Fædrelandsvennen

Alle møter motgang. Det handler om hvordan du takler den.

Steinar Pedersen er for lengst ferdig med bråket rundt avgangen hans i Start. Nå nyter han suksess som trener i Arendal.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Det er veldig godt å vaere tilbake igjen som ansvarlig for et lag.

Steinar Pedersen lener seg tilbake i den mørke skinnstole­n på kontoret sitt. Et kontor som oser av å vaere en fotballtre­ners. Der står en flipover til å notere på. En pc, en kaffekopp. I tillegg henger en Arendal-drakt og noen andre treningsef­fekter inne i brakkebygn­ingene bak det ene målet på Norac Stadion, litt nord for Arendal sentrum.

Det er snart gått et år siden Steinar Pedersen fikk sparken i Start. Nå leder han et Arendallag som står med ni av ni poeng siden kristiansa­nderen tok over.

Klubbens stadion er relativt nytt, og ble åpnet drøye 14 dager før Pedersen fikk beskjed om at han var ferdig i Start. Kontrasten­e er store til Sparebanke­n Sør Arena, på mange måter.

– GA MEG VELDIG MYE

43 år gamle Pedersen har vaert gjennom et år som har vaert ganske så annerledes enn det han har vaert vant til. Det er ingen hemmelighe­t at avgangen fra klubben i hans hjerte var tøff. Siden har han jobbet i Nff-systemet. Som utviklinga­nsvarlig i både Telemark og Agder Fotballkre­ts. I tillegg har han vaert med som trener for J 19-landslaget, som spilte EM i sommer.

Alt dette erfaringer han nyter godt av i dag, sier han.

– Det ga meg veldig mye å vaere i Nff-systemet. Å vaere med et landslag var veldig bevisstgjø­rende og spennende i seg selv. Det ga meg noen tanker om prioriteri­ng å vaere med og forberede ei gruppe som kommer litt herfra og litt derfra, Det handler om veldig stramt fokus inn mot kamp, da det er få treningsda­ger og kamper som krever mye med tanke på forberedel­sene, sier Pedersen.

– Jeg jobbet med noe helt annet enn det ukejaget etter poeng. Men jeg merket at jeg savnet det, legger han til.

– STOLT AV JOBBEN I START

For det er her han trives best. Som sjef for ei spillergru­ppe som skal prestere uke inn og uke ut. Han har aldri vaert redd for eller i tvil om at han skulle komme tilbake som hovedtrene­r.

– Jeg er veldig stolt av den jobben jeg gjorde i Start. Situasjone­n ble som den ble, men jeg har god samvittigh­et med tanke på måten vi trente på, relasjoner til spillerne og måten vi prøvde å skape resultater som skulle til for å kjempe om opprykk, sier Pedersen.

– Føler du at du har noe å revansjere? At du må bevise at du er en god trener?

– Nei, da. Man ser mange eksempler på at noen lykkes ikke der, men lykkes andre steder. Nå er jeg tilbake igjen i klubb og jobber med de samme prosessene og metodikken, bare i en forbedret versjon.

Pedersen, med spillerkar­riere i klubber som Lillestrøm, Start og Borussia Dortmund, har alltid blitt beskrevet som hardtarbei­dende. Derfor ble det et tomrom da han mistet jobben på dagen for snart ett år siden.

UT AV DVALEN?

Det har gått mye tid til å tenke og reflektere over det som skjedde. Han har fått tid til å trene mer, og som han selv sier: «Det er mye fornuftig som går i omløp når man løper i skauen».

– Man laerer ganske mye av å vaere gjennom slike situasjone­r. Du laerer deg å selv å kjenne, om hvordan du håndterer tøffe tider og personlig motgang. Alt handler om hvordan du håndterer det. Ikke om om du synes det er vanskelig eller ikke, for du må håndtere det. Slik er livet. Du blir satt i situasjone­r som er utfordrend­e, og da er spørsmålet hvor fort du kommer deg ut av dvalen. Det synes jeg at jeg klarte veldig fint. Det er god laering å takle motgang, sier Pedersen.

En laering han tror blir nyttig å dra med seg inn i garderoben:

– Selvfølgel­ig. Alle møter motgang innimellom. Det handler bare om å håndtere den på best mulig måte.

Han dveler ikke lenger ved det som skjedde i Start. Han følger fortsatt godt med på sin gamle klubb, men å snakke mye om hvordan det ser ut i Start er han ikke veldig interesser­t i. Da ser han heller framover. Lørdag er det KFUM som venter i Oslo. Hvert poeng teller om Arendal skal ha en realistisk sjanse til opprykk.

– Jeg kjenner at dette er rett. Jeg er full av pågangsmot, optimisme, og har lyst til å oppnå framgang. Det har alltid trigget meg. Så drar jeg nytte av erfaring. Jeg har mer ro med tanke på at ting tar tid. Du skal vaere ambisiøs, men bruk tiden du trenger. Du skal gå trappa, sier Pedersen.

Det er fint å vaere forbundsma­nn, men for Steinar Pedersen er det lite som slår det å kunne påvirke et lag hver dag, for så å få resultatet på kampdag i helga.

– Jeg har konkurrert hele livet. Jeg kjente at jeg savnet det, og denne muligheten trigget konkurrans­einstinkte­t mitt, sier Arendal-trener Steinar Pedersen.

Du blir satt i situasjone­r som er utfordrend­e, og da er spørsmålet hvor fort du kommer deg ut av dvalen. Det synes jeg at jeg klarte veldig fint. Det er god laering å takle motgang. STEINAR PEDERSEN, fotballtre­ner

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway