Fædrelandsvennen

– Dette er Norges store sjanse til å gå til EM

- ROAR LYNGØY

Nå blir det slutt på ubetydelig­e privatland­skamper. Når nye Nations League straks sparkes i gang, er det en aldri så liten revolusjon innen fotball.

Landslagsh­østen er straks i gang, og tirsdag offentligg­jør Lars Lagerbäck troppen til kampene mot Kypros 6. september og Bulgaria tre dager seinere.

Ubetydelig­e treningska­mper, trodde du kanskje. Nei, dette er de første kampene i nyvinninge­n Nations League, som alle nasjonene i Det europeiske fotballfor­bundet (Uefa) har gått sammen om.

Nations League skal erstatte kjedelige privatland­skamper. Og det er en stor, stor gulrot: Fire av de 24 plassene i EMsluttspi­llet i 2020 skal tildeles dem som gjør det bra i Nations League.

Den ordinaere Em-kvaliken starter først til våren. Det nye her er at kun de to beste fra hver av de ti gruppene går til EM. Det er altså slutt på at treerne kan komme seg til EM via playoff.

– Nations League er kanskje den beste muligheten for Norge til å kvalifiser­e seg til Emsluttspi­ll. Sannsynlig­vis blir ikke Norge blant de to beste i sin gruppe i Em-kvaliken, mener TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen.

NORGE I C-DIVISJONEN

UEFAS nye Nations League kan kort forklares slik:

Europas 55 landslag er, basert på tidligere resultater, delt inn i fire divisjoner fra A til D. Norge er plassert i C-divisjonen i gruppe 3 med Slovenia, Bulgaria og Kypros. Norge spiller de seks kampene – hjemme og borte – i løpet av september, oktober og november.

Vinner Norge sin gruppe kan de kapre en av fire EMplasser via Nations League.

Til våren starter den ordinaere Em-kvalifiser­ingen. Her står 20 Em-plasser på spill, der de to beste fra hver av de ti gruppene går til EM.

Etter at Em-kvalifiser­ingen er ferdig, avgjøres Nations League-sluttspill­et.

Hver divisjonsv­inner får en Em-billett. De fire gruppevinn­erne i C-divisjonen møtes i semifinale­r og deretter finale.

– KAMPER SOM BETYR NOE

Jesper Mathisen i TV 2, kanalen som har sikret seg rettighete­ne til Nations League, er positiv til nyvinninge­n.

– Dette var noe som alle Uefa-nasjonene gikk sammen om. De beste nasjonene i Apuljen får spille mot hverandre, noe som selvsagt har en sportslig og kommersiel­l verdi. Og de svakere nasjonene møter lag på sitt nivå. Vi er dessuten kvitt de ubetydelig­e vennskapsk­ampene. Nå får vi kamper som betyr noe, sier Mathisen.

– Jeg synes det er et kult konsept. Noe skepsis har det vaert, men det er gjerne fra dem som ikke har satt seg skikkelig inn i hva dette er, sier han videre.

Mathisen håper og tror Norge vil satse hardt på Nations League.

– Mitt inntrykk er at dette er noe de tar på alvor. Jeg tror at Lars Lagerbäck forstår at det vil bli vanskelig å komme blant de to beste i Em-kvaliken, og at Nations League er en fin mulighet til å kapre en Em-plass, sier TV 2-profilen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Lars Lagerbäck har store ambisjoner om å føre Norge til EM.
FOTO: NTB SCANPIX Lars Lagerbäck har store ambisjoner om å føre Norge til EM.
 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? – Nå er vi kvitt de ubetydelig­e vennskapsk­ampene, sier TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen før oppstarten av Nations League.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY – Nå er vi kvitt de ubetydelig­e vennskapsk­ampene, sier TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen før oppstarten av Nations League.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway