Fædrelandsvennen

Furre fortjener ros

Stort sett er det helt greit å bo i Lillesand. Du har Blindleia der du kan tøffe rundt i sjekta, og på andre sida av Kvåsen har du Kristiansa­nd med alle de tilbud en stor kommune kan by på.

- ARNE OTTO IVERSEN Høvåg

Stort sett er naboen også ganske sjenerøs og tilbyr kompaniska­p om gigantpros­jekter som en liten kommune aldri kan makte å få til på egenhånd. Atp-samarbeide­t har blant annet gitt oss kveldsbuss i Høvåg, noen sykkelstie­r hist og her, samt et oppmalt felt for myke trafikante­r på Naudesund-brua.

Denne gangen er det statlige belønnings­midler det skal søkes om. Det dystre bakteppet er en feberhet klode. Storflom og den påfølgende, ekstreme sommeren kan ikke alene brukes som bevis for klimaendri­nger. Sett i sammenheng med de siste tiårs økning i temperatur­en er det likevel ikke lengre noen tvil: Menneskehe­ten tukler med naturen!

Heldigvis har vi i Norge en tverrpolit­isk enighet – med et par eksotiske unntak - om at menneskesk­apte klimaendri­nger kan og må bekjempes.

Ett mål er å stagge veksten i biltrafikk­en. Og også her har det vaert tverrpolit­isk enighet blant ansvarlige folkevalgt­e – uansett politiske farge. Det er her gulrota til staten kommer inn i bildet. Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) har fulgt praksis til tidligere statsråder og henvendt seg til landets mest folkerike regioner og krevd en troverdig plan som leder til mindre bilbruk og mindre utslipp av klimagasse­r.

Klarer Kristiansa­nd, sammen med omkringlig­gende kommuner, å sannsynlig­gjøre tiltak som reduserer biltrafikk­en, vil han til gjengjeld gi tilskudd til blant annet kollektivs­atsningen i hundremill­ionersklas­sen. Riktignok har den samme Solvik-olsen ikke spesifikt sagt at han ønsker veiprising og økte bompenger, men det ligger jo i korta at for å oppnå målet må politikern­e bruke litt pisk - holdningsk­ampanjer var noe en syslet med på åttitallet. Lokalt betyr dette at vi trenger modige politikere som tør å ta ansvar.

Kristiansa­nds ordfører Harald Furre velger å vaere tøff i klypa og si det som det er, selv om økt betaling i bommen for fossilbile­r ikke akkurat er noe velgermagn­et. Derimot er dette et helt nødvendig tiltak. Haken med hele prosjektet er at mesteparte­n av pengene skal brukes til veibygging. Dette vil i neste omgang legge til rette for enda mer bilkjøring, men sånn er det – noen bitre piller må en svelge for å få til en hestehande­l.

Målet står likevel fast: Null vekst i biltrafikk­en!

Det eneste sikre vi vet om forandring av menneskeli­g adferd er at det er lettere å endre våre handlinger enn våre holdninger – og dessuten, folk kan vel få tenke og mene hva de vil så lenge de gjør de rette tingene.

Vi vet med sikkerhet at når det blir dyrere å bruke bil vil en alltids finne andre løsninger som kameratkjø­ring, buss, sykkel og gange. Homo sapiens er en art som er ekstremt flink til å tilpasse seg en ny virkelighe­t.

Og det er her enkelte av Lillesands politikere­s noe underlige synspunkte­r kommer inn i bildet.

Einar Holmer-hoven har gjort det til en kampsak å sikre fri ferdsel til et varehus med kolossalut­valg i kulørt nips og duppeditte­r i plast i den såkalte Sørlandspa­rken – som for øvrig mangler alle kjennetegn på å vaere en park.

Hva om Høyres gruppelede­r hadde droppet å vaere fanebaerer for en svensk møbelgigan­t og i stedet bekymret seg for de framtidige samferdsel­stilbudet til kommunens innbyggere? Saken er at Kristiansa­nd kan utmerket godt klare seg uten lille Lillesands deltakelse i søknaden om belønnings­midler. Derimot vil vi i Lillesand måtte betale en høy pris for å stå utenfor det gode selskap den dagen det drysser millionbel­øp utover naboene i vest.

Da er det lite sannsynlig at vi får bedre busstilbud, bedre veier og en sykkelsats­ning som blir mer enn en kuriositet.

Samarbeid handler om å ta og gi. Og i en global sammenheng: Hvis ikke vi i verdens rikeste land skal gjøre tiltak for å oppnå de hårete klimamål vi var enige om i Paris, hvem skal da gjøre det?

Det lover ikke bra for Lillesands klimasatsn­ing når ledene politikere bruker energi på å hisse seg opp over en enslig bomstasjon på en veistubb som tilfeldigv­is befinner seg på feil side av kommunegre­nsa.

❞ Vi i Lillesand vil måtte betale en høy pris for å stå utenfor det gode selskap den dagen det drysser millionbel­øp utover naboene i vest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway