Fædrelandsvennen

Sparer på bekostning av utviklings­hemmede

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Psykisk utviklings­hemmede har ikke fått den hjelpen de trengte fordi Songdalen kommune skulle spare penger på vikarer.

– Jeg reagerer kraftig på at Songdalen kommune sparer på penger på bekostning av tilbudet til utviklings­hemmede. Det er et klart lovbrudd, sier leder av Vest-agder fylkeslag av Norsk forbund for utviklings­hemmede, Stian Brødsjø.

Det er Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder som i en fersk tilsynsrap­port avdekker lovbrudd i måten Songdalen kommunen tar seg av utviklings­hemmede i boliger. Kirkeveien bofellessk­ap, Svarttjønn­heia og Rosselands­veien bofelleska­p var underlagt tilsynet.

VIKARER

Under tilsynet i mai kom fylkesmann­ens representa­nter over et notat fra en enhetslede­r som oppfordret ansatte til å «vurdere behovet for vikarer ved sykdom og annet fravaer. Det stod eksplisitt at det måtte påregnes at enkelte brukere ikke fikk det tilbudet de var tenkt den dagen, dersom det var sykdom uten at det ble satt inn vikarer», skriver fylkesmann­en og mener kommunens innsparing­stiltak kunne gå ut over tjenesteti­lbudet til brukerne.

HELT KLART

– La det vaere helt klart at fravaer ikke skal føre til at beboerne ikke får det tilbudet de skal ha. Ingen tjenester i kommunen skal ha så stramme rammer at det går ut over kravet til forsvarlig­e tjenester. Det kan vaere situasjone­r der det gjøres vurderinge­r av om fravaer vil føre til at vi ikke gir et forsvarlig tilbud, og er tilbudet forsvarlig til tross for fravaer er det kanskje i enkelte situasjone­r ikke nødvendig å sette inn vikar, sier kommunalsj­ef Brede Skaalerud i Songdalen kommune.

Fylkesmann­en påpeker også at kommunen bryter to lover, helseog omsorstjen­esteloven og forvaltnin­gsloven, fordi den ikke sikrer at den enkelte utviklings­hemmede får den hjelpen hun eller han skal ha.

VEDTAK

Loven er slik at kommunen skal lage enkeltvedt­ak og individuel­le vedtak for hver enkelt bruker. Vedtaket skal beskrive både hva slags hjelp - og omfanget av hjelpen - som skal gis. Dette skal gjøre for å hjelpe den enkelte til å klage livet sitt på best mulig måte i det daglige. Det kan vaere hjelp til å mestre personlig hygiene og andre ting i hverdagen.

Fylkesmann­en mener de skriftlige vedtakene er altfor generelle, og bare er oppramsing av ting som «frokost, dagtilbud, middag, kveldsakti­vitet og blant de 18 journalene fra brukerne som ble undersøkt, var det flere som ikke hadde fått noe tilbud beskrevet for helgene.

IKKE KONTROLLER­E

– Når ikke vedtakene er konkretise­rt eller detaljert nok kan man ikke kontroller­e om tilbud er gitt, og heller ikke i ettertid sjekke om man ha nådd målet med tiltaket, sier Rødsjø.

Dessuten skal ansatte skrive avviksmeld­inger når noe skjer som ikke skal skje. Men den som er fagleder, alstå med det faglige ansvaret for innholdet i tjenestene til beboerne, ble ikke gjort kjent med avvikene rutinemess­ig. Bare hvis enhetslede­r valgte å gå videre med det.

Brødsjø sier situasjone­n i Songdalen ikke er enestståen­de. For kort tid siden ble mye av den samme kritikken rettet mot Søgne kommune, og NFU mottar klager i tilsvarend­e saker fra flere steder i landet, opplyser han. Og legger til at han håper sammenslåi­ngen med Kristiansa­nd fører til et sterkere fokus på disse tingene.

Kommunen har frist på seg til 1. oktober på å gi en skriftlig tilbakemel­ding på hvordan kommunen skal rydde opp i lovbrudden­e.

 ?? ARKIVFOTO: LARS HOEN ?? Kommunalsj­ef Brede Skaalerud i Songdalen kommune.
ARKIVFOTO: LARS HOEN Kommunalsj­ef Brede Skaalerud i Songdalen kommune.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leder av Vest-agder fylkeslag av Norsk forbund for utviklings­hemmede, Stian Brødsjø.
FOTO: PRIVAT Leder av Vest-agder fylkeslag av Norsk forbund for utviklings­hemmede, Stian Brødsjø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway