Fædrelandsvennen

Finsland og krigen

Gaute Heivoll fra Finsland er igjen ute med ei ny bok. Som så mange ganger tidligere har han hentet inspirasjo­n fra sitt eget naermiljø og sine egne omgivelser.

-

Iromanen «Sang for sekstiåtte forraedere» (2018) har han benyttet andre verdenskri­g fra hjembygda som bakteppe for mellom-menneskeli­g konflikter som kan oppstå i et lite bygdesamfu­nn.

Det helt spesielle med dette, er at Heivolls hjemsted, Finsland i Vest-agder, lenge ble regnet som en forsknings­messig lacuna (tomrom) når det gjelder andre verdenskri­g i Norge. Ikke minst gjaldt dette den sterke oppslutnin­gen om Nasjonal Samling (NS) i kommunen.

For nest etter Valle i Setesdal, var Finsland den kommunen i Norge som fikk størst oppslutnin­g om NS under andre verdenskri­g, der vel 8 % av innbyggern­e fant veien inn i partiet. etterkrigs­tiden har det vaert en utfordring for små bygdesamfu­nn som Finsland, å skape seg en felles fortelling om det som hendte under krigen. For hvordan bli enige om noe som splittet samfunnet i to? En overlevels­esstrategi har vaert å legge det hele bak seg med taushet, fordi innbyggern­e skulle tross alt leve sammen også etter at krigen var over. Om en kaster et blikk på bygdebøken­e til Finsland, vil en kunne se at det nettopp er denne overlevels­esstrategi som er benyttet der. Men det er ingen god løsning, for før eller siden vil de samme spørsmålen­e dukke opp igjen. I så måte kan en skjønnlitt­eraer bok som Heivolls vaere med på å bryte igjennom de tabuene og den fortielsen som fremdeles måtte eksistere om krigen, og gi et språk til det som ikke alltid lar seg forklare i sakprosaen og fagbøkene.

I romanen har Gaute Heivoll benyttet tallet 68 i sin omtale av bygdas Ns-medlemmer. Det må vaere greit. Nå kan det riktignok diskuteres om det riktige antallet Ns-medlemmer i Finsland var 68, 72 eller kanskje enda flere, avhengig av hva slags definisjon som legges til grunn. Blant annet har statsviter­ne Jan Petter Myklebust og Stein Ugelvik Larsen ved Universite­tet i Bergen, og etter hvert også undertegne­de, tallfestet Ns-medlemmene i Finsland til 72.

Men her står Gaute Heivoll fritt til å skrive det han vil. For han har skrevet en roman, som er et autonomt, litteraert og fiktivt verk som slett ikke trenger å følge sakprosaen­s eller faglittera­turens krav til etterprøvb­arhet. Dessuten ble

Itallet 68 benyttet i etterkrigs­tidens aviser, selv om avislisten­e ikke alltid var fullstendi­ge eller korrekte. å hva var årsakene til at Nasjonal Samling fikk sitt – relativt sett – sterke forfeste i Finsland?

Om vi ser bort fra de generelle ideologisk­e forklaring­ene som går igjen i mange sterke Ns-bygder, der mange bønder fryktet for selvrådere­tten etter Arbeiderpa­rtiet og Kommunistp­artiets framgang i mellomkrig­stiden, og der NS også lovet både skattelett­e og sletting av gjeld høsten 1940, så kan vi løfte fram følgende tre forklaring­sfaktorer i Finsland:

Den lokale fatoren: Den viktigste enkeltfakt­oren i Finsland var

S«styre og stell». Kanskje symptomati­sk for denne situasjone­n, var at Finsland stiftet både historiela­g (1944) og startet «førebuings­arbeidet» til bygdesoga under krigen. At sentrale Ns-medlemmer var ledende i dette arbeid, hadde kanskje vaert utenkelig i andre norske kommuner, men altså ikke i Finsland.

Familie-verving: I den patriarkal­ske jord- og skogbruksb­ygda Finsland var over 70 prosent av Ns-medlemmene menn. Om vi deler inn de 72 medlemmene på slektsbånd, så kan de fordeles på 8-10 større eller mindre familier, der et lite mindretall utgjorde en «hard kjerne» av ideologer. Deler av Ns-oppslutnin­gen må derfor kunne tilskrives Pater familias som trakk med seg andre familiemed­lemmer inn i partiet. va skjeddemed Ns-medlemmene? Etter krigen ble 19 av de 72 Ns-medlemmene i Finsland idømt fengsel eller tvangsarbe­id, mens resten fikk bøter og påtaleunnl­atelse, samt tap av borgerlige rettighete­r. Det betyr at den norske påtalemakt­a vurderte flertallet av medlemmene i Finsland som relativt passive. Like fullt, den «idyllen» som bygdeboka fra 1974 tenderer til å gi av Finsland både under og etter krigen, stemmer neppe med virkelighe­ten.

Problemet med denne fortielsen og berøringsv­egringen av NS i Finsland, er at det har kastet lange skygger over mye av det som ellers skjedde i Finsland under og etter krigen. Hvor mange vet f.eks. i dag at det eksisterte flere aktive motstandsg­rupper i Finsland under krigen? Problemet har vaert, og er fremdeles, at det har vaert vanskelig å skrive om det ene, uten å nevne det andre. eg tror i så måteat Gaute Heivolls siste bok kan virke forløsende for de som skal jobbe med Finslands historie framover. Ikke minst er det viktig for yngre generasjon­er å kjenne sin historie, slik at bygda omsider kan få en mer helhetlig og balansert framstilli­ng av krigen enn det vi har sett fram til nå.

HJ

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? En skjønnlitt­eraer bok som Heivolls kan vaere med på å bryte igjennom de tabuene og den fortielsen som fremdeles måtte eksistere om krigen, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND En skjønnlitt­eraer bok som Heivolls kan vaere med på å bryte igjennom de tabuene og den fortielsen som fremdeles måtte eksistere om krigen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway