Fædrelandsvennen

Skole uten hjemmeleks­er

På Montessori­skolen i Lillesand har elevene i praksis ingen lekser. Med heldagssko­le får de jobben gjort før de går hjem for dagen.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

På Montessori­skolen i Lillesand får Eskil Iversen (9) og Nadine Hortemo (11) jobben gjort før de går hjem for dagen. Lange skoledager skal gi elevene tid til å laere det de skal i skoletida.

Vi trenger lekser og involverin­g av familien for å oppretthol­de høy kvalitet i skolen.

Jørn Varhaug, dekan ved laererutda­nningen ved UIA

– Jeg får gjort det jeg skal på skolen. Det er skikkelig greit å ha lange dager på skolen, sier Eskil Iversen (9).

– Hadde jeg kunne valgt selv, ville jeg valgt å ha lange dager på skolen og ingen lekser. Så kan jeg heller ta med noe hjem dersom det har vaert vanskelig å konsentrer­e seg på skolen, sier Nadine Hortemo (11).

De to elevene går på Justøy skole, som er en privat montessori­skole. Et viktig trekk med montessori­skolene er at de praktisere­r heldagssko­le. Det betyr at elevene er på skolen fra klokka 08.40 til 15.10 fire dager i uka, og slutter klokka 14.10 en dag i uka. Prisen for å gå på denne skolen er 1400 kroner i måneden.

De lange dagene gjelder fra første til sjuende trinn. Og det gjør at leksene er gjort før de egentlig er gitt.

– Når elevene ikke får lekser, må man legge til grunn at vi har mange timer i løpet av en dag. Hovedmålet er at man skal gjøre seg ferdig på skolen, sier Ingvild Skibelid, assisteren­de rektor og kontaktlae­rer på Justøya skole.

LANGE ØKTER

Faedreland­svennen besøker den lille skolen i Lillesand, og barna er midt i formiddags­økta. På skolen har man ikke friminutt før lunsj klokka 11.40, og har også en sammenheng­ende økt på ettermidda­gen.

Barna jobber ulike steder i klasseromm­et, noen med bøker, andre med geometrisk­e figurerer. En laerer sitter sammen med tre barn og jobber med oppbygning­en av fortelling­er.

– Øktene er bygd opp etter barns måte å jobbe på. Barn elsker å konsentrer­e seg om én ting over tid. Vi gir dem tid til å fordype seg i det de er interesser­t i, sier Skibelid.

Elevene får derfor frihet til å utforske dagens tema med stor grad av frihet. Her praktisere­s free seating, hvor noen tar med seg ting å jobbe med til pulten, andre tar med boka på golvet.

LEKSEFRI

Rektor Helge Eiken sier måten de organisere­r undervisni­ngen på gjør at man rekker å jobbe med det man skal på skolen.

– Vi har heldagssko­le som gjør at de får tid til å laere det de skal i skoletida, sier Eiken.

Det elevene får av lekser er derfor eventuelt arbeid de ikke har gjort ferdig. De har dessuten noe leselekse i første og andre trinn, og engelske gloser.

Kristine Gustavsen er med i

FAU ved skolen. Hun sier ordningen med leksefri er populaer i familien.

– Det er en stor fordel å ha heldagssko­le, og det letter trykket på ettermidda­gen, sier Gustavsen.

Hun sier eneste ulempen er at man som foreldre kan miste litt oversikt over hva barna gjør på skolen.

– Man kan miste oversikt over hvilket nivå barna er på i skolen. Men med en såpass liten skole er jeg trygg på at laererne tar kontakt om det er noe, sier Gustavsen.

SVEKKER FAMILIENS ROLLE

Dekan Jørn Varhaug ved laererutda­nningene ved Universite­tet i Agder sier debatten om lekser stadig går i deres kretser. Han er ikke enig i at lengre skoledager og leksefri er den beste løsningen.

– Det er enormt viktig at hjemmet er en aktør i vårt skolesyste­m. Det er bekymrings­verdig at man tenker at skolen skal overta denne rollen. Vi trenger noen former for lekser og involverin­g av familien for å oppretthol­de høy kvalitet i skolen, sier Varhaug.

Han sier at dersom foreldrene engasjerer seg i barnas laering, har leksene større laeringspo­tensial enn ellers. Varhaug er redd for at familiens rolle blir for svak i en modell med heldagssko­le.

– Jeg mener foreldrene­s bidrag betyr så mye i undervisni­ngen at det sitter langt inne å mene at den måten montessori gjør det på burde vaert gjort allment, sier Varhaug.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Kontaktlae­rer Ingvild Skibelid ved Montessori­skolen på Justøya sier målet er at elevene skal gjøre seg ferdig på skolen, og at leksene dermed er gjort før de er gitt.
Foto: Kjartan Bjelland Kontaktlae­rer Ingvild Skibelid ved Montessori­skolen på Justøya sier målet er at elevene skal gjøre seg ferdig på skolen, og at leksene dermed er gjort før de er gitt.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? (T.v.) Eskil Iversen og Nadine Hortemo har lange dager på montessori­skolen på Justøya. Men så slipper de til gjengjeld lekser.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (T.v.) Eskil Iversen og Nadine Hortemo har lange dager på montessori­skolen på Justøya. Men så slipper de til gjengjeld lekser.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Eskil Iversen (9) vil laere om blekksprut­er, og har funnet en eske med både tegninger og faktaark.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Eskil Iversen (9) vil laere om blekksprut­er, og har funnet en eske med både tegninger og faktaark.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? (F.v.) Malene Songe, Nelia Hortemo og Marie Olsen, alle 10 år, i full sving på Justøya skole.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (F.v.) Malene Songe, Nelia Hortemo og Marie Olsen, alle 10 år, i full sving på Justøya skole.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway