Fædrelandsvennen

– Mye mindre lekser enn i andre land

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Ved den internasjo­nale skolen i Kristiansa­nd har de tilpasset seg norske forhold, og gir mindre lekser enn andre tilsvarend­e skoler i utlandet. Andre privatskol­er i byen følger stort sett vanlig praksis.

– Hvis du spør foreldrene til elevene våre, ville de norske si at vi gir barna mye arbeid. Spør du noen fra andre land, vil de si at det er en feriekolon­i, sier rektor Mark Case ved Kristiansa­nd Internatio­nal School.

På skolen han leder har man som retningsli­nje at elevene ikke skal ha mer enn 40 timer skolearbei­d totalt i løpet av en uke. Da er ikke lesing medregnet. Case sier at tilbakemel­dingene fra foreldre er at man har mer lekser enn i den offentlige norske skolen.

– På de lavere trinnene har vi også flere undervisni­ngstimer enn i den offentlige skolen, sier Case.

Samtidig er det en annen hverdag enn ved internasjo­nale skoler i andre land.

– Jeg har jobbet på fire ulike internasjo­nale skoler, men det er mye mindre lekser og arbeidsbel­astning her enn på de skolene. Samtidig er det også en mye bedre balanse i Norge på forholdet mellom arbeid og fritid enn andre land, og det vil vi gi videre til elevene, sier Case.

Case sier lekser er nyttig, men må vaere innordnet slik at det styrker laeringen.

– Med erfaringen din fra utlandet, taper elevene mye laering på at det er mindre arbeid og mindre lekser her?

– Ja og nei. Med tanke på faktakunns­kap, vil antall timer foran bøkene telle. Men i dag er slik kunnskap mindre viktig, ved at fakta er tilgjengel­ig på nett. I dag er ferdighete­r som å finne og anvende kunnskap viktigere, og vi må heller undervise smart i stedet for å undervise hardt, sier Case.

Pedagogisk leder Kristin Lervik ved Steinersko­len i Kristiansa­nd sier de nok har mindre lekser enn den offentlige skolen på småskoletr­innet.

– De begynner med en liten lekse i tredje eller fjerde klasse. Det er jo veldig ulikt også i den offentlige skolen, men jeg tror vi har en mindre mengde lekser enn den offentlige skolen, sier Lervik.

Hun peker på at de også har noe lengre skoledager enn den offentlige skolen, men at forskjelle­ne er små.

På Oasen skole avdeling Birkelid, sier rektor Mari Degnepoll Kolltveit at man følger den offentlig skole både på timetall og lekser.

– Vi gir lekser til våre elever. Målet er at de skal vaere så tilpasset som mulig, samtidig som elevene må oppleve det som relevant, sier Kolltveit.

Brynjulf Korsmo, rektor for Samfundets skoler i kristiansa­ndsområdet, sier de har vanlig praksis når det gjelder lekser og lengden på skoledagen­e.

– Vi er påpasselig med at leksene gis i kjent stoff og etter elevenes forutsetni­nger. Når det gjelder timetall, er elevene nok noen flere timer på skolen på barnetrinn­et. Årsaken er at vi har utvidet antall timer i kristendom, sier Korsmo.

 ?? ARKIVFOTO: JØRGEN STEFFENSEN ?? Rektor Mark Case ved Kristiansa­nd Internatio­nal School sier elevene ved skolen nok har mer lekser enn i den offentlige skolen. Samtidig er det mindre arbeid enn i andre land.
ARKIVFOTO: JØRGEN STEFFENSEN Rektor Mark Case ved Kristiansa­nd Internatio­nal School sier elevene ved skolen nok har mer lekser enn i den offentlige skolen. Samtidig er det mindre arbeid enn i andre land.
 ?? ARKIVFOTO ?? Fra åpningen av Oasen skole i Vågsbygd. Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) sammen med stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF).
ARKIVFOTO Fra åpningen av Oasen skole i Vågsbygd. Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) sammen med stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF).
 ?? ARKIVFOTO ?? Steinersko­len i Kristiansa­nd. Pedagogisk leder Kristin Lervik mener det ikke er stor forskjell på deres og offentlige skolers praksis med lekser og timetall.
ARKIVFOTO Steinersko­len i Kristiansa­nd. Pedagogisk leder Kristin Lervik mener det ikke er stor forskjell på deres og offentlige skolers praksis med lekser og timetall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway