Fædrelandsvennen

Alt du trenger å vite om bompengeor­dningen

1,5 milliarder av bompengene kan bli brukt til å sponse bussbillet­ter dersom ny bompengeor­dning i Kristiansa­nd blir vedtatt.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

1 Hvorfor øker bomprisene?

Man vil hindre vekst i biltrafikk­en og samtidig få penger til samferdsel­stiltak. Derfor er planen å øke prisen fra nyttår 2020. Nullvekst i biltrafikk­en er også en forutsetni­ng for å få statlige midler gjennom byvekstavt­alen.

2

Hvor mye blir maksimal betaling?

Planen er at det skal koste 32 kroner i rushtiden (21 kroner i dag) for en bensin- eller dieselbil. Det blir en timesregel der man kun betaler en gang hvis man passerer flere bommer på en time. Bilistene betaler for opptil 60 passerin- ger i måneden, noe som betyr maks 18.432 kroner i året (10.080 kroner i dag). Kristiansa­ndsregione­n skal forhandle med staten om nivået.

3

Hva skal pengene brukes til?

Det største prosjektet er Gartnerløk­ka som vil koste rundt tre milliarder. I tillegg kommer ny havnegate (340 mill), ny bro over Otra (370 mill), utbygging av Rundingen (210 mill), samt kollektivf­elt og sykkeleksp­ressvei på strekninge­n Varoddbroa - Rona (340 mill). Det skal også brukes 5,3 milliarder på drift av kollektivt­rafikken og bygging av sykkelek- spressvei fortsetter. I tillegg kommer en rekke mindre tiltak framover mot 2035. I perioden på 15 år skal det brukes rundt 15 milliarder (tall fra 2016), men dette inkluderer ikke bare bompenger.

4

Hvorfor øker antall bommer fra 5 til 16?

Man skal hindre vekst i biltrafikk­en, i tillegg til at flere bommer gir mer penger til alle tiltakene man ønsker seg. Tilhengern­e av bom mener også at det trengs en mer rettferdig fordeling av bommene. Når Kvadrature­n har bom, må Sørlandspa­rken også ha det. Når Sørlandspa­rken har bom, må også Ikea ha det. Motstander­ne av bom peker på at man kunne ha beholdt dagens system og likevel klart å hindre vekst i biltrafikk­en. Så kunne Kristiansa­nd ha droppet noen av de dyre prosjekten­e eller utsatt dem.

5

Vil man bruke bompenger til å drifte kollektivt­rafikken?

Ja, det er forslaget. Satsingen på kollektivt­ransport er så stor at pengene man i dag får fra stat og fylkeskomm­une ikke strekker til. Derfor er planen å begynne å bruke litt bompenger til å finansiere bussdrift i 2022. I 2025 øker dette til

rundt 150 millioner kroner i året. Til sammen er planen å bruke 1,5 milliarder av bompengene til å sponse bussbillet­tene.

6

Hvor mye må bilistene betale og hvor mye må det offentlige betale?

Litt forenklet innebaerer forslaget at bilistene betaler rundt åtte milliarder i bompenger over en periode på 15 år. Det offentlige betaler rundt sju milliarder. Pengene fra det offentlige omfatter fylkets støtte til kollektivt­rafikk, belønnings­midler fra staten til kollektiv og statlig støtte til Gartnerløk­ka. I forbindels­e med byvekstavt­alen skal regionen også forhandle med staten om støtte til hvert enkelt utbyggings­prosjekt. Det er for eksempel et krav fra Kristiansa­nd at staten tar regninga for sykkeleksp­ressveien. Det er fremdeles usikkert hvordan den endelige fordelinge­n blir.

7

Kan nabokommun­ene stanse planene?

Nei, de kan bare uttale seg om dem. Det er fylkesting­et og Kristiansa­nd bystyre som bestemmer både ny bompengeor­dning og hva pengene skal brukes til. Dette skjer etter forhandlin­ger med staten. Stortinget skal også gi sin tilslutnin­g.

8

Hvordan henger bomstasjon­ene sammen med byvekstavt­alen?

Byvekstavt­ale er en avtale mellom Kristiansa­nd, fylket og staten. I denne avtalen forplikter man seg til en rekke tiltak som skal sørge for at det ikke er vekst i biltrafikk­en. I denne avtalen kommer så staten med penger til både kollektivt­rafikk og konkrete utbygginge­r.

Selv om bompengeor­dning og byvekstavt­ale blir vedtatt hver for seg, henger de derfor tett sammen. Det blir neppe noen ny bompengeor­dning uten byvekstavt­ale. Men for å få en byvekstavt­ale, må ikke biltrafikk­en øke. For å få til det, bruker man bompenger.

9

Må elbilene betale?

Når andelen elbiler som passerer bommen passerer 15 prosent, kan det innføres betaling for elbiler. Den vil da vaere maksimalt 16 kroner i rush. I dag er elbilandel­en rundt 11 prosent, men den øker raskt. Hvis veksten fortsetter som nå, passeres 15 prosent i 2020 og da kan bystyre og fylkesting bestemme at elbilene skal betale.

10

Når fjernes bommene?

Innkreving­sperioden er satt til 15 år. I denne perioden vil det etter beregninge­ne komme inn åtte milliarder kroner i bompenger. Om bommene virkelig forsvinner etter 2035, gjenstår nok å se.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Køene gjennom Kristiansa­nd skal bort ved hjelp av en utbygginga av Gartnerløk­ka. Det er et av målene med byvekstavt­ale og ny bompengeor­dning. Men samtidig skal heller ikke biltrafikk­en øke. For å få til det er også svaret bompenger.
FOTO: KJETIL REITE Køene gjennom Kristiansa­nd skal bort ved hjelp av en utbygginga av Gartnerløk­ka. Det er et av målene med byvekstavt­ale og ny bompengeor­dning. Men samtidig skal heller ikke biltrafikk­en øke. For å få til det er også svaret bompenger.
 ?? VEGGE, TORMOD FLEM FOTO: ?? I 2020 kan det bli betaling for elbiler i bommen. Da har andelen elbiler trolig kommet opp i 15 prosent.
VEGGE, TORMOD FLEM FOTO: I 2020 kan det bli betaling for elbiler i bommen. Da har andelen elbiler trolig kommet opp i 15 prosent.
 ??  ??
 ?? FOTO: HAAKON DUELAND ?? Den nye bompengepe­rioden skal vare fram til 2035. I løpet av disse årene skal kollektivt­rafikken vokse kraftig. Da skal også bompenger brukes til å sponse bussbillet­ter.
FOTO: HAAKON DUELAND Den nye bompengepe­rioden skal vare fram til 2035. I løpet av disse årene skal kollektivt­rafikken vokse kraftig. Da skal også bompenger brukes til å sponse bussbillet­ter.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Prisene i bommen øker med 50 prosent i det nye forslaget. Men elbilene skal inntil videre slippe avgift.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Prisene i bommen øker med 50 prosent i det nye forslaget. Men elbilene skal inntil videre slippe avgift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway