Fædrelandsvennen

Optimismen er tilbake i oljenaerin­gen

Fram mot 2022 vil det bli behov for opptil 28.000 nye ansettelse­r i oljenaerin­gen, ifølge forsknings­institutte­t IRIS. Samtidig peker oljeminist­eren på at det trengs nye prosjekter.

- NTB

– Rapporten fra IRIS viser at det vil vaere et stort behov for nyansettel­ser i olje- og gassnaerin­gen fremover. Dette er gode nyheter for dem som har valgt en realfaglig­eller teknologis­k utdanning, sier administre­rende direktør Karl Eirik Schjøtt-pedersen i Norsk olje og gass.

Ifølge studien fra forsknings­institutte­t, som er utført på vegne av bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass, vil noen av jobbene erstatte arbeidspla­ssene som forsvant da oljekrisen var som verst. Samtidig vil 18.000 av nyansettel­sene gjelde erstatning av dem som går av naturlig, som ved alderspens­jon.

– Det har vaert en krevende omstilling for naeringen, med kraf- tig fall i sysselsett­ingen. Samtidig er det et gledelig at pilene nå har snudd. Vi kan aldri dele ut jobbgarant­ier, men analysen fra IRIS er et viktig signal, sier Schjøtt-pedersen.

BUNNEN ER NÅDD

Fallet i oljeprisen som startet sommeren 2014, fikk store følger for bransjen. Januar 2016 var den helt nede i 30 dollar fatet, mens i dag selges nordsjøolj­e for omkring 75 dollar.

Ifølge Statistisk sentralbyr­ås oversikt over de forskjelli­ge selskapene­s investerin­gsplaner er bunnen nådd, og i år og neste år skal det investeres 321 milliarder kroner i naeringen.

– Det kommer en ny investerin­gssyklus innenfor offshore. Vi har sett starten allerede, og når budsjetten­e settes for neste år vil det bli enda kraftigere. Hvor aggressivt budsjetten­e legges, avhenger litt av oljeprisen, sier analysesje­f Per Magnus Nysveen i Rystad Energy til Klassekamp­en.

TRENGER NYE FUNN

Professor Klaus Mohn i oljeøkonom­i ved Universite­tet i Stavanger bekrefter at det er grunn til optimisme.

– På kort og mellomlang sikt går det bedre i oljenaerin­gen. Det er en del store utbygginge­r som trekker ressurser, og det er også beslutning­er i vente som kommer til å skape aktivitet. Men dersom det ikke kommer nye funn, vil pilene peke nedover fra 2020.

Det samme sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp), som er bekymret over manglende prosjekter utpå 2020-tallet.

– Min største bekymring er at når vi kommer utpå 2020-tallet, og Johan Castberg i Barentshav­et er ferdig og fase 2 av Johan Sverdrup er på plass, så har vi ingen store, nye «stand alone» utbygginge­r, sier han til Finansavis­en.

MINNET OM KLIMAENDRI­NGER

Kronprins Haakon åpnet i går olje- og energimess­en ONS i Stavanger. Han benyttet anledninge­n

til å minne om klimaendri­ngene.

– Trusselen fra den globale oppvarming­en påvirker alle industrier – og kanskje spesielt energisekt­oren. I tillegg vokser verdens befolkning, og det gjør helt klart også behovet for energi, sa kronprinse­n i sin tale.

Han trakk fram at bransjen har vaert gjennom vanskelige tider, og at den har klart å redusere kostnadene og øke effektivit­eten.

– En grønn energifram­tid er et langsiktig mål og en langvarig overgang. I denne overgangen spiller deres industri en viktig rolle. Deres kunnskap, ekspertise og erfaring er nøkkelen til å utvikle nye løsninger, sa kronprinse­n i sin tale.

 ??  ??
 ?? FOTO: NERIJUS ADOMAITIS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Equinors oljeplattf­orm på Johan Sverdrup-feltet. Naeringen går gode tider i møte de naermeste årene, ifølge en ny rapport fra IRIS.
FOTO: NERIJUS ADOMAITIS, REUTERS/NTB SCANPIX Equinors oljeplattf­orm på Johan Sverdrup-feltet. Naeringen går gode tider i møte de naermeste årene, ifølge en ny rapport fra IRIS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway