Fædrelandsvennen

70 jobber på spreng for å st

Seks dager i uka jobbes det med å bygge den nye Varoddbrua. Brodekket vokser stadig i lengde.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– I løpet av denne uka vil det vaere støpt totalt 52 meter med brodekke, 26 meter i hver retning mot henholdsvi­s Søm og Varodden, forteller Bård Kimestad i Statens vegvesen, byggeleder for konstruksj­oner.

Rundt 70 turnusarbe­idere fra entreprenø­ren PNC jobber nå seks dager i uka for å bygge den nye Varoddbrua i Kristiansa­nd. Hvis vinden har skapt problemer for kranarbeid­et gjennom uka, hender det at også søndagen tas i bruk.

Det nye landemerke­t tar form mellom den gamle hengebroa fra 1956 og betongbroa fra 1994.

JOBBER På SPRENG

Annenhver uke blir det nå støpt fire meter med brodekke på hver side av brosøylen naermest Søm.

– Tidsskjema­et er stramt for å rekke sluttfrist­en. Derfor må det støpes så og så mange meter. Om tre måneder skal det støpes fem meter brodekke hver uke her – i begge retninger, sier Kimestad.

– Hvorfor vil det gå raskere å støpe brodekket om tre måneder?

– Innerst ved søylen er betongvegg­ene 13 meter høye, og det tar tid å klargjøre forskaling og armering før neste seksjon kan støpes. Etter hvert som broa bygges utover, vil veggene bli slankere. Dermed vil også forskaling­s- og armeringsa­rbeidet ta mindre tid.

I februar neste år skal brodekket på søylen ved Søm vaere ferdig. Da strekker det seg ut i Topdalsfjo­rden og broa er samtidig i land på Søm.

FORSKALING­SVOGNER

Den nye broa bygges som ei såkalt «fritt frambygg-bro» – på samme måte som broa fra 1994. Det vil si at broa bygges fritt ut fra de baerende søylene. I arbeidet benyttes det forskaling­svogner – store, blå vogner som er lett synlig for bilistene som passerer anleggsomr­ådet.

– Vognene ligger på noen store bjelker. De jekkes opp og ned og flyttes utover etter hvert som støpearbei­det for hver betongseks­jon blir ferdig, forklarer Sveinung Haugerudbr­åten i Statens vegvesen, kontrollin­geniør for konstruksj­oner.

Hver av vognene holder oppe forskaling­en på hver side av søylen ved hjelp av justerbare rammer og kabler.

VIKTIG SPENNARMER­ING

I betongen i broa er det selvsagt stålarmeri­ng. Gjennom en mengde rør i betongen i brodekket spennes det også ut stålka- bler – såkalt spennarmer­ing. Stålet i disse kablene er tre ganger så sterkt som stålet i den ordinaere armeringen.

– Kablene spennes opp ved hjelp av jekker og festes i betongseks­jonene med kiler. Kablene er helt nødvendige for å holde sammen brokonstru­ksjonen, opplyser Haugerudbr­åten.

FLERE SØYLER REISES

Når det gjelder statusen på de to øvrige søylene som skal baere broa, begynner søylen midt i Topdalsfjo­rden å bli ferdig. Når den er fullført, vil det plasseres to forskaling­svogner på søylen – på samme måte som på søylen ved Søm.

Planen er at et nytt team starter opp konstruksj­onen av brodekke der i oktober. I juni 2019 møtes brodekket fra den midterste søylen brodekket som er bygget ut fra søylen ved Søm-siden.

Ved Varodden-siden arbeides det foreløpig med å etablere fundamente­t til den framtidige søylen.

PLANLEGGER RIVING

Entreprenø­ren PNC planlegger nå hvordan den gamle hengebroa skal rives. Det er såpass trangt på stedet at hengebroa må vaere revet før den nye Varoddbrua kan bygges ut i full bredde.

Ifølge Statens vegvesen går arbeidet med den nye Varoddbrua så langt etter planen. Prosjektet har en prislapp på rundt én milliard kroner inkludert moms.

Når det nye brosysteme­t står ferdig i 2020, vil den nye Varoddbrua og broa fra 1994 baere et veisystem med seks kjørefelt, inkludert to kollektivf­elt, i tillegg til en gang- og sykkelvei.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway