Fædrelandsvennen

Pensjonist tiltalt i stor narkosak

62-åringen meldte lommeboka si stjålet på Vågsbygd senter. Det ble starten på en storstilt overvåknin­g og etterforsk­ning mot den nå narkotikat­iltalte uførepensj­onisten og samarbeids­partnere i Norge og Sverige.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Her er den 62 år gamle uførepensj­onisten fra Kristiansa­nd fotografer­t av svenske spanere.

Dagen etter ble narkotikae­n han knyttes til funnet i en bil på svenskegre­nsen ved Svinesund.

Nå er mannen tiltalt for medvirknin­g til smugling og salg av store mengder narkotika.

Om morgenen 1. november i 2016 passerte en VW Polo svenskegre­nsen på Svinesund. Etter avtale med Agder-politiet stanset tollerne bilen. Under motorpanse­ret var det skjult naermere to kilo kokain.

Bilen ble ført av en 49-åring, og sammen med svenske kolleger hadde politiet fulgt bilens ferd. Utenfor Stockholm avdekket spanerne det som skal ha vaert overleveri­ng og arbeid med å skjule narkotikae­n i bilen.

Flere menn ble observert, blant dem en 62 år gammel mann med albansk bakgrunn bosatt i Kristiansa­nd. På dette tidspunkte­t hadde uførepensj­onisten vaert under etterforsk­ning av politiet i lang tid.

Nå er han tiltalt for medvirknin­g til smugling av kokain over Svinesund. Men han knyttes til enda større menger narkotika.

Ifølge tiltalen mottok, overlevert­e og solgte kristiansa­nderen til sammen 10,38 kilo amfetamin, 2,66 kilo kokain og 6,06 kilo hasj til fire personer mellom mars og september 2015.

– Han nekter straffskyl­d etter tiltalen, sier 62-åringens forsvarer, John Christian Elden til Faedreland­svennen.

Samlet har stoffet i tiltalen en gateverdi på flere millioner kroner.

– ULOVLIG RANSAKING

I vår ble 62-åringens datter og svigersønn dømt for narkotikak­riminalite­t knyttet til den såkalte albanerlig­aen. Etterforsk­ningen mot familien startet litt tilfeldig i 2015 – og har i ettertid blitt gjenstand for kritikk av forsvarer Elden.

Etter et besøk på Vågsbygd senter meldte 62-åringen lommeboka si stjålet. Betjeninge­n fant lommeboka, leverte den til politiet som gikk gjennom den og fant det de mener var et regnskap over salg av narkotika.

– Det er helt åpenbart at denne ransakinge­n (av lommeboka, journ. anm.) var ulovlig. Kun fordi det var (62-åringens navn, journ.anm.) holdt de ham unna lommeboka, gikk gjennom den og kopierte innholdet, sier forsvarer Elden.

Etter hans innsigelse­r vil det angivelige regnskapet fra lommeboka ikke bli lagt fram som bevis i retten.

– Men hvis saken har startet med «tyvegods», blir spørsmålet hva slags betydning dette får for den videre etterforsk­ningen. Det må retten ta stilling til, sier John Christian Elden.

Påtalemynd­igheten vil likevel legge fram det de mener er en annen oversikt over narkotikas­alg og kunder. Dette regnskapet ble funnet hjemme hos 62-åringen sønn. Saken mot sønnen er henlagt.

UTILREGNEL­IG?

Også 62-åringens mentale helse har vaert et omstridt tema underveis. Da han ble varetektsf­engslet vinteren 2017 mente Kristiansa­nd tingrett at han «mest sannsynlig» var psykotisk på gjerningst­idspunktet og derfor ikke kan straffes.

Bakgrunnen var rettspsyki­atriske erklaering­er fra ti år tilbake. En rekke dommer, også for narkotikaf­orbrytelse­r, har tidligere blitt opphevet på grunn av tvil om hans tilregneli­ghet.

Nå har to sakkyndige konkludert med at kristiansa­nderen ikke var psykotisk da forholdene i tiltalen fant sted. Forsvarer Elden mener imidlertid at en av de sakkyndige, psykiater Magne Tauler er inhabil.

– På slutten av 1990-tallet ble min klient funnet tilregneli­g av Tauler. Konklusjon­en ble overprøvd av andre psykiatere og Rettsmedis­insk kommisjon. De mente min klient var psykotisk, alltid hadde vaert det og alltid ville vaere det. Vi mener Tauler er klart inhabil når hans vurdering tidligere er tilsidesat­t, sier Elden.

Forsvarere­n har ikke lykkes med å få en ny psykiatris­k vurdering av klienten. Dersom Tauler blir sakkyndig også under rettssaken, sier Elden at han vil protestere igjen.

Aktor, statsadvok­at Leif Aleksander­sen, vil ikke kommentere saken nå. Men i tiltalen tar han forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

STORKUNDER DØMT

I rettssaken møter også føreren av poloen som ble stanset på Svinesund, samt en 56-åring og en 36-åring tiltalt for medvirknin­g til kokainsmug­lingen. I svensk rett er en mann tidligere funnet skyldig i overleveri­ng av kokain før turen til Norge.

To av storkunden­e til 62-åringen er dømt i Kristiansa­nd tingrett. Kristiansa­ndernes navn dukket opp i det beslaglagt­e regnskapet, og de har innrømmet å ha kjøpt narkotika av uførepensj­onisten – det meste for videresalg.

 ?? FOTO: SPANINGSBI­LDE UTLEVERT AV MALMÖ TINGSRÄTT ??
FOTO: SPANINGSBI­LDE UTLEVERT AV MALMÖ TINGSRÄTT
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den profilerte advokaten John Christian Elden forsvarer 62-åringen.
FOTO: NTB SCANPIX Den profilerte advokaten John Christian Elden forsvarer 62-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway