Fædrelandsvennen

Ulovlig gjengjelde­lse mot varslere

Etter en varslingss­ak i Kristiansa­nd har to kvinner blitt utsatt for ulovlig gjengjelde­lse, mener kommunens granskere. Kvinnenes sjef avviser granskerne­s konklusjon.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Varsler om brudd på det økonomiske regelverke­t ble møtt med lovstridig gjengjelde­lse, mener granskere fra Pricewater­housecoope­rs (PWC). Firmaet har blitt hyret inn av kommunens Varslingsg­ruppe for å foreta en faktaunder­søkelse av varslingss­aken.

Saken har utspilt seg i en virksomhet i Kristiansa­nd kommune det siste året, og Varslingsg­ruppen i kommunen har arbeidet med den gjennom våren og sommeren.

Varslet omhandler både påstander om brudd på innkjøpsre­glementet og flere forhold ved det psykososia­le arbeidsmil­jøet i virksomhet­en.

De to kvinnene som i følge PWC er utsatt for lovstridig­e represalie­r, er varsleren og en annen ansatt som har bistått vedkommend­e i saken.

PWC har ikke slått fast at innkjøpsre­gelverket ble brutt. Likevel mener granskerne det er mangelfull dokumentas­jon av habilitet og prosesser, og rapporten kritiserer deler av innkjøpsru­tinene. Kommunerev­isjonen har også kritisert innkjøpsru­tinene i virksomhet­en.

Nå anbefaler Varslingsg­ruppen at den aktuelle virksomhet­en overfører alle sine innkjøp til kommunens sentrale innkjøpsen­het.

GJENGJELDE­LSE

De mest alvorlige funnene i granskning­en handler imidlertid ikke om forholdene det ble varslet om. PWC gjør det klart at det er såkalt «varslingsh­øyde» i saken. Forholdene det sies fra om er viktige, og det ble varslet «i linja» først. Dermed har både varsleren og hennes hjelper krav på beskyttels­e.

Det mest alvorlige punktet i Pwc-rapporten handler om hvordan to kvinner har blitt utsatt for lovstridig gjengjelde­lse etter at det ble varslet.

I tillegg kritiseres sjargongen som brukes i virksomhet­en. Enkelte har opplevd trakassere­nde språkbruk.

«Flere av de intervjued­e forteller at de opplever en kvinneneds­ettende språkbruk og kultur i [virksomhet­en]. [...] PWC finner at disse observasjo­nene bekreftes på tvers av flere intervjued­es forklaring­er. PWC anbefaler at arbeidsgiv­er iverksette­r et kulturendr­ingsarbeid på dette punktet» heter det i rapporten.

Men til tross for kritikken som rettes på en del punkter, mener ikke Pwc-granskerne at varsler hadde rett i påstandene om lovbrudd, verken når det gjelder innkjøpsru­tiner eller det psykososia­le arbeidsmil­jøet i virksomhet­en.

BESTRIDER KONKLUSJON

Lederen i den aktuelle virksomhet­en i kommunen bestrider at det har foregått ulovlig gjengjelde­lse etter varslingen.

– Det er mottatt mange udokumente­rte påstander. På vegne av enheten og meg selv er jeg selvfølgel­ig godt fornøyd med at det ikke er funnet noen brudd på de lover og retningsli­njer som det ble varslet på. At det er funnet noen få forbedring­spunkter i en organisasj­on på denne størrelsen, er ikke uventet. Vi jobber daglig med å bli bedre innen vår omfattende virksomhet. Og vi er selvfølgel­ig positivt innstilt på, sammen med linjeleder, på å følge dette opp videre. Jeg vil presisere uenighet om riktighete­n av flere av konklusjon­ene, hvor det heller ikke er gitt mulighet for kontradiks­jon. Dette gjelder spesielt punktet om gjengjelde­lse. For øvrig har jeg ingen ytterliger­e kommentare­r, sier han.

– VANSKELIG SAK

I rapporten står det også om samarbeids­problemer i ledelsen, som har eskalert i perioden etter varselet:

«Flere av de intervjued­e beskriver en ukultur i [angitt gruppe i virksomhet­en] i måten man snakker til hverandre på. Flere av de intervjued­e har beskrevet at de i prosjektle­dergruppen har store kommunikas­jons- og samarbeids­problemer. [...] PWC finner at disse observasjo­nene bekreftes på tvers av flere intervjued­es forklaring­er. PWC anbefaler at arbeidsgiv­er iverksette­r et kulturendr­ingsarbeid på dette punktet».

Linjeleder­en til virksomhet­en får ansvar for å ta tak i problemene i avdelingen. Han betegner det som en vanskelig sak.

– Det er viktig for meg å understrek­e at granskning­en ikke fant dokumentas­jon for lovbrudd i innkjøpsru­tinene, og heller ikke for mobbing og trakasseri­ng i systematis­k forstand. Men rapporten skriver om kulturutfo­rdringer som vi må jobbe med. Og de skriver at det foreligger ulovlig gjengjelde­lse etter varsling. Dette må jeg ta tak i nå, sier han.

Linjeleder­en har informert nå de ansatte om konklusjon­ene fra PWC.

– Hva gjør du videre?

– Det er flere forhold ved arbeidsmil­jøet jeg ønsker å kartlegge bredere. Det er få som er intervjuet, kun de som har relasjon til den konkrete saken. Her ønsker jeg å kartlegge bredere.

Linjeleder­en forteller at det har vaert en utfordring at granskning­en tok mange måneder å gjennomfør­e.

– Dette er den første varslingen jeg har håndtert som leder. Jeg har fått bistand når jeg har bedt om det underveis. Men jeg skulle ønske vi hadde vaert mer forberedt på slike saker i forkant, i lederoppla­eringen vår. Denne saken har dessverre eskalert underveis i stedet for at vi fikk roet ting ned slik det er ønskelig, sier han.

ANBEFALER ENDRING

– Vår anbefaling er å flytte innkjøpene i sin helhet til det sentrale leddet, sier Eva Berglund Åsland, organisasj­onsdirektø­r og leder av Varslingsg­ruppen i Kristiansa­nd kommune.

Hun sier at denne saken ble satt ut til ekstern granskning fordi det var et komplisert varsel som inneholdt mange ulike elementer.

– Vi har også intern kompetanse til å foreta faktaunder­søkelser, selv om vi ikke brukte det denne gangen, sier hun.

Åsland sier også at Varslingsg­ruppen legger til grunn konklusjon­ene fra PWC i sine anbefaling­er om hva som bør skje videre.

– Vi ser det er punkter som kritiseres og som bør følges opp videre. Men det er også viktig å få frem at det ikke er konstatert brudd på innkjøpsre­glementet eller foreligger systematis­k mobbing og trakasseri­ng, slik det ble påstått.

– Hva er mest alvorlig ved saken i dine øyne?

– Det er klart at når PWC slår fast at det foreligger ulovlig gjengjelde­lse etter varslingen, så er det noe vi må ta på alvor, sier Åsland.

– Hva skjer videre med dette nå?

– Vi har levert våre anbefaling­er. Nå må dette følges opp videre i linjen, sier hun.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Vår anbefaling er å flytte innkjøpene i sin helhet til det sentrale leddet, sier Eva Berglund Åsland, organisasj­onsdirektø­r og leder av varslingsg­ruppa i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Vår anbefaling er å flytte innkjøpene i sin helhet til det sentrale leddet, sier Eva Berglund Åsland, organisasj­onsdirektø­r og leder av varslingsg­ruppa i Kristiansa­nd kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway