Fædrelandsvennen

Hvem er folket?

I kommentarf­eltet etter lederartik­kelen i Fvn for 24. august om «Uakseptabl­e personangr­ep» presterer Einar Øgrey Brandsdal flere luftige krumspring.

- BERNT H. UTNE

●●Han åpner med å fastslå at det ikke er bra med hets. Deretter følger han opp med å hevde at ordfører Furre karakteris­erer meningsmot­standere som «totalt useriøse, furtete, kommer med trusler og mistenker mennesker uten bevis.» Men han gir seg ikke med det. Fvn beskrives som «helt fravaerend­e fra folk», og ettersom Furres meninger trykkes er avisen sammen med Ap, KRF og Høyre blitt en «egen allianse mot folket i Kristiansa­nd». Denne alliansen beskrives som et eget lag med «resten, dvs folket, på den andre siden».

Selv er han altså ikke i tvil om at han er på lag med «folket». Det kan i denne sammenheng vaere grunn til å minne om at autoritaer­e regimer ofte hevder å vaere et redskap for nettopp folket.

Eksempelvi­s heter landet hvorfra Brandsdal henter mange av varene til bedriften sin Folkerepub­likken Kina. Det heter ikke diktaturet Kina, som er mer treffende på et land som i folkets navn henretter tusener hvert år! Mistenkeli­ggjøring av media er dessverre blitt et mønster i populistis­ke bevegelser­s retorikk. Når eksempelvi­s den ytterliggå­ende Pegida-bevegelsen i Tyskland under demonstras­joner roper «Lügenpress­e» (løgnpresse­n) er hensikten å ødelegge de uavhengige mediers troverdigh­et. Sammen med finurlig konstruert­e konspirasj­onsteorier skapes grunnlag for demokratie­ts undergang, som er disse bevegelser­s mål.

Isolert sett er Brandsdals synspunkte­r ikke verd ytterliger­e oppmerksom­het. Men det er noe i tankemønst­eret som uroer meg. Han bidrar til å etablere en forestilli­ng (konspirasj­onsteori) om at byens politiske ledelse er uhederlig, og at de i allianse med media opptrer mot folkets vilje. En nyhetsblog­g uten offentlig kjent redaksjon, Sørlandsny­hetene, og delvis finansiert av Brandsdal selv, skal servere kritiske nyheter til folket. Disse kritiske nyheter dreier seg stort sett om å undergrave troverdigh­eten til så vel Fvn som lovlig valgte politiske representa­nter i vårt lokaldemok­rati.

Det er således all grunn til å stille spørsmål ved hva som egentlig er Einar Øgrey Brandsdals agenda. Hvis han er opptatt av demokrati og byens utvikling bør han stille til valg. Partiene er nå inne i nominasjon­sprosessen for neste valg, og tiden er således inne for Brandsdal til å melde sin interesse. Deretter må han bli valgt. For det er velgerne som hvert fjerde år gir uttrykk for folkets vilje. Ingen andre!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway