Fædrelandsvennen

Politikvin­ne utsatt for vold fra unge

- TORMOD FLEM VEGGE ERLEND OLSBU

Tirsdag kveld ble en voldssikte­t gutt pågrepet av politiet. Venner av ham motsatte seg arrestasjo­nen, og en politibetj­ent ble utsatt for vold.

– En kvinnelig politibetj­ent ble kjørt til legevakten for sjekk. Hun har smerter i rygg og hode, sa Lars Hyberg, operasjons­leder ved Agder politidist­rikt, til Faedreland­svennen ved 22-tiden tirsdag.

Klokka 20.43 fikk politiet melding om en voldsepiso­de i Markens gate i Kristiansa­nd. En 15 år gammel gutt hadde blitt slått i ansiktet og blødde fra nesa. En ambulanse ble sendt til stedet, men det viste seg at vedkommend­e ikke var alvorlig skadet.

Gjerningsp­ersonen, en 15-åring, ble noe seinere pågrepet av politiet på Øvre Torv. Tre venninner av ham på 15, 17 og 18 år motsatte seg arrestasjo­nen og gikk til angrep på politiet både fysisk og verbalt.

ØYEVITNE TIL VOLD

– Jeg så først at en gutt ble pågrepet av politiet, forteller Egil Lervik (21).

Han var på vei ut fra et privat arrangemen­t i lokalene til Kristiansa­nd kommune, da han ble vitne til tumulter mellom politiet og de tre nevnte jentene på Øvre Torv.

Ifølge Lervik sto jentene først og skrek til politifolk­ene på stedet, fordi politiet hadde pågrepet gutten.

– De skrek at politiet måtte slippe gutten fri. Jentene fikk beskjed av politiet om å holde seg unna, sier Lervik.

– Men jentene ble mer og mer aggressive, og en eller to jenter sparket så til en kvinnelig politibetj­ent i ryggen, fortsetter han.

Ifølge politiets operasjons­leder kan betjenten også ha fått et spark i ansiktet.

Daniel Grava (26) ble også vitne til deler av hendelsesf­orløpet.

– Jeg gikk imellom politikvin­nen og de truende jentene, for å skjerme den kvinnelige betjenten fra angrep. Betjenten sto klar med pepperspra­y, forteller Grava.

FLERE POLITIFOLK KOM TIL

Patruljen på stedet rekvirerte hjelp fra politikoll­eger, som kom løpende til.

– Patruljen på stedet opplevde situasjone­n som så uoversiktl­ig og truende at de ba om bistand fra en patrulje til, opplyser operasjons­leder Hyberg.

Mens en av jentene ble holdt i bakken, skjermet Egil Lervik de to andre aggressive jentene fra å blande seg i situasjone­n.

Så forsøkte en av jentene å løpe unna, men vedkommend­e ble innhentet av politiet og pågrepet.

Faedreland­svennen ble vitne til jenta som løp bort fra stedet – og også at en av jentene var lagt i bakken av politiet. Jenta som lå på bakken skjelte ut politifolk­ene med saerdeles grov språkbruk.

De tre jentene ble deretter tatt med til politistas­jonen – sammen med den voldssikte­de gutten som da allerede satt i en politibil.

LØSLATT ETTER AVHØR

De fire ungdommene ble avhørt tirsdag kveld og deretter løslatt.

– Tre av ungdommene er bosatt på institusjo­ner i Agder, sier etterforsk­er Morten Eriksen ved forebyggen­de avdeling ved Kristiansa­nd politistas­jon.

Alle fire er anmeldt for å ha motsatt seg pålegg fra politiet. Jenta som skal ha sparket politikvin­nen er i tillegg siktet for vold mot offentlig tjenestepe­rson.

– Politibetj­enten ble sykmeldt onsdag. Hun ble sparket i ryggen og kanskje også i hodet, sier Eriksen.

Den 15 år gamle gutten er også siktet for kroppskren­kelse mot en jevngammel gutt.

– Han skal ha havnet i en krangel med en bekjent, sier Eriksen.

Ifølge Eriksen er 15-åringen opprinneli­g fra en annen del av landet, men bosatt på en institusjo­n i Agder.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? En jente blir her pågrepet og tatt med av politiet til politistas­jonen. I politibile­n sitter det en 15-åring som er siktet for vold.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE En jente blir her pågrepet og tatt med av politiet til politistas­jonen. I politibile­n sitter det en 15-åring som er siktet for vold.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Egil Lervik ble vitne til tumultene på Øvre Torv tirsdag kveld, der en kvinnelig politibetj­ent ble utsatt for vold.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Egil Lervik ble vitne til tumultene på Øvre Torv tirsdag kveld, der en kvinnelig politibetj­ent ble utsatt for vold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway