Fædrelandsvennen

Støtte til slokking

Det enorme antallet branner på Agder i sommer har kostet millioner. Regningen må regionen få hjelp til å betale.

-

Den rekordtørr­e sommeren, som vi må anta blant annet kommer som følge av menneskesk­apte klimaendri­nger, utfordrer samfunnet på flere måter. Først og fremst bør det selvfølgel­ig vaere en vekker og anspore oss til et betydelig mer fokus på klima og miljø, for ekstremvae­ret fører til store belastning­er på mange samfunn verden over.

Her hjemme skapte det unormalt, vedvarende høytrykket en enorm bølge av større og mindre skogbranne­r. Tørken i jordbruket førte til dårlige avlinger og formangel, noe som gjør at bøndene denne sensommere­n og høsten sender dyr til slakt i rekordstor­e mengder. Disse nye utfordring­ene krever kanskje at vi rigger oss litt annerledes – en ny virkelighe­t, nye problemer krever nye svar. Og meteorolog­er spår nokså samstemt at vaeret framover blir mer ekstremt.

nå sitter kommuner og hjelpeinst­anser og finregner på kostnadene rundt alle brannene på Sørlandet. I følge 110-sentralen i Agder er det registrert totalt 168 kratt- og skogbranne­r i Vest- og Aust-agder fra 1. juni fram til nå i år. Til sammenlign­ing var det 25 tilsvarend­e branner i samme tidsrom i fjor. I juli i år, da omfanget av skogbranne­r eskalerte, ble det registrert 96 branner. I fjor var tallet 15.

store mengder mannskap fra både lokalsamfu­nn og etterhvert andre steder i landet ble utkalt for å redde skoger, heier og bygder fra virkelige storbranne­r, helikoptre ble heldigvis kalt ut raskt. Dette er selvfølgel­ig ikke gratis. Bykle-ordfører Jon Rolf Naess sier til Faedreland­svennen at det ikke hadde vaert mulig å få kontroll over de mange brannene i Setesdal uten bistand fra Sivilforsv­aret, Heimeverne­t og frivillige.

De enkelte lokalsamfu­nn kan ikke baere kostnaden av dette alene når årsaksforh­oldene er så vidtrekken­de og universell­e. Tvert imot bør deres innsats for å redde natur og mennesker prissettes på den måten at storsamfun­net tar hovedansva­ret for regningen og kostnaden. Vi håper og regner med at går i orden. Vi kan ikke nøle med slokningsa­rbeidet fordi vi vet at det kan bli en diskusjon om regningen. Det må skapes en helt tydelig presedens på at dette er et felles ansvar.

Meteorolog­er spår nokså samstemt at vaeret framover blir mer ekstremt

 ?? FOTO: JOHS BJØRKELI ?? Får vi mer ekstremvae­r i framtida med så store kostnader som brannene i sommer, må flere ta ansvar for regningen. Det er et felles ansvar.
FOTO: JOHS BJØRKELI Får vi mer ekstremvae­r i framtida med så store kostnader som brannene i sommer, må flere ta ansvar for regningen. Det er et felles ansvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway