET ETTER

I forbindels­e med klagebehan­dlingen ble Fladstad kjent med at fylkeskomm­unen hadde sendt den fullstendi­ge oppgaven til klagenemnd­a i stedet for oppgaven han fikk utlevert. I retten framholdt Fladstads advokat at også dette var en uaktsom handling som gir grunnlag for erstatning.

Torkel Thune Fladstad er oppgitt over at fylkeskomm­unen ikke vil innrømme feilen.

– Hadde jeg fått en unnskyldni­ng hadde det kanskje ikke blitt noen rettssak. Vi har forsøkt å få til en dialog, men ikke fått noen respons. Det er først nå i retten at jeg møter noen fra fylkeskomm­unen, sier Fladstad.

Høsten 2015 tok han eksamen på nytt. Da fikk han karakteren 5. Han er nå på tredje året i utdannelse­n som mekatronik­k-ingeniør ved Universite­tet i Agder.

Fylkeskomm­unen represente­res av sitt forsikring­sselskap i retten. Advokatful­lmektig Christine Thoresen, prosessful­lmektig for Protector forsikring, avviste erstatning­skravet.

– Det er ikke handlet uaktsomt og det foreligger under enhver omstendigh­et ingen årsakssamm­enheng, sa Thoresen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Torkel Thune Fladstad har saksøkt Vest-agder fylkeskomm­une etter at han strøk på muntlig eksamen i fysikk våren 2015. Her avbildet i Kristiansa­nd tingrett med sin advokat Frank Johansen.
FOTO: ERLEND OLSBU Torkel Thune Fladstad har saksøkt Vest-agder fylkeskomm­une etter at han strøk på muntlig eksamen i fysikk våren 2015. Her avbildet i Kristiansa­nd tingrett med sin advokat Frank Johansen.
 ?? FOTO: CHRISTIAN TUNGE ?? Torkel Thune Fladstad skulle egentlig fått oppgaven til venstre, men fikk utlevert versjonen til høyre. Han mener feilen er årsaken til at han strøk.
FOTO: CHRISTIAN TUNGE Torkel Thune Fladstad skulle egentlig fått oppgaven til venstre, men fikk utlevert versjonen til høyre. Han mener feilen er årsaken til at han strøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway