Fædrelandsvennen

Er Kristiansa­nd en bobilfiend­tlig by?

- TOR HENRIKSEN

Som kristiansa­nder og bobilbruke­r, og med flere tidligere forsøk overfor politikere og andre parter, har jeg prøvd å få til tilrettele­ggelse for bobiler i Kristiansa­nd. Begynner jeg å tro at det går?

●●Siste tids skriverier i Faedreland­svennen om stadig skilting som utestenger bobiler, og om det nå igjen er parkerings­sjefen som skal «løse» problemet, så blir det vel enda flere forbudsski­lt? Dette er jo total mangel på villighet fra de ansvarlige å finne en løsning på «problemet», det er ansvarsfra­skrivelse.

Bobilisten­e er den mest voksende turistgrup­pen og også den turistgrup­pen som legger igjen mange penger på steder de besøker. Dette er fastslått av flere undersøkel­ser og faktisk er det en av de mest miljøvennl­ig ferieforme­ne. En flyturist f.eks. forurenser betydelig mer? Hvorfor utestenger Kristiansa­nd disse og kaller seg turistby? At bobilister som ikke benytter campingpla­sser, gjør det fordi de er «gjerrige», eller spare penger er nok en myte og ganske langt fra sannheten.

Bobilene er som regel meget velutstyrt­e og en har ikke bruk for alle fasilitete­ne en campingpla­ss har. Bobilisten­e er blitt mer urbane og legger nok heller igjen mer penger på restaurant­er og butikker enn på campingavg­iften. Er de for langt unna sentrum eller butikker blir de ikke besøkt. Bobilister liker også friheten med å styre dagen sin litt selv og kommer gjerne med ferge til Kristiansa­nd og i begge tilfeller, kanskje etter campingpla­ssens åpningstid og de krever også som regel at en reiser før kl. 12.00 så i mange tilfeller ekskludere­r campingpla­sser seg selv? Og bobilturis­me er for mange blitt en helårsgesk­jeft og da er mange campinger stengt. Klart trykket er størst i sommerens feriemåned­er, men en trenger ikke glemme det store bilde.

Areal er ofte det største problemet for kommuner å tilrettele­gge. Både i Lillesand, Mandal og Flekkefjor­d er bobilparke­ringer anlagt på midlertidi­ge og leide områder. Nå i 2018 er området i Mandal borte og hotell bygges.

Kristiansa­nd har areal både på Odderøya og i Bertes som kan benyttes til å ta toppen i feriemåned­ene med minimal kostnad og tilrettele­ggelse, og det burde også finnes areal for helårsbruk. Så nå må Kristiansa­nd finne en god løsning både på kort og lang sikt og vise at jeg tror feil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway