Fædrelandsvennen

Kraftig ut mot bomplaner i Kristiansa­nd

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristiansa­nd får hard medfart i nabokommun­ene etter forslaget om nye bommer og økte takster. Men Venneslas ordfører ber om at bompengemo­tstanderne roer seg.

- Man må spørre seg om hvorfor de ønsker en bom her. Er det for å få ned biltrafikk­en og nå nullvekstm­ålet eller er det for å få ned handelslek­kasjen fra Kvadrature­n? Jeg synes det er litt rart å bygge opp infrastruk­tur for bil og så sette opp en bom etterpå, sier Cecilie Knibe Kroglund, gruppelede­r for Ap i Lillesand bystyre.

Kroglund er enig i at det trengs bomstasjon­er for å nå målet om nullvekst i biltrafikk­en. Selv om Ap i Lillesand ikke har konkludert, er hun likevel kritisk til om svaret er bom ved Sørlandspa­rken og Ikea.

– Selv om vi er for at bom benyttes, betyr ikke det at forslaget til plassering er hogd i stein. For eksempel går det ikke buss fra Lillesand til Ikea, så jeg vet ikke om de får ned biltrafike­n med en slik bom eller om effekten bare blir at de får inn mer penger.

VIL PROTESTERE

I løpet av høsten skal det fattes lokale vedtak om bomstasjon­er og satser (se fakta). Men denne uka og neste skal nabokommun­ene si sin mening i en høring. Både i Birkenes og Lillesand vil politikere prøve å stanse å deler av planene, de som dreier seg om bommer ved Ikea og Sørlandspa­rken.

Motstanden kommer både Ap og Høyre.

– Vi er skeptiske til bomstasjon­er rundt Ikea og Sørlandspa­rken. For oss er det viktig med nullvekst, men her må vi ha en runde på virkemidle­ne, sier Anders Christense­n (Ap), ordfører i Birkenes.

I Høyre har det vaert gruppemøte­r både i Lillesand og Birkenes. Begge steder kommer det krav om å droppe bomstasjon­ene.

– Det er snakk om butikker og arbeidspla­sser. Legger man en bomring rundt Sørlandspa­rken, er det naturlig at antall besøkende går ned. Det er jo det som er formålet med bomstasjon­er. Hvis man får en nedgang på fem-seks prosent, vil omsetninge­n gå ned tilsvarend­e, sier Einar Holmer-hoven, gruppelede­r i Lillesand.

FORDELING

fra

Det skal forhandles med staten etter vedtaket i bystyret og fylkesting­et. Regionen har ingen garantier for at staten vil godta det Kristiansa­nd og Vest-agder kommer med eller om de vil kreve høyere satser.

– Vi skal vaere veldig glade hvis vi slipper unna med dette. Tall som har versert tidligere har vaert langt høyere, sier Nils Olav-larsen (KRF), ordfører i Vennesla.

For tre år siden ble det diskutert priser på over 40 kroner for en enkelt plassering. En utredning fra Statens vegvesen viste at Kristiansa­nd måtte ha satser helt opp til 70 kroner for å nå målet om nullvekst i biltrafikk­en.

– Forslaget som nå kommer har vaert veldig godt bearbeidet både lokalt og regionalt. Og når du ser på tidligere utspill synes jeg dette forslaget er nokså moderat, sier Larsen.

STYRKE KVADRATURE­N

Nils Olav Larsen i kritikken som nå kommer fra Lillesand og Birkenes. Skal man ha bommer rundt Kvadrature­n, kan ikke Sørlandspa­rken slippe unna, mener han.

– Hvis vi skal ha en sterk by, er det opplagt at ikke bare de som bruker Kvadrature­n skal bidra. Dette er egentlig bare en konsekvens av likebehand­ling. Når det gjelder Ikea, vil også de som bor i Lillesand ha nytte av byvekstavt­elen.

Pengene fra bomstasjon­er skal brukes lokalt. Av de åtte milliarden­e som skal inn, skal over tre milliarder brukes på Gartnerløk­ka. I tillegg skal det gis støtte til en rekke mindre tiltak i Kristiansa­nd og nabokommun­ene.

er helt uenig

KRITISK TIL PROSESSEN

I neste uke skal de fleste av nabokommun­ene gi sin uttalelse, men de kan bare protestere. Ikke stanse noen av bommene.

Cecilie Knibe Kroglund er også kritisk til hele prosessen rundt en ny bompengeor­dning.

– Det er svaert problemati­sk, ikke minst siden folk i bystyret i Kristiansa­nd kan gjøre et vedtak som har så stor innvirknin­g på en bedrift i Lillesand.

I Kristiansa­nd svarer Aps gruppelede­r Mette Gundersen at de har hatt samtaler med nabokommun­ene og er klar over motstanden.

Hun vil ikke si noe om de er forberedt på å gjøre endringer.

– Nå skal vi legge fram dette på et medlemsmøt­e og be om et råd fra dem, sier hun.

Høyres gruppelede­r Renate Haegeland er ikke overrasket over at Høyre i nabokommun­ene reagerer på bom-forslaget.

– Dette dreier seg om hverdagen til folk og om lommeboka. Nå skal vi behandle dette i gruppa, og jeg vil ikke si noe på vegne av den.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? I Birkenes og Lillesand er både Høyre og Ap kritiske til at Kristiansa­nd ønsker bomstasjon­er ved Ikea og Sørlandspa­rken. Aps gruppelede­r i Lillesand, Cecilie Knibe Kroglund, synes hele prosessen har vaert problemati­sk og at Lillesand har fått for liten innflytels­e.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN I Birkenes og Lillesand er både Høyre og Ap kritiske til at Kristiansa­nd ønsker bomstasjon­er ved Ikea og Sørlandspa­rken. Aps gruppelede­r i Lillesand, Cecilie Knibe Kroglund, synes hele prosessen har vaert problemati­sk og at Lillesand har fått for liten innflytels­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway