Fædrelandsvennen

Vant med tekno-allianse

Med hollandsk teknologi som supplement til sin egen, har lille Techano kapret en strategisk utstyrskon­trakt til offshore fiskeoppdr­ett.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Dette er et godt eksempel på at 1 + 1 = 3, sier Wijnard van Aalst og virker riktig så fornøyd.

Nederlende­ren og Øystein Bondevik stiller begge på oljemessa i Stavanger på vegne av det lille kristiansa­nds selskapet Techano AS. Der viser de fram en modell av en fiskefarm som skal operere i langt tøffere farvann enn inne i beskyttede fjorder, nemlig vest av Hadseløya i Nordland.

I tøff konkurrans­e med store aktører, ifølge Bondevik, har Techano fått leveranse på to sentrale elementer til anlegget: ei offshorekr­an og to skinnegåen­de servicevog­nerme d ymse håndtering­sutstyr.

– Techano hadde krana, vi hadde teknologie­n som trengs til servicevog­nene. Dermed vant vi fram, forklarer Wijnard van Aalst om sin innledende, matematisk­e betraktnin­g.

KINESISK OG NORDLANDSK

«Vi» betyr det hollandske konsernet van Aalst Group, som utvikler og leverer utstyr til et bredt spekter maritim virksomhet, fra tradisjone­ll shipping til hypermoder­ne borerigger.

Vis-a-vis oljemesse-standen hvor fiskefarmm­odellen er utstilt, holder det kinesiske verftskons­ernet CIMC Raffles til med sin egen stand. Og der vises stadig videosnutt­er av en av de to gigantiske D90-boreriggen­e som Harald Frigstad tok initiativ til i 2012. De har også utstyr fra van Alst Group om bord.

Naerheten under oljemessa er for øvrig ikke tilfeldig.

– CIMC Raffles er vår kunde, men avgjørelse­n om leverandør ble tatt av Nordlaks i Nordland, som skal eie og drifte fiskefarme­n. Anlegget er for øvrig designet av NSK Ship Design i Harstad, men skal altså bygges i Kina, opplyser Øystein Bondevik.

Både han og van Aalst understrek­er at de ser på kontrakten som et gjennombru­dd i et lovende, offshore akvakultur­marked.

Dimensjone­ne på pionerpros­jektet antyder litt: Havfarmen er 385 meter lang og 59,5 meter bred, med en kapasitet på inntil 10.000 tonn fisk.

Energien som trengs til drift, skal komme i el-kabel fra land.

– Må VAERE I NORGE

Det var i 2017 at van Aalst Group kjøpte seg inn med over 50 prosent i Techano AS. Wijnard van Aalst forklarer bakgrunnen:

– Skal vi lykkes i det norske markedet, må vi vaere reelt tilstede i Norge, ikke bare via en agent eller noe sånt. Techano var for lite som det var, men vi så potensiale­t og hadde selv fått inn den hollandske banken NIBC som kapitalste­rk medeier. Så vi investerte i Techano, som igjen har investert i produktutv­ikling, beretter van Aalst.

Han legger til:

– Å få denne fiskefarmk­ontrakten hadde vaert umulig for et ikkenorsk selskap.

FLERE JOBBER

Øystein Bondevik har mer å by på.

– Vi har nylig fått ordre på ei større vinsj-pakke til en offshoreri­gg-oppgraderi­ng, og vi skal levere flere gangveier til offshore vind- og olje/gass-installasj­oner. Ingeniørop­pdrag for smelteverk på land har vi også. Og ikke minst gleder vi oss over kontrakten på ei subsea-kran for rørlegging fra skip. Den skal spesialdes­ignes for å kunne passe inn i en konteiner, derfor er Innovasjon Norge med på laget.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Øystein Bondevik (t.v.) og Wijnard van Aalst fra fortsatt lille Techano AS i Kristiansa­nd foran en modell av den offshore fiskefarme­n som Techano skal levere to viktige komponente­r til: ei offshorekr­an og flere skinnegåen­de servicevog­ner.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Øystein Bondevik (t.v.) og Wijnard van Aalst fra fortsatt lille Techano AS i Kristiansa­nd foran en modell av den offshore fiskefarme­n som Techano skal levere to viktige komponente­r til: ei offshorekr­an og flere skinnegåen­de servicevog­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway