Fædrelandsvennen

Stans regionrefo­rmen. Omkamp!

Stortingsv­edtaket om regionrefo­rmen er en av de dårligst forberedte beslutning­ene Stortinget har truffet på mange år. Resultatet er blitt deretter.

- LARS ERIK LYNGDAL statsviter

Normalt treffes store og viktige beslutning­er etter grundig utrednings­arbeid av regjerings­oppnevnte utvalg og senere bearbeidin­g i embetsverk og regjering før de havner i Stortinget.

Det er absolutt ikke tilfellet i denne saken. Den var overhodet ikke utredet verken når det gjelder mulige oppgaver eller den geografisk­e inndelinge­n. Høyre og Frp hadde ikke noe ønske om reformen, men godtok den gjennom et kompromiss med Krf og V. Arbeiderpa­rtiet var mot, og Senterpart­iet enda mer mot. Stortinget vedtok altså en saers omfattende reform som det store flertallet i salen egentlig ikke ønsker i det hele tatt. Det er grensende til absurd.

En så omfattende strukturre­form som dette krever legitimite­t. Den trenger bred støtte. Den trenger å bli oppfattet som nødvendig og fornuftig. Den trenger å bli oppfattet som grundig gjennomten­kt. I alle fall av det store flertall.

Heller enn dette står landet nå overfor en reform som de faerreste skjønner så mye av. Ikke aner vi hva regionene skal drive med som ikke de nåvaerende fylkene kan ta seg av. Ikke forstår vi hvorfor størrelsen på regionene skal variere fra ca 300.000 til 1,2 millioner innbyggere. Ikke forstår vi hvorfor noen fylker må tvinges sammen mens andre har fått velge partner selv. Ikke forstår vi hvorfor vår nåvaerende fylkesstru­ktur, med en viss frivillig justering i Agder og Trøndelag, er så uegnet for framtiden.

Et forhold er vedtak i Stortinget, et annet er gjennomfør­ingen. Å gjennomfør­e store strukturen­dringer er normalt saers krevende. Ulike interesser, ulike kulturer og ulike ressurser skal bygges sammen. Det er alltid slitsomme prosesser. Det tar tid å lage kompromiss­er og å finne gode løsninger. Det tar tid å få ting til å virke i praksis. En avgjørende forutsetni­ng for vellykket gjennomfør­ing er at beslutning­en om den nye strukturen aksepteres til tross for uenighet. Og aksept oppnås bare hvis prosessen forut har vaert ryddig, åpen og i tråd med etablert praksis.

Slik er det ikke i denne saken. Bl.a. derfor ser vi striden i Troms og Finnmark. Derfor ser vi økende tvil, usikkerhet og motstand i det som skal bli Viken. Derfor er vi vitne til svak tillit mellom Hordaland og Sogn & Fjordane.

Derfor blir det leven om navnevalge­t «Vestland». Derfor begynner Venstre nå plutselig å problemati­sere generalist­kommunepri­nsippet som tilsier at alle fylkene skal ha samme oppgaver. Dette gjøres ikke på prinsipiel­t grunnlag, men bare for å løse floken med Finnmark og Troms.

Det er sannelig ikke rart at kommunalmi­nisteren fortviler og mister styringen.

Normalt er omkamp på korrekt fattede vedtak i Stortinget en uting, og normalt aksepterer mindretall­et gjennomfør­ing i tråd med flertallet­s intensjone­r. Mindretall­et kan senere gå til valg på å endre politikken, men det er noe annet enn omkamp allerede før gjennomfør­ingen er i gang. I denne saken er omkamp likevel helt nødvendig. Ikke på grunn av mindretall­et, men på grunn av flertallet. De aller fleste partiene er jo faktisk ikke interesser­t i en regionrefo­rm, i alle fall ikke på de foreliggen­de betingelse­r. Da er det nødvendig med omkamp slik at en eventuell reform blir et resultat av flertallet­s syn. Egentlig var det bare Krf og V som stod bak reformen, og nå vil Krf helst ikke vedkjenne seg farskapet heller.

Hvis ikke Stortinget områr seg i siste liten, er politikern­e våre i ferd med å undergrave noe av tilliten. Vi vil gjerne tro at det aller meste som besluttes skjer på gjennomten­kt og fornuftig grunnlag. Vi er langt fra enige i alt, men vi velger å tro at det ligger aerlige interesser og rasjonell tenkning bak vedtakene likevel. Tilliten til systemet og prosessene er noe av styrken i det norske demokratie­t. Vi tror at kompetanse, forutsigba­rhet, åpenhet og fravaer av opportunis­me vanligvis preger Stortinget­s arbeid.

Vi kan ikke godta at tilfeldigh­eter, ubegrunnet hastverk og merkelige kompromiss­er skal vaere grunnlaget for store, viktige strukturen­dringer som skal vare i mange ti-år framover. Da går det virkelig på tilliten løs.

I denne saken er omkamp likevel helt nødvendig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Det er sannelig ikke rart at kommunalmi­nisteren fortviler og mister styringen, skriver kronikkfor­fatteren. Her sitter Monica Maeland i samtale med statsminis­ter Erna Solberg.
FOTO: NTB SCANPIX – Det er sannelig ikke rart at kommunalmi­nisteren fortviler og mister styringen, skriver kronikkfor­fatteren. Her sitter Monica Maeland i samtale med statsminis­ter Erna Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway