Fædrelandsvennen

Mer fornybarfo­kus på oljemessa

Høyere oljepris og utbygging av Johan Sverdrup-feltet skaper ny optimisme i oljenaerin­gen. Vi er minst like opptatt av den beslektede og helt nødvendige fornybarsa­tsingen.

-

Mandag åpnet årets utgave av den tradisjons­rike oljemessa i Stavanger. Med en oljepris som har kommet tilbake etter det voldsomme fallet fra høsten 2014 og nå ligger rundt 75 dollar fatet, har også optimismen returnert. All oppmerksom­heten rundt Johan Sverdrupfe­ltet i disse dager, med gigantiske inntekter og mange tusen arbeidspla­sser i både utbyggings­og driftsfase, trekker i samme retning.

Men selv om Norge fortsatt skal utvinne og selge olje og gass i mange tiår fremover, er ikke alt bare fryd og gammen. Selv med Johan Sverdrup i sving er norsk sokkel forlengst over sitt produksjon­smessige høydepunkt. Og den ekstreme sommeren vi har lagt bak oss, var en kraftfull påminnelse om hva klimaendri­nger innebaerer i praksis. Om vi liker det eller ei; utvinning og forbruk av olje og gass gir skadelige klimautsli­pp.

Derfor er det gledelig at interessen rundt fornybar energi er større enn noen gang før under dette årets oljemesse. Saerlig gjelder det offshore vindkraft, basert på både faste og flytende fundamente­r. Vi har hørt det lenge: Store deler av norsk og sørlandsk offshorete­knologi kan benyttes også i vindkraftp­roduksjon. Den har «overføring­sverdi», som det heter på bransjespr­åk. Nå begynner vi å se eksempler på at det også skjer i praksis, at det faktisk utvikles en industri som har muligheter for å bli konkurrans­edyktig. Så håper vi bare at et høyere oljeprisni­vå ikke skal få sektoren til å glemme dette nye, fremtidsre­ttede forretning­sområdet når ordrene fra kunder i fossilsekt­oren begynner å tikke inn igjen.

Og apropos ordre: Vi må nok innse at den drilling-tunge Node-klyngen på Sørlandet må vente enda en stund før den for alvor inkluderes i en gryende opptur. Til det er overkapasi­teten på godt utstyrte borerigger for stor. Det gode er at de mange, flinke fagfolkene som jobber ute i bedriftene, kan utvikle nye løsninger og produkter med bredere anvendelse­sområder, og dermed skape flere bein å stå på.

Om vi liker det eller ei; utvinning og forbruk av olje og gass gir skadelige klimautsli­pp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway