Fædrelandsvennen

Slukk tørsten ved Budapests ruinpuber

Det er ikke hver dag man går seg vill i en pub. Szimpla Kert har bare to etasjer, men et sted i labyrinten av rom, trapper og korridorer mister jeg plutselig retningssa­nsen. Tok jeg til høyre ved tårnet av sammensvei­sede vannpiper, eller var det inn gjenn

- AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND

Jeg er uansett et sted i hjertet av Ungarns eldste og mest berømte ruinpub, hvor det selv midt på dagen summer av aktivitet. En sveitsisk vennegjeng slurper neonfarged­e cocktails under lavthengen­de lysekroner, mens den muntre lyden av et bluegrassb­and høres fra underetasj­en. Det er en helt vanlig onsdag i distrikt 7, og festen har så vidt begynt.

Da Szimpla Kert åpnet dørene i 2004 var det ingen som forutså at ruinpuber ville utvikle seg til et av Ungarns mest populaere utelivskon­septer. I sine første år opererte puben som lite mer enn et billig og sosialt vannhull, men siden den gang har ruinpuber blitt big business i Budapest.

– De første ruinpubene var hovedsakel­ig rettet mot ungarske kunstnere, journalist­er, studenter og musikere, forteller Attila Höfle – grunnlegge­r og redaktør for nettsiden ruinpubs.com.

– Det siste tiåret er det derimot turistene som har drevet den økende etterspørs­elen.

Mange av pubene finner man i det historiske distrikt 7, også kjent som det jødiske kvarteret, hvor store deler av bygningsma­ssen sto skadet og forlatt i tiårene etter andre verdenskri­g. Noen stempler ruinpubene som lurvete og tacky, andre hyller dem for å bringe etterlengt­et inntekt til deler av byen som ellers ville ha forfalt.

– Noen er blitt beryktede for fyll og spetakkel, men unngår du de mest turistifis­erte av dem, kan du fremdeles få en smak av den opprinneli­ge kulturen, sier Atilla.

Uansett hvor du stiller deg, er det liten tvil om at ruinpubene­s suksessopp­skrift ligger i evnen til å tiltrekke seg et bredt spekter av både lokale og internasjo­nale gjester. Om du er ute etter et sted for å lade batteriene, innta et godt måltid, feste natten gjennom eller en kombinasjo­n av alle tre, finnes det alltid en ruinpub.

Vi gir deg fem minneverdi­ge (og veldig ulike) ruinpuber i Budapest.

 ??  ?? Mazel Tov represente­rer en ny trend i ruinpub-kulturen, hvor fokuset retter seg mer mot god mat og elegante omgivelser.
Mazel Tov represente­rer en ny trend i ruinpub-kulturen, hvor fokuset retter seg mer mot god mat og elegante omgivelser.
 ??  ?? Szimpla Kert er ruinpubene­s stamfar, og er verdenskje­nt for sitt eklektiske og surrealist­iske interiør.
Szimpla Kert er ruinpubene­s stamfar, og er verdenskje­nt for sitt eklektiske og surrealist­iske interiør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway