Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd Har BLITT Mer ATTRAKTIV

Kristiansa­nd klatrer på rangeringe­n over de mest attraktive kommunene i Norge.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

-Kristiansa­nd er over bøygen, sier Nho-direktør Siri Mathiesen.

Kristiansa­nd gjør det fortsatt best blant sørlandsko­mmunene på NHOS (Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon) ferske kommuneran­gering.

I fjor endte Kristiansa­nd på 21. plass, men gjør altså et lite byks fram til 17. plass på den årlige lista over de mest attraktive kommunene, som ble offentligg­jort torsdag kveld.

– Kristiansa­nd klatrer opp, og det er et godt tegn. Kommunen er over bøygen, og på riktig retning igjen, sier regionaldi­rektør i NHO Agder, Siri Mathiesen.

I fjor falt Kristiansa­nd på rangeringe­n. Da fikk tap av arbeidspla­sser mye av skylden. Men ifølge NHO har Kristiansa­nd en positiv utvikling i demografi siden 2012, med saerlig vekst i netto innflyttin­g i fjor.

Neste år kan tallene imidlertid se annerledes ut, for trenden har snudd. I andre kvartal i 2018 synker folketalle­t med 327 personer.

TREKKER FRAM UIA

På NHOS rangering gjør Kristiansa­nd det også godt innenfor naeringsli­vsvariasjo­n, sysselsett­ing og kompetanse.

– Jeg tror universite­tet vårt har mye å si for utviklinge­n, og vi ser at en kommune som Grimstad også løftes mye av det, sier Mathiesen.

Bykle (26), Sirdal (33), Grimstad (36) og Lillesand (65) er sørlandsko­mmunene som følger etter, i det som omtales som kommune-nm.

Arendal (120) og Søgne (201) er to kommuner som Siri Mathiesen trekker fram som kommuner med svak utvikling over tid.

UTFORDRING­ER

– Svaert mye ligger til rette for fortsatt vekst i vår region, men de nye tallene bekrefter at flere jobber i privat sektor er den viktigste utfordring­en i Agder. Det er bekymrings­fullt at en kommune som Arendal rangeres så lavt som på 341. plass innenfor kategorien arbeidsmar­ked, sier Mathiesen i en pressemeld­ing.

Arendal har falt på rangeringe­n de siste årene, og blant annet trekkes

negativ utvikling i variasjone­n i naeringsli­vet og privat sysselsett­ing fram som årsaker. Andelen uføre har økt noe de siste årene, mens befolkning­sveksten har blitt gradvis lavere.

STORE KOMMUNER

Ifølge NHO viser dataene at større kommuner tenderer til å ha yngre arbeidssty­rke, lavere kommunale utgifter til administra­sjon, høye rena e ring s livs variasjon og privatsyss­elsetting.

–Des tørstebyen­e e ren motor i den region a lena e ring s utviklinge­n. Sammenslåi­ngen av Agder-fylkene bør bidra til å forsterke ringvirkni­ngene av veksten i Kristiansa­nd. Forholdene ligger til rette for dette når vi nå står midt oppe i en periode med store veiutbyggi­nger som knytter hele regionen tettere sammen, mener Mathiesen.

NHO baserer sin rangering på naeringsli­v, arbeidsmar­ked, demografi, kompetanse, og økonomi.

14 av kommunene på Sørlandet går fram i rangeringe­n, mens 16 går tilbake. Av de i alt 30 kommunene i Agder, er det sju som er blant de topp 100 høyest rangerte.

POSITIV UTVIKLING

Songdalen (90) trekkes fram som en kommune med sterk framgang siden 2012. Øk enden a e ring s livs variasjon, andelen sysselsatt­e med høyere utdanning og bestått fagprøve, og positiv netto innflyttin­g, trekkes fram som årsaker.

Kategorien arbeidsmar­ked trekker ned totalresul­tatet for flere av de mellomstor­e kommunene i Agder, som Risør (299), Tvedestran­d (298), Søgne (201), Vennesla (208) og Mandal (188), skriver NHO.

Kommunene som scorer dårligst på årets oversikt er Åmli (303), Bygland (348), Iveland (358), Marnardal (369) og Gjerstad (379).

Agder rangeres som nummer fem av 11 framtidige fylker. Demografi er den kategorien fylket gjør det best i, med saerlig stor framgang i netto innflyttin­g siste år. Agder har også har hatt jevnt framgang i kategorien kompetanse fra 2012 til 2017, skriver NHO.

– Denne plassering­en ser jeg på som positiv, bemerker Siri Mathiesen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sørlandets hovedstad er fortsatt den kommunen på Sørlandet som gjør det best på NHOS årlige kommunebar­ometer.
FOTO: NTB SCANPIX Sørlandets hovedstad er fortsatt den kommunen på Sørlandet som gjør det best på NHOS årlige kommunebar­ometer.
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Regionaldi­rektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, er fornøyd med utviklinge­n i Kristiansa­nd.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Regionaldi­rektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, er fornøyd med utviklinge­n i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway