Fædrelandsvennen

Harald Furre og co. er trolig avhengige av Mette Gundersens Ap for å få flertall for bompengepa­kken. Men i Ap koker frustrasjo­nen – over Frp. Et medlemsmøt­e i Ap onsdag kan bli avgjørende.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Den nye bompengepa­kken i Kristiansa­nd har naermest vaert for vedtatt å regne. Men nå, i den siste innspurten, knaker flertallet i sammenføyn­ingene.

●●Saerlig i Ap er frustrasjo­nen stor. Det største opposisjon­spartiet i Kristiansa­nd bystyre er oppgitt over at de må redde flertallet for en upopulaer bompengeøk­ning, all den tid de er er nettopp det – et opposisjon­sparti. I Ap er man mer enn irritert over å skulle betale den politiske regningen for et prosjekt som den borgerlige koalisjone­n ikke klarer å stå samlet om.

●●Aps raseri skyldes saerlig Frp og samferdsel­sminister Ketil Solvikolse­n. I likhet med Høyre i Kristiansa­nd oppfatter Ap at statsråden vasker sine hender og ikke vil ta ansvar for det løpet hans regjering har lagt, i alle de store byene. Hvis trafikken øker, får dere ikke penger til helt nødvendige samferdsel­sprosjekte­r, er budskapet fra regjeringe­n. Men Solvik-olsen sier at det ikke trenger bety bompenger. Og legger ansvaret på lokalpolit­ikerne, som med støtte i utredninge­r ikke ser noen annen måte å begrense trafikkvek­sten på.

●●I Ap er man også svaert irritert over at partiet gjentatte ganger taper avstemning­er i bystyret om åpning av nye boligområd­er utenfor dagens kollektivt­raseer. Som vil føre til trafikkvek­st. Og høyere bompenger. Også Høyrepolit­ikere i regjeringe­n har kritisert dette.

●●Summen av alt dette er at det nå tenkes høyt i Ap om hvor høy politisk pris man er villig til å betale for en upopulaer bompengeor­dning. Med andre ord: Om man skal vaere med videre på ferden.

●●Et viktig svar på det får vi onsdag. Da skal bompengesa­ken først diskuteres i formannska­pet i Kristiansa­nd. Senere på dagen, og vel så interessan­t, på et medlemsmøt­e i Nye Kristiansa­nd Ap. Får ledelsen i Kristiansa­nd Ap klar tilbakemel­ding fra sine medlemmer der, blir det enda vanskelige­re for Aps bystyregru­ppe å stemme for bompengeav­talen i bystyret i oktober.

●●Men også ledelsen i Kristiansa­nd Høyre kjenner presset – fra sine egne partifelle­r. I både Søgne og Lillesand sier Høyre nei til den nye pakken, om enn med noe ulik begrunnels­e. Men i bunn ligger motstand mot å betale mer for å passere bommene.

●●Saerlig bør argumentas­jonen fra Høyres gruppelede­r i Lillesand, Einar Holmer-hoven, bekymre Furre og co. I en nylig kronikk i vår avis argumenter­te ikke bare Holmer-hoven mot nye bomstasjon­er i Sørlandspa­rken og ved IKEA. På et ideologisk grunnlag som hadde høstet varm applaus i Frp, fyrte han også løs mot bompenger som sådan. Og han avleverte et kraftig politisk svingslag mot Harald Furre, som få dager tidligere hadde anklaget Solvik-olsen for å sette politikern­e i Kristiansa­nd i en tvangssitu­asjon. «Til syvende og sist er det politikern­e i Kristiansa­nd som selv velger dette. Ingen andre», skrev Holmer-hoven. Og la til: «Det er ikke sikkert det må vaere så omfattende som det legges opp til. Det går an å begrense seg. Selv for ansvarlige politikere.»

●●Det var et ramsalt angrep på partifelle­r i nabobyen.

●●Det beste argumentet til forsvarern­e av bompengepa­kken, uansett parti, er hva som er alternativ­et. Det kan fort bli kaos, og ingen byvekstavt­ale – som bompengepa­kken er en del av. I så fall kan store veiprosjek­ter og en betydelig satsing på buss, stå i fare. Det vil i så falle ramme alle trafikante­r, saerlig de som nå kjemper for bilistenes kår.

●●Men akkurat nå er stemningen så fortettet at det ikke lenger er mulig å spå om det blir flertall for bompengepa­kken i Kristiansa­nd bystyre.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Onsdag diskuterer formannska­pet i Kristiansa­nd bompengesa­ken. På bildet: Ordfører Harald Furre (t.h.), Mette Gundersen og Abdullahi Alason.
FOTO: KJETIL REITE Onsdag diskuterer formannska­pet i Kristiansa­nd bompengesa­ken. På bildet: Ordfører Harald Furre (t.h.), Mette Gundersen og Abdullahi Alason.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway