Fædrelandsvennen

Hatefulle ytringer

- GRETE M. OLSEN

Ytringsfri­het er et gode. Det er fint å leve i et land hvor enhver kan si sin mening uten å bli straffet for det. Og det er greit å vaere uenig.

●●Ulike meninger og det å kunne uttrykke dem fritt, er noe av det som kjennetegn­er et demokrati. Men det er forskjell på en saklig meningsutv­eksling og det å komme med hatefulle og sjikaneren­de uttalelser mot mennesker man er uenig med.

Politikere og andre som har uttalt seg offentlig blir utsatt for stadige personangr­ep og nedlatende kommentare­r, og noen har til og med blitt drapstruet. Flere innvandrer­grupper, og da saerlig muslimer, blir lagt for hat og utsatt for den verste sjikane. I kommentarf­eltene på sosiale medier myldrer det av hatefulle ytringer rettet mot både enkeltpers­oner og grupper. De kommer fra alle leire – mange av de groveste ytringene kommer fra folk som sympatiser­er med partier og organisasj­oner fra ytterste høyre, men også de som tilhører politisk venstresid­e kan komme med svaert ufine karakteris­tikker av sine motstander­e.

Dette er en form for voldelig kommunikas­jon som kan få svaert uheldige konsekvens­er for de som blir utsatt for det. For eksempel kan det føre til frykt og tilbaketre­kning, dårlig selvtillit, manglende tillit til andre og ulike former for destruktiv atferd.

Ytringsfri­heten er ikke absolutt. Det finnes lovparagra­fer som setter forbud for å framsette trusler eller aerekrenke­nde og diskrimine­rende utsagn. Det kan gjelde diskrimine­ring på grunn av kjønn, rase, seksuell legning eller nedsatt funksjonse­vne. Men spørsmålet er vel mer hvor ofte slike lover blir håndhevet og om forholdene i det hele tatt blir anmeldt. For det første krever det nok et visst mot å gå til anmeldelse, og mange som blir utsatt for denne type diskrimine­ring føler kanskje skam, eller de tenker at det å melde fra likevel ikke nytter.

Men som enkeltpers­oner kan vi alle reagere hvis vi har mistanker om brudd på diskriming­eringslove­n eller ved trusler om eller oppfordrin­g til vold. Vi kan for eksempel rapportere til Politiets nettpatrul­je – Kripos, som har en egen kampanje rettet mot hatprat på nett. Og hvis vi velger å gå i direkte dialog med mennesker som legger ut hatefulle ytringer, bør vi prøve å holde et mest mulig saklig nivå. Det går an å ta til motmaele uten å gå til personangr­ep. Vi må respektere at folk har andre meninger enn oss, men vaere tydelig på at vi er uenige, ikke minst i språkbruke­n, og at vi også prøver å begrunne våre egne meninger. Samtidig må vi vaere villig til å lytte til den andre og kanskje prøve å forstå hva som kan ligge bak de hatefulle ytringene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway