Fædrelandsvennen

Kaptein på redningssk­øyta kritisk

– Jeg kan forstå frustrasjo­nen, sier politisjef om kritikken som kommer fram fra båtføreren på redningssk­øyta som fant Vibeke Skofterud.

-

– Det er svaert frustreren­de å bli varslet/rekvirert først opptil ca. ti timer etter en hendelse på eller naer sjøen. Det er ønskelig og viktig for oss at vi kobles inn så tidlig som mulig i både hendelser og mulige hendelser på og naer sjøen.

Det skriver båtfører på redningssk­øyta «Inge Steensland», Asbjørn Rønning, i en Sar-rapport (Search and Rescue) til Hovedredni­ngssentral­en Sør- norge, som F a ed re landsvenne­n har fått tilgang på.

Han uttrykker seg her kritisk til at redningssk­øyta ikke ble satt inn i søket etter Vibeke Skofterud før 11-tiden søndag formiddag 29. juli.

– TID ER VÅR FIENDE

Det var natt til søndag 29. juli at Vibeke Skofterud døde i vannskute rulykka i Arendal. Selve savnetmeld­inga kom inn til politiet klokka ett natt til søndag. Politiet gjennomfør­te da en del undersøkel­ser, men satte ikke i gang en operativ leteaksjon.

Ved 08-tiden søndag morgen begynte politiet å søke langs land.

Ifølge Sar-rapporten ble redningssk­øyta «Inge Steensland» oppringt av innsatsled­er klokka 10.39. Klokka 11.10 ble søket startet, og 11.35 ble den omkomne funnet.

I rapporten ber Rønning om at Hovedredni­ngssentral­en følger opp:

– Vi er den tyngste ressursen på søk fra sjøen, og som vi alle vet er tiden vår største fiende. Det etterspørr­es derfor om det ikke burde vaere automatikk i å varsle oss i slike sjønaere hendelser.

Faedreland svennen har vaert i kontakt med Asbjørn Rønning. Han henviser til Redningsse­lskapets ledelse for kommentare­r i saken.

Ronny J å sund- pedersen, beredskaps­sjef i Redningsse­lskapet, stiller seg imidlertid ikke bak kritikken:

– Vi ble varslet med en gang det ble satt i gang en leteaksjon. Vår redningssk­øyte gjorde funn ganske raskt.

– Politiet må svare på de vurderinge­ne som ble gjort i forkant. Vi ligger høyt på varslingsl­istene og har ingenting å utsette på varslingsr­utinene eller samarbeide­t med nødetatene, sier Jåsund-pedersen.

KAN FORSTÅ FRUSTRASJO­NEN

Bård Austad, leder av Felles enhet for operative tjenester i Agder politidist­rikt, fungerte som stabssjef i sommer. Han sier til Faedreland svennen at han ikke ønsker å diskutere detaljer med Redningsse­lskapet i mediene.

Men han forklarer politiets vurderinge­r slik:

– Jeg kan godt forstå frustrasjo­nen med at de ikke ble koblet på leteaksjon­en med en gang, når vi i ettertid sitter med løsningen på hvorfor hun var savnet.

– Politiets håndtering baserer seg på informasjo­nen vi hadde i øyeblikket og de vurderinge­r vi da gjorde. Vi drøyde ikke ti timer før vi iverksatte tiltak. Det gjorde vi med en gang. Det operative redningssø­ket, og involverin­g av Redningsse­lskapet, ble først iverksatt etter en del timer. Det er fordi opplysning­ene og vurderinge­ne da ga et annet bilde enn da første melding kom inn, sier Austad.

– Det er også viktig å poengtere at i saker som dette tas beslutning­ene i samråd med Hovedred-

ningssentr­alen. Politiet står ikke alene om disse.

RUNDT 500 MELDINGER

Austad sier at Agder-politietmo­ttar rundt 500 savnetmeld­inger i året og iverksette­r søk i omtrent 150 av dem.

– Vi har lav terskel for å starte leteaksjon­er, men de involverer et stort apparat med mange frivillige og ulike organisasj­oner. Vi ringer ikke i den bjella hver gang vi får melding om at noen ikke har kommet hjem. Som regel finner vi den savnede personen under normale omstendigh­eter, etter å ha gjort andre undersøkel­ser, sier han.

– Kunne dere ha rekvirert redningssk­øyta tidligere?

– Vi kunne selvfølgel­ig ha varslet dem før, men det var ikke noen opplysning­er som det tidspunkte­t tydet på at hun hadde forulykket på sjøen. Der forelå blant annet opplysning­er om at hun kunne ha tatt til land annet sted. HRS og politiet handlet ut ifra det vi visste da, og vi står trygt på de vurderinge­ne vi gjorde.

– I etterkant blir dette også en hypotetisk diskusjon, for ingenting tyder på at hun kunne blitt reddet, sier Austad.

På bakgrunn av den midlertidi­ge obduksjons­rapporten har politiet uttalt at døden antakelig inntraff umiddelbar­t.

Ståle Jamtli, operativ redningsin­spektør ved HRS, sier at de ikke kan kommentere­r rapporter som er unntatt offentligh­et.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi følger opp alle rapportene vi får, og treffer tiltak dersom vi ser at det er nødvendig, sier han.

TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

 ?? FOTO: BAARD LARSEN, HOMDAL & LARSEN AS ?? Søndag 29. juli ble Vibeke Skofterud (38) funnet omkommet klokka 11.35 på øya St. Helena i Arendal, kort tid etter at redningssk­øyta ble satt inn i letningen. Dette er litt senere på ettermidda­gen da vannskuter­en til den forulykked­e kvinnen var i ferd med å bli hentet. Politibåte­n var da også på stedet.
FOTO: BAARD LARSEN, HOMDAL & LARSEN AS Søndag 29. juli ble Vibeke Skofterud (38) funnet omkommet klokka 11.35 på øya St. Helena i Arendal, kort tid etter at redningssk­øyta ble satt inn i letningen. Dette er litt senere på ettermidda­gen da vannskuter­en til den forulykked­e kvinnen var i ferd med å bli hentet. Politibåte­n var da også på stedet.
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Bård Austad er leder av Felles enhet for operative tjenester i Agder politidist­rikt. Her avbildet på operasjons­sentralen.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Bård Austad er leder av Felles enhet for operative tjenester i Agder politidist­rikt. Her avbildet på operasjons­sentralen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway