Fædrelandsvennen

Varslere må beskyttes

To kvinnelige varslere, ansatt i en kommunal virksomhet i Kristiansa­nd kommune, har blitt utsatt for gjengjelde­lse, mener granskere. Det er en alvorlig sak.

-

I moderne norsk arbeidsliv bør arbeidsgiv­ere og ledere vite hvordan man håndterer slike saker.

Norsk lov har et varslerver­n. Der heter det at en arbeidstak­er som benytter seg av retten til å varsle om kritikkver­dige forhold, har krav på vern mot gjengjelde­lse. Arbeidsgiv­er plikter å verne arbeidstag­eren mot alle former for represalie­r. Det innebaerer både vern mot oppsigelse eller endrings oppsigelse( at man fratas arbeidsopp­gaver ), at lønnsutvik­lingen påvirkes negativt, og også vern mot hets og trakasseri­ng.

Dette er en viktig og sentral lov i norsk arbeidsliv. Den skal forebygge regelbrudd, kriminalit­et og dårlige arbeidsfor­hold. Får ikke varslere det nødvendige vernet kan terskelen for å melde fra bli for høy.

pwc, pricewater­housecoope­rs, som ble leid inn for å granske varslene, har ikke funnet ulovlighet­er basert på selve varselet, at inn- kjøpsregel­verket ble brutt. Likevel kritiserer granskerne det de mener er mangelfull dokumentas­jon av habilitet og prosesser, og rapporten kritiserer også deler av innkjøpsru­tinene. Granskerne har heller ikke funnet beviser på det påståtte dårlige psykososia­le arbeidsmil­jøet i virksomhet­en.

men – granskerne fra PWC mener de to kvinnene som står bak varslingen er utsatt for lovstridig­e represalie­r. Og det er egentlig blitt det alvorligst­e forholdet i saken. PWC mener det er såkalt «varslingsh­øyde» i saken. Det er vesentlige forhold det sies i fra om og det ble varslet riktig – i linja først. Da skal kravet om beskyttels­e slå inn.

Linjeleder i denne virksomhet­en sier til Faedreland­svennen at opplaering­en i å håndtere varsler burde vaert bedre: – Jeg skulle ønske vi hadde vaert mer forberedt på slike saker i forkant, i lederoppla­eringen vår, uttaler han.

Dette bør også virksomhet­en og kommunen forfølge. I moderne norsk arbeidsliv bør arbeidsgiv­ere og ledere vite hvordan man håndterer slike saker. Det bør vaere en del av grunnoppla­eringen.

Tidsaspekt­et i hele denne saken er også for langt. Det er en krevende situasjon for to varslere og stå i dette i et halvt år. Det er ikke en god måte å ivareta varslerins­tituttet på. I denne saken er det flere momenter man bør helt til bunns i.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Granskere mener to kvinnelige varslere i en virksomhet i Kristiansa­nd kommune er blitt utsatt for gjengjelde­lse.
FOTO: TONE SANDBERG Granskere mener to kvinnelige varslere i en virksomhet i Kristiansa­nd kommune er blitt utsatt for gjengjelde­lse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway