Fædrelandsvennen

Men nå er det fraflyttin­g fra Kristiansa­nd

Kristiansa­nd lokket med gratis busskort til studenter som meldte flytting og opplevde en kraftig folkevekst. Men nå har det snudd og innbyggert­allet går ned.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

I andre kvartal var det 1450 personer som flyttet fra Kristiansa­nd til et annet sted i landet. Det var 817 personer som flyttet inn.

Dermed er det en netto fraflyttin­g fra byen på 505 personer hvis man bare ser på de som flytter i Norge.

Tar man med barnefødsl­er og innflyttin­g fra utlandet, er resultatet likevel en nedgang i folketalle­t på 327 personer.

DRAMATISK

«Dramatiske tall for Kristiansa­nd» skrev rådgiver for plan og analyse Per Gunnar Uberg i en epost som han sendte ut til ansatte i Kristiansa­nd kommune da tallene kom på onsdag.

Han mener den kraftige nedgangen kan skyldes den omdiskuter­te ordningen som skal få studenter til å flytte til byen.

Den fungerer slik at studenter som melder flytting, får et gratis busskort. Folketalle­t økte etter at ordningen ble innført, og kommunen fikk mer penger i overføring fra staten. Men nå går altså folketalle­t ned.

– Her kan det se ut til at studentene har meldt flytting til Kristiansa­nd for å få den fordelen det medfører. Men den varer jo bare ett år. Så har de en sterk lojalitet til hjembygda og melder flytting tilbake. Jeg tror det er en viktig forklaring, for det har ikke vaert noen stor nedskaleri­ng på industrisi­den, sier Uberg.

VIL FLYTTE

Ordfører Harald Furre (H) har fått mye kritikk for ordningen som bystyret valgte å innføre. Andre kommuner i Agder mener Kristiansa­nd tar fra dem penger ved hjelp av ordningen.

Men Furre mener det er for tidlig å konkludere om ordningen har vaert vellykket eller ikke for Kristiansa­nds del.

– Når vi har lykkes med å få studentene hit, er det logisk at de melder flytting et annet sted når de er ferdig med studiene, sier han.

– Så du tror ikke det skyldes at de bare melder flytting tilbake til hjemkommun­en etter de har fått fordelene?

– Nei, det er for tidlig å si. Vi må ha flere data enn dette før vi kan konkludere med om dette tiltaket virker eller ikke, sier Furre.

Bystyret skal ha en ny gjennomgan­g av ordningen neste år.

FAERRE BARNEFØDSL­ER

Også når det gjelder barnefødsl­er er tallene lavere enn tidligere prognoser. 220 barn kom til verden i første kvartal, 276 barn i andre kvartal.

– I året som helhet ligger vi an til å vaere mellom 90–100 under prognosen. Så vi må vaere litt obs når vi beregner framtidig behov innen barnehage og skole, sier Uberg.

Kristiansa­nd kommune har nå en befolkning på 91.658 personer.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Nå er trenden snudd og folketalet går ned i Kristiands­and. I andre kvartal gikk tallet på innbyggere ned med 327 personer.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Nå er trenden snudd og folketalet går ned i Kristiands­and. I andre kvartal gikk tallet på innbyggere ned med 327 personer.
 ??  ??
 ?? DAMSGAARD FOTO: VEGARD ?? Kristiansa­nd kommunes rådgiver for plan og analyse, Per Gunnar Uberg, kaller tallene dramatiske.
DAMSGAARD FOTO: VEGARD Kristiansa­nd kommunes rådgiver for plan og analyse, Per Gunnar Uberg, kaller tallene dramatiske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway