Fædrelandsvennen

Solar-direktøren slutter etter 13 år

- VEGARD DAMSGAARD

Verksdirek­tør Geir Ausland (48) informerte mandag de ansatte på Solarfabri­kken i Kristiansa­nd om at han slutter i jobben ved månedsskif­tet.

– Etter 13 år i jobben har jeg funnet ut at timingen riktig. Når vi har en så god og flott organisasj­on på begge våre fabrikker, med flinke ledere og folk i alle posisjoner, var tida riktig for å gå videre og over i en annen jobb, sier verksdirek­tør Geir Ausland i REC Solar Norway til Faedreland­svennen.

Han har vaert gjennom oppog nedturer i solcellein­dustrien. Men fabrikken lever i dag i beste velgående, med 200 ansatte i Kristiansa­nd og 70 i Porsgrunn.

De produserer nå 8000 tonn høykvalite­ts solsilisiu­m i året, og passerte i fjor for første gang milliarden i omsetning.

– FANTASTISK­E år

– Det har vaert fantastisk­e år, og en utrolig opplevelse å få vaere med på fødsel av en helt ny bransje. Det er en ekstremt sterk organisasj­on jeg har hatt gleden av å jobbe med hver dag, folk som har gjort det alle trodde var umulig, igjen og igjen og igjen, sier Ausland.

Elkem Solar på Fiskaa i Kristiansa­nd og på Herøya i Porsgrunn skiftet tidligere i år navn til REC Solar Norway. I forveien var det ansatt to nye fabrikksje­fer, inkludert Jorunn Gislefoss på fabrikken i Vågsbygd.

Disse to overtar gradvis den avtroppend­e toppsjefen­s arbeidsopp­gaver, og rapportere­r heretter direkte til hovedkonto­ret i Singapore.

Det begynte med et nedlagt smelteverk i 2005. En forskergru­ppe ble satt sammen, og det ble med årene bygd opp en organisasj­on med 250 ansatte.

Så kom «den store solarkrige­n» i verden 2011-13, med redusert produksjon en periode og utleide mannskaper, før det tok seg opp igjen.

– Vi er eneste solcelleak­tør i verden som ikke har sagt opp ett menneske gjennom sånne konjunktur­er, sier Geir Ausland stolt, og medgir at han har vurdert å slutte tidligere.

STIKKER IKKE I KRISE

– I løpet av 13 år har jeg tenkt mange ganger på når tiden var riktig for det. Men man kan aldri forlate noe som er i krise, samtidig er det veldig ok når det byr seg nye muligheter, for eksempel da vi bygde opp Herøya-fabrikken i Porsgrunn.

– Hvordan er selskapets stilling i dag?

– Som vanlig er det et veldig tøft marked, men vi har veldig gode og sterke prosjekter. Ved å gjennomfør­e dem har vi en solid posisjon videre, men det er aldri helt skyfri himmel i sånne nye industrier, svarer Geir Ausland.

Driften går i pluss, men avskrivnin­ger av fabrikken gjør at regnskapet viser om lag 100 millioner kroner minus.

48-åringen blir boende i Kristiansa­nd, men vil foreløpig ikke ut med hvilken jobb han skal overta når han avslutter sine arbeidsopp­gaver på Fiskå i løpet av høsten.

 ?? ARKIVFOTO ?? Geir Ausland har vaert sjef på Solar-fabrikken siden starten i 2005.
ARKIVFOTO Geir Ausland har vaert sjef på Solar-fabrikken siden starten i 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway