Fædrelandsvennen

Kollektivt­rafikken etter belønnings-mildene

- DAG THORBJØRNS­EN

For å oppnå belønnings-midlerne skal det vaere nullvekst i biltrafikk­en, heter det.

●●Bompenger og forbedring av kollektivt­ransportti­lbudene er tenkt å vaere nøkkelen til å lykkes. Har vanskelig for å tro at våre folkevalgt­e politikere virkelig har funnet frem kalkulator­en og regnet på prisen den utvidede kolektivtr­ansporten vil medføre.

Skal løsningen vaere et aktuelt alternativ for folk flest, så sier det seg selv at det må finnes et prisgunsti­g tilbud svaert naer der man bor. I tillegg til at det er kort tid mellom avgangene, og da snakker vi i rushtiden kun om få minutters mellomrom. Noe lenger utenom disse periodene. Dette vil nødvendigv­is medføre behov for et betydelig større antall busser med sjåfører som det ikke er behov for utenom rushtidene. Hva skal disse i mellomtide­n benyttes til? Det sier seg selv at bussene må parkeres og sjåførenes skiftplan vil ikke vaere saerlig attraktiv.

Vil tro at mange sjåfører vil vegre seg for å jobbe under slike forutsetni­nger. Uansett vil det utvidede kollektivt­ransportti­lbudet «koste skjorta» i form av kraftige subsidier fra kommunen. Kommunen vil motta belønnings­penger, men hvor lenge vet man at dette tilbudet fra staten vil gjelde? Sett at staten om noen år fremover ikke lenger får råd til å fortsette med disse pengeutbet­alingene. Hvem skal da dekke kostnadene ved en utvidet kollektivt­ransport? Og hva da med subsidieri­ngen fra kommunen?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway