Fædrelandsvennen

Mener kabelskape­ne ødelegger fasaden

- GEIR CHR. JOHANNESSE­N

Beboerne i Østre Strandgate 17 bruker store penger på å holde fasaden på det mer enn 100 år gamle murhuset vakker. Nå har de sett seg lei på at kabelskape­ne i gata ødelegger inntrykket.

– Når vi skal gjøre noe med fasaden, er det strenge regler for hva vi kan gjøre. Samtidig tillater kommunen at disse kabelskape­ne blir satt opp ti cm fra husveggen, sier en oppgitt Janarne Pettersen.

Han og de andre beboerne i Østre Strandgate 17 har sett seg lei på at det gjennom årenes løp har dukket opp flere og flere kabelskap utenfor bygget.

– Vi har løpende utgifter på å holde fasaden. Men det ser jo ikke fint ut med de skapene. De må kunne gjemmes eller gjøres penere. Og ingen tar ansvar for dette, sier Pettersen. Pettersen har bodd i bygården i 17 år, og den gang sier han det var ett kabelskap på utsiden. Siden da har det blitt fem, og én foran nabobygget.

Østre Strandgate 17 ligger i «murbyen» i Kristiansa­nd, og fikk i 2007 55.000 kroner i støtte fra Kulturminn­efondet til overflateb­ehandling og istandsett­ing av fasade og inngangspo­rt. Direktør Simen Bjørgen i Kulturminn­efondet sier at prosjekter som får støtte må ha lokal eller regional betydning.

– Vi synes jo det er leit om det skal monteres noen moderne installasj­oner som skal forringe dét arealet og porten. Men vi har ikke noen juridiske virkemidle­r til å gjøre noe i ettertid. Vi må bare appellere til sunn fornuft, sier Bjørgen. Beboerne har henvendt seg både til kommunen og byantikvar­en, men sier de ikke kommer noen vei. Byantikvar Helge Solli sier han har forståelse for beboernes frustrasjo­n.

– Det har hopet seg opp veldig mange skap utenfor akkurat dette huset. For mange er de et estetisk problem. Kommunen har akseptert disse skapene, og vi mangler et lovverk som regulerer dette, sier Solli, som påpeker at det er en grunn til at vi har slike skap.

– Det er jo nødvendig for tilgang til internett og andre tjenester. Det er goder man ønsker. Det har ikke vaert politikk å si nei og nekte folk tilgang til de godene, sier Solli.

Han mener det er vanskelig å få gjort noe med skapene, men viser til at man i Posebyen har samlet dem i faerre enheter i forbindels­e med gravearbei­der.

Tillatelse­ne til å sette opp skapene kommer fra grunneiere­n, som for fortauene i Kvadrature­n er Kristiansa­nd kommune. Avdelingsi­ngeniør Jon Petter Langfeldt i Ingeniørve­senet sier kabelskape­ne er nødvendige.

– Grunnen til at de står over bakken, er at de skal vaere lett tilgjengel­ige 365 dager i året. Dette for å kunne utbedre feil raskt, sier Langfeldt.

Han forklarer at dersom det skal settes opp nye bokser, må man ha en gravesøkna­d, først og fremst for å forsikre seg om at det ikke ligger noe i bakken.

–De må også plasseres riktig med tanke på trafikken og spesielt myke trafikante­r. Ellers står de over alt i byen, sier Langfeldt.

 ?? FOTO: GEIR CHR.JOHANNESSE­N ?? Jan-arne Pettersen og de andre beboerne har sett seg lei av at fasaden blir skjemmet av kabelskap.
FOTO: GEIR CHR.JOHANNESSE­N Jan-arne Pettersen og de andre beboerne har sett seg lei av at fasaden blir skjemmet av kabelskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway