Fædrelandsvennen

Arendal for alle

I midten av august er jeg alltid litt stolt over å vaere sørlending.

- SIGRUN AASLAND er fra Grimstad. Hun har en mastergrad i økonomi og har blant annet vaert leder for Norsk studentuni­on og jobbet for Norfund og Verdensban­ken. Nå er hun fagsjef i Tankesmien Agenda.

Sensommere­ns vakreste eventyr, årets sommerleir for voksne, er nettopp avsluttet. Jeg snakker selvfølgel­ig om Arendalsuk­a. I år kunne arrangøren­e melde om over 1000 arrangemen­ter på en liten uke.

Politikere, journalist­er, byråkrater, interesseo­rganisasjo­ner, frivillige, arendalitt­er, andre sørlending­er, forskere, fagforenin­ger, naeringsor­ganisasjon­er og bedrifter var der. Arendalsuk­a er prateklass­ens eldorado, litt som en hel uke med Dagsnytt 18, har noen påpekt. Eller som å vaere inni twitter. Men det er også en feiring av demokratie­t.

Alle kan komme til Arendal og alle kan arrangere møte. Så godt som alle arrangemen­ter er dessuten åpne og gratis. Mat og drikke får du også. Tersklene for deltakelse og engasjemen­t er nesten flate – så lenge man klarer å finne et sted å sove. Arendalsuk­as svenske storesøste­r Almedalsve­ckan er ifølge ordføreren i Arendal et godt stykke mindre åpen og folkelig.

Men er det plass til alle? På Arendalsuk­a i år la to forskere frem rapporten «Deltakelse teller, ressurser avgjør». Ketil Raknes og Dag Wollebaek har undersøkt hvem som deltar på Arendalsuk­a, hvorfor de gjør det og hva ressurser betyr for om de lykkes med sine mål for deltakelse­n. De finner at det er de mest ressursste­rke organisasj­onene som lykkes best med lobbyarbei­det i Arendal. Jo mer penger organisasj­onene bruker på denne ene uken og møtene der, desto bedre resultater opplever de at de får. Alle får delta, men de sterkeste lykkes best, skriver forskerne. Det er yrkes- og naeringsli­vsorganisa­sjonene og de private bedriftene som har størst suksess, mens de frivillige organisasj­onene i minst grad selv opplever at deres deltakelse på Arendalsuk­a endrer politikken.

Det er kanskje ikke så rart. Mer penger gir større møter, forberedt av flere mennesker med større nettverk, som synes bedre. Funnene betyr jo heller ikke at de som ikke bruker mye ressurser, ikke har utbytte av å delta. Alle kan for eksempel laere noe nytt. Studien er likevel en refleksjon av et problem vi møter i hele samfunnet: Makt og innflytels­e følger med ressurser. Til og med i Norge. Og til og med i Arendal. Det er ingen nyhet at makt og penger henger sammen. Saerlig i land vi ikke liker å sammenlikn­e oss med. Kinesiske parlamenta­rikere har kanskje ikke like mye makt som andre parlamenta­rikere – men mer enn de fleste kinesere. Penger har de også. Til sammen var de i 2017 gode for over 500 milliarder dollar, det dobbelte av året før, ifølge New York Times. De kinesiske politikern­e har antakelig blitt rike fordi de har makt, og slik er det i mange land.

Like vanlig er det å få makt fordi du er rik. I et land som USA kan for eksempel rike mennesker finansiere veldig dyre valgkamper. En enkeltsak har også mye større sjanse for å bli vedtatt dersom de rikeste i befolkning­en støtter den. De amerikansk­e forskerne Martin Gilens og Benjamin Page har studert 1,779 politiske beslutning­er over mer enn tjue år. De fant ut at økonomiske eliter og organisert­e grupper som represente­rer kommersiel­le interesser har en betydelig selvstendi­g innflytels­e på amerikansk­e politiske vedtak, mens breddeorga­nisasjoner og vanlige innbyggere har liten eller ingen innflytels­e.

Forskerne viste også at jo flere blant den rikeste tiendelen av befolkning­en som støt-

ter et forslag, desto høyere sjanse har det for å bli vedtatt. Det er brutalt. Penger er altså makt. Men dette er USA og der er jo det meste ekstremt, så du er kanskje ikke overrasket.

Innflytels­e og makt går heller ikke bare gjennom lobbykonta­kt med politikere og finansieri­ng av valgkamper. Og sammenheng­en mellom penger og innflytels­e er ikke unik for USA, viser det seg. Forskerne Epp og Borghetto har blant annet tatt for seg lovforslag fremlagt i lovgivende forsamling­er i ni europeiske land mellom 1914 og 2014. Hva handler den politiske samtalen om, og hvilken sammenheng er det mellom dette og hvor mye av ressursene som tilfaller de rike? Blir politisk debatt mer preget av økonomi og fordeling når forskjelle­ne er store? Nei, viser det seg. Faktisk er det tvert imot. Økende forskjelle­r i et land ledsages typisk av en politisk agenda preget av spørsmål om lov og orden eller innvandrin­g. Økonomi og fordeling skvises ut av debatten. Og det skjer fordi de rikeste har ressurser til å påvirke den offentlige samtalen, mener forskerne.

Hvordan kan vi sørge for at flere får vaere med på å påvirke hva offentlig debatt skal handle om? Det handler blant annet om en fri og uavhengig presse, om gjennomsik­tighet og deltakelse i demokratis­ke beslutning­er. Men også om at vi holder oss med sterke masseorgan­isasjoner, som for eksempel fagforenin­ger og frivilligh­et.

En annen ting som bare er tilgjengel­ig for dem med penger og makt under Arendalsuk­a er hotellrom. Der prioritere­s nemlig dem som arrangerer dyre møter på de samme hotellene, de som slipper gjennom nåløyet og er med på det offisielle hovedprogr­ammet og toppolitik­ere. Heldigvis har mange av oss alltid en seng på Sørlandet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arendalsuk­a er prateklass­ens eldorado, skriver Aasland.
FOTO: NTB SCANPIX Arendalsuk­a er prateklass­ens eldorado, skriver Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway