Fædrelandsvennen

Omsider farvel til juryen

Eirik Jensen-saken er den siste hvor skyldspørs­målet avgjøres av en jury i lagmannsre­tten. Det er på høy tid at den ordningen erstattes av en bedre.

-

Tirsdag startet ankesaken mot Eirik Jensen. I fem måneder skal lagmannsre­tten vurdere anken fra den tidligere polititopp­en, som i Oslo tingrett ble dømt til 21 års fengsel.

Allerede samme dag som ankesaken startet, begynte vurderinge­ne om hvorvidt Jensen har bedre mulighet til å nå fram i lagmannsre­tten. Og hvorvidt det kan tale til hans fordel at det denne gangen er en jury som skal avgjøre skyldspørs­målet.

Uavhengig av den diskusjone­n er det bra for vårt rettssyste­m og vår rettssikke­rhet at dette er siste sak hvor skyldspørs­målet avgjøres av en jury. Juryordnin­gen er ellers erstattet av en meddomsret­t, bestående av fagdommere og lekdommere.

De som kjempet for å beholde juryordnin­gen, mener den var en garanti for at folkets stemme ble hørt i norske rettssaler. Mantraet var at tiltalte skulle dømmes av likemenn. Det var imidlertid en altfor enkel tilnaermin­g.

Da juryordnin­gen ble innført, i 1887, var den rett nok et viktig skritt mot folkeliggj­øring av både rettsvesen­et og embetsmann­staten. Men det var i et helt annet samfunn, med en helt annen avstand mellom embetsmenn og vanlige mennesker.

Langt viktigere er likevel den dramatiske svakheten som har ligget i juryordnin­gen ved at juryen kun skal svare ja eller nei på skyldspørs­målet, uten å gi noen begrunnels­e. Det er fullstendi­g uholdbart i en rettsstat.

i tillegg har juryordnin­gen kun blitt benyttet i de mest alvorlige straffesak­ene, med en strafferam­me på seks års fengsel eller mer. I mindre alvorlige ankesaker har avgjørelse­n falt i en meddomsret­t. Konsekvens­en har vaert at de som står tiltalt for mindre alvorlige forbrytels­er, har fått en grundig begrunnels­e for rettens avgjørelse. Mens de som har stått tiltalt for de mest alvorlige forbrytels­ene, kun har fått et ja eller nei i skyldspørs­målet.

Juryen skal kun svare ja eller nei på skyldspørs­målet, uten å gi noen begrunnels­e. Det er fullstendi­g uholdbart i en rettsstat

Dette siste vil også skje i Jensen-saken når juryen kommer fram til sin konklusjon. Det er uholdbart – for Jensen og samfunnet for øvrig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eirik Jensen i Borgarting lagmannsre­tt tirsdag morgen.
FOTO: NTB SCANPIX Eirik Jensen i Borgarting lagmannsre­tt tirsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway