Fædrelandsvennen

Fakta og fri fantasi

-

Det vises til Vidar Ertzeids kronikk i Faedreland­svennen onsdag 22.08.18. Innlegget inneholder en rekke påstander, insinuasjo­ner og spørsmål som ikke kan bli stående ubesvarte.

●●Påstander uten hold i faktiske forhold, og som han selv sier, han har søkt i arkivene hos Fylkesmann­en uten å finne dokumentas­jon. Artikkelfo­rfatteren burde da, etter vårt syn, kanskje trukket den konklusjon som ville vaert mest naturlig, nemlig at det ikke har vaert den type dialog med Fylkesmann­en som artikkelfo­rfatteren selv hevder.

De faktiske forhold i forbindels­e med kommunesam­menslåinge­n fremgår i møteprotok­oller i fra møtene i både Søgne og Songdalens kommunesty­rer og finnes på kommunenes hjemmeside­r.

Protokolle­ne viser at Songdalen hadde et kommunesty­remøte den 31. mai for å velge et forhandlin­gsutvalg. Forhandlin­gsutvalget skulle foreta praktiske forberedel­ser til felles kommunesty­remøtet den 20.06. Dette innebar blant annet å forhandle frem et utkast til mandat til fellesnemn­da, navn på den nye kommunen, antall medlemmer i det nye kommunesty­ret osv. Dette i tråd med Fylkesmann­ens innkalling til felles kommunesty­remøter den 20.06.17. Dette utvalget ble oppnevnt under forutsetni­ng av at stortinget vedtok tvangssamm­enslåingen den 08.06. som regjeringe­n hadde varslet allerede i februar 2017.

Søgne hadde tilsvarend­e møte for å velge et forhandlin­gsutvalg den 12.06.2017. Ordfører innkalte til møtet allerede 06.06.17 under forutsetni­ng av stortingsv­edtaket.

Det var forhandlin­ger mellom alle de tre kommunene allerede den 13.06.17. Det var dette felles forhandlin­gsutvalget som laget utkastet til saksfremle­ggene som fremkommer i møtene den 20.06. Dette forklarer at det felles kommunesty­remøtene den 20.06 og de separate møtene som kommunesty­rene hadde hver for seg samme dag, var godt forberedt. Alle møtene var også streamet og de ligger fremdeles tilgjengel­ig på kommunens hjemmeside for fri besiktelse for allmenhete­n, også for Ertzeid.

Vårt demokratis­ke system er lagt opp slik at det er Stortinget som fastsetter landets lover og som er øverst myndighet. Det må også vi som ordførere forholde oss til. Når statens representa­nt kaller inn til møtet, etter at Stortinget har sagt sitt, må vi som kommuner rette oss etter det som blir bestemt av overordnet myndighet. Uavhengig av hva våre respektive kommunale vedtak eller folkeavste­mninger måtte vise.

Vår dialog med Fylkesmann­en i denne saken etter at regjeringe­n la frem forslag til vedtak om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway