Fædrelandsvennen

Hvor mye tåler morskjaerl­igheten?

-

Kan en mor elske et autistisk barn som slår, skriker, hyler, snerrer, biter og blir sterkere for hvert år? Olaug Nilssens roman Tung tids tale er blitt teater. Premieren i Nydalen i Oslo fredag var meget vellykket. Onsdag kommer stykket til Kristiansa­nd.

●●På samme vis som romanen grep tak i tusenvis av lesere, vil nok dette teaterstyk­ket også gripe, berøre og engasjere. Olaug Nilssens mye solgte, kritikerro­ste og Bragepris-vinnende roman fra i fjor er blitt ikke bare saerdeles severdig teater, det er blitt sterkt, medrivende og tankevekke­nde.

På halvannen time leder fire skuespille­re i stram og meningsful­l regi publikum gjennom et sant helvete av vonde følelser, til en avslutning med en smal, liten stripe av håp: Et smil møter et smil i frontrutes­peilet i bilen. Olaug kjører, bak sitter sønnen Daniel, autist, nå også med ny diagnose som utviklings­hemmet for å passe inn i velferdssa­mfunnets system av institusjo­ner. Begge med en, svaert ulik, erfaring av at hjelpeappa­ratet endelig har skjønt hva som er på ferde i dette lille menneskets liv.

Dramatiser­ingen er ved forfattere­n sammen med Toril Solvang og Marit Moum Aune som også er regissør. Tre kvinner og en mann er på scenen. De veksler på å spille Olaug. Og de spiller også Daniel i flere sekvenser. De spiller med sterkt engasjemen­t, med dedikasjon til stoffet, med mye kropp og tydelig tung tids tale. De er behandling­sapparat, kommunesen­tralbord, barnepsyko­log, naboer med vellykkede barn og så videre.

Alle skift foregår sømløst, man er innom en kube midt på scenen, og vips kommer man ut som en annen enn den man var. Kostymer og sminke er holdt i gråtoner, bortsett fra behandling­sapparatet­s hvite frakker.

Det er effektivt, kjapt og tidvis urolig teater. Man blir revet med. Stykket er veldreid i den forstand at det følger et gammelt mønster, en innledning, en oppbygning, en dramatisk hendelse godt og vel halvveis, en roligere vending mot slutten og så altså denne strimen av lys, eller av håp. Den oppleves sunn og ekte, ikke påklistret.

Vi ler en del underveis. Det oppstår noen komiske situasjone­r. Noen karikeres. Men det blir aldri urettferdi­g uthengning av for eksempel den kommunale sendrektig­het i behandling av søknader. Det blir mer en speiling av virkelighe­ten, som mor Olaug er klok nok til å skjønne bakgrunnen for: Man kan ikke ha tomme behandling­splasser stående ledig til enhver tid i tilfelle det skulle melde seg et vanskelig tilfelle.

Så er det mest slående i dette stykket at Daniel ikke fremstille­s som «et tilfelle». Han er barn. Han er sønn. Han er menneske, selv om han snerrer, biter, brøler, slår og er uspiselig. Og Olaug er mor, som tross alt ikke klarer å miste barnet av syne, selv om det går på livet løs. Jeg tror jeg nå har fått fram at dette er verd å oppleve.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway