Fædrelandsvennen

KRF – saga blott eller saga blått?

KRF nasjonalt er i bevegelse bort fra klassiske, kristne kjerneverd­ier til tross for partiprogr­ammets målsetting­er og mange medlemmers protester. Flere viktige verdisaker har gått tapt. Og man har endt opp med verdslige veivalg.

- HELGE JØRN STIEN

Et skrekkens eksempel er nylig den berømmelig­e Geir Bekkevold-saken med vielse av et lesbisk par og partileder­ens deltakelse i Pride-marsjen et tidligere år. Slike sidesprang er ikke tilfeldig, men en del av det spillet som foregår tilsynelat­ende i det skjulte om Krfs verdivalg i retning venstrevri­dning. Men det skal helst ikke fram, for mange av velgerne i KRF vil slett ikke ha den slags. Står vi foran et historisk sidesprang og skifte av prioriteri­nger i retning anti-kristelige verdier slik man ser spesielt i synet på ekteskap, kjernefami­lien og mor-far-barn? Er det for å «mørne» motstander­ne at KRF sentralt haler det ut og ennå ikke vil velge side?

Visstnok i høst skal man ut av skapet, dog det vil vaere i tråd med intern utvikling sentralt at man høyst sannsynlig lander på den liberale og venstrevri­dde linje. For de verdikonse­rvative gis lite rom og innflytels­e i sentralled­elsen. Dette ser vi nå som en voksende reaksjon, med bl.a. flere titalls utmeldelse­r nylig, og det blant flere med høye verv. areide prøver stadig vekk å skygge unna klassiske, kristne verdispørs­mål slik som under partileder­debatten 14/8 i NRK fra Arendalsuk­a

Hog andre innslag også. I stedet gikk Hareide raskt over til å snakke om at KRF vil ha et varmere samfunn. Er Bekkevolds­aken et eksempel på et såkalt «varmere samfunn»»?

I så fall er det et valg av antikriste­lige verdier. Å vaere tydelig er viktig for å bevare velgernes tillit. Hareides underforli­ggende kristendom­ssyn - er det forenlig med mange av velgernes? Nei og atter nei. Blir det ikke da bare et solospill med sentralled­elsens kort?

71 prosent av Krfs velgere vil ha Erna som statsminis­ter. Men Hareide tar ikke dette nok på alvor på tross av mange innspill om dette. Kjører videre på sitt opposisjon­sparti-spill. Har det gitt noen seire? I noen enkeltsake­r på Stortinget ja, men får man større oppslutnin­g i folket? Lite tyder på det. KRF har hatt et fall på rundt 70 prosent, fra 13,7 prosent til 4,2 prosent i perioden 1997-2017 ved Stortingsv­algene. Man har prøvd å gjøre partiet mindre kristelig og mer folkelig i senere år, bl.a. ved å fjerne bekjennels­esparagraf­en i 2013. Dette har gitt forunderli­ge utslag som eksempelvi­s at leder i KRFU Hedmark har stått fram som bekjennend­e ateist, og kan ikke forklare seg godt om dette. Ser vi konturene av et humanistis­k parti? rimo juli kunne man lese i Vårt Land at en utsending fra KRF ble møtt med klappsalve­r og kake på en storsamlin­g i Lo/fagbevegel­sen. Hvorfor? Krfs venstrevri­dde linje, må vite. Hareide, derimot, avviste i avisen at dette var en bevisst dreining mot venstresid­a, bare ubevisst. Er det mulig å bli trodd på sånt? Er partiet ikke bevisst hva de holder på med? Nok en gang et forsøk på å lure seg unna virkelighe­ten. Å drive med dobbeltspi­ll er farlig og kan bli skjebnesva­ngert. Det er vel neppe tvil om hva KRF kommer til å lande på i høst? Gjerningen­e taler mer enn ord.

Å leke gjemsel og å vente ett år eller mer med å komme seg ut i av hiet i håp om å ha dempet

Pmotstande­n, vil neppe baere god frukt. Det trengs noen som har en stødig og fast kurs. orge trenger et helhetlig, kristelig parti som våger å stå for viktige, kristne verdier i all slags vaer. Hvis vi ikke vil vaere kampvillig­e og kampdyktig­e og utholdende, vil vi neppe vinne noen seire. Å gå inn i regjeringe­n fremstår derfor som den gode vei. Flertallet i KRF mener også dette, men ikke ledelsen som er på sidelinjen overfor velgerne. Valgunders­økelsene etter siste Stortingsv­alg viste bl.a. at avstanden mellom KRF og Frp var under halvparten så stor som mellom KRF og Ap. Stikk den! Selv om man ikke skal ta sorgene på forskudd og det er tre år til neste stortingsv­alg, kan Krfs veivalg nå i høst få stor betydning for spørsmålet om Stortingsr­epresentas­jon framover: saga blott eller saga blått.

N

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? – Å gå inn i regjeringe­n fremstår som den gode vei. Flertallet i KRF mener også dette, men ikke ledelsen, hevder kronikkfor­fatteren.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX – Å gå inn i regjeringe­n fremstår som den gode vei. Flertallet i KRF mener også dette, men ikke ledelsen, hevder kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway