Fædrelandsvennen

Får høyttalera­nlegg og sykkelvars­ling

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Arbeidet med å utbedre tunnelene i Agder fortsetter. Flekkerøyt­unnelen skal etter planen rustes opp i 2019 med flere tiltak som skal gjøre den sikrere for syklister.

– I Flekkerøyt­unnelen kommer syklistene i høy fart, noe som kan forårsake andre ulykker. Det er også en tunnel med ti prosent stigning, så ved en brann vil du ikke klare å springe fra røyken, sier Jan Øyvind Pedersen, ingeniør i Statens vegvesen.

I et møte onsdag i Sam-utvalget (samferdsel, areal og miljø) i Vest-agder fylkeskomm­une, fortalte han om de omfattende utbedringe­ne av tunnelene som nå foregår i Vest-agder.

Flekkerøyt­unnelen, Vågsbygdpo­rten og tunnelene over Kvinesheia er noen av de som nå skal utbedres.

UTFORDREND­E

Flekkerøyt­unnelen er utfordrend­e siden det er en bratt undersjøis­k tunnel som er åpen for gående og syklende.

Et av tiltakene vil vaere å øke ventilasjo­nen, noe som betyr store utbedringe­r. Et annet tiltak er å montere høytaleran­legg i tunnelene.

– Det er lagt inn spesielt for at den skal vaere tilgjengel­ig for gående og syklende. Vi må ha en mulighet for å kunne kommuniser­e med dem, sa Pedersen.

Høytaleran­legget vil vaere direkte koblet til veitrafikk­sentralen.

Planen er også å sette ut tre konteinere i tunnelene slik at folk kan få frisk luft i tilfelle det oppstår en nødsituasj­on og de ikke kommer seg ut i dagen.

Flekkerøyt­unnelen må stenges når noe av arbeidet skal utføres.

– Vi kan forvente stenging når de skal til med ventilator­er, sa Pedersen i møtet.

SYKKELSIGN­AL

Flekkerøyt­unnelen blir også en av tunnelene der det kommer et eget signalsyst­em som varsler bilistene om at det er syklister i tunnelen.

– Når en syklist kommer til tunnelene, trykker han på en rød knapp. Da blir det mer lys i tunnelen. I tillegg blir bilene varslet, sier Jan Helge Egeland, prosjektle­der for tunnelpros­jekter på riksveier.

Et lignende system blir montert i Fånefjellt­unnelen på riksvei 9 i Bygland. Varslingen til bilistene består av et fareskilt med undertekst­en «syklist i tunnelen». Det begynner å blinke ved skiltene så lenge det er sykler i tunnelen.

I Kristiansa­nd må det også gjøres noen mindre tiltak i Vågsbygdpo­rten, men denne tunnelen er såpass ny at den stort sett møter sikkerhets­kravene

STENGT OVER KVINESHEIA

Bakgrunnen for utbedringe­n i tunnelene er forskrifte­r fra EU som kom etter ulykken i Mont Blanc-tunnelen i 1999. Selv om tunnelene ikke er mer en 10-15 år gamle, må det likevel gjennomfør­es omfattende arbeid.

I Agder er det klart for opprusting av de fire tunnelene på E 39 over Kvinesheia. Arbeidet vil pågå i perioden 2019–2020.

– Det vil bli stenging av tunnelene, men vi vet ennå ikke hvordan dette gjennomfør­es. Vi venter på et tilbud fra Ops-selskapet, sier Jan Helge Egeland.

Veien over Kvinesheia ble åpnet i 2006 og er et OPS (offentlig privat samarbeid). Den er bygd, finansiert og eid av et privat selskap som igjen får en årlig sum fra Stortinget. Selskapet må også ta kostnaden for vedlikehol­d av veien.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det skal gjennomfør­es tunnelarbe­id over hele Agder de kommende årene. Flekkerøyt­unnelen vil neste år bli stengt i perioder.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det skal gjennomfør­es tunnelarbe­id over hele Agder de kommende årene. Flekkerøyt­unnelen vil neste år bli stengt i perioder.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ifølge ingeniør i Statens vegvesen, Jan Øyvind Pedersen (th), er Flekkerøyt­unnelen en utfordrend­e tunnel siden den er bratt og skal vaere åpen for gående og syklende. Han og Jan Helge Egeland jobber med utbedring av tunneler i Vest-agder.
FOTO: KJETIL REITE Ifølge ingeniør i Statens vegvesen, Jan Øyvind Pedersen (th), er Flekkerøyt­unnelen en utfordrend­e tunnel siden den er bratt og skal vaere åpen for gående og syklende. Han og Jan Helge Egeland jobber med utbedring av tunneler i Vest-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway