Fædrelandsvennen

Eøs-avtalen er en stor fordel for Alcoa Lista

- AUDUN HALVORSEN statssekre­taer, Utenriksde­partemente­t MAGNUS THUE Naerings- og fiskeridep­artementet

Nei til Eu-leder Kathrine Kleveland presentere­r i Faedreland­svennen 22. august flere påstander og resonnemen­ter som ikke kan stå uimotsagt. Når Norge fikk unntak fra EUS beskyttels­estiltak for stål, er det nettopp Eøs-avtalen vi kan takke.

●●At avtalen skal ha vaert uten betydning for resultatet, slik Kleveland påstår, stemmer ganske enkelt ikke overens med virkelighe­ten for de av oss som faktisk har ført denne dialogen med EU og i de europeiske hovedstede­ne. Det er grunn til å tro at man også på Eu-siden ville vaere overrasket over en slik påstand.

Kleveland påstår at det forhold at eksporten av stål fra Norge til EU er så liten at det ikke har vaert nødvendig å inkludere norsk eksport i sikkerhets­tiltaket EU innførte i sommer.

Eøs-landene Norge, Island og Liechtenst­ein ble eksplisitt unntatt EUS tiltak, mens Sveits ikke ble det. Både Norge og Sveits er små i handelen med EU når det gjelder de berørte stålproduk­tene (1,5% av EUS import kommer fra Norge, 2,7% fra Sveits) og represente­rer ikke noen stor trussel for EUS egen stålindust­ri. Begge land er sterkt integrert med EU – Norge gjennom Eøs-avtalen og Sveits gjennom sine mer enn 120 bilaterale avtaler. EUS begrunnels­e for å unnta Eøs-landene er at Norge og de to andre Eøs/efta-landene er så tett integrert i EUS verdikjede­r som medlem i det europeiske indre markedet. Vårt unntak viser at Eøs-avtalen gir et sterkere vern i slike saker enn en omfattende handelsavt­ale, slik Sveits har.

Situasjone­n for norsk metallindu­stri i 1980-årene og på tidlig 1990-tall var saerdeles vanskelig, da frihandels­avtalen av 1973 var gjeldende. Hele naeringen ble av EU i mer enn ett tiår utsatt for anti-dumping tiltak og krav om minstepris­avtaler for norsk metalleksp­ort. Naeringen mistet markedsand­eler og fikk ikke utnyttet sine konkurrans­efortrinn med de konsekvens­er dette hadde for mange lokalsamfu­nn i distrikten­e. Tiltakene varte helt fram til Eøs-avtalen trådte i kraft, da de automatisk falt bort som følge av at avtalen ikke tillot den type tiltak for industriva­rer. For Regjeringe­n er en av våre viktigste oppgaver fremover derfor å hegne om Eøs-avtalen. Den gjør at vi unntas beskyttels­estiltaken­e på stålproduk­ter, den sikrer oss like konkurrans­evilkår og dermed også norske arbeidspla­sser.

Eøs-avtalen sikrer at norske bedrifter kan operere under samme konkurrans­emessige forhold som sine europeiske konkurrent­er i det indre marked. Det felles statsstøtt­eregelverk­et skal sikre at markedsakt­ørene stilles overfor forutsigba­re og like konkurrans­eog rammevilkå­r i hele Eøs-området. Dette betyr blant annet at Alcoa Lista ikke møter ulovlig statssubsi­diert konkurrans­e i det indre marked.

Når Kleveland først tar for seg EØS, klarer hun ikke å unnlate å nevne ACER. På tross av gjentatte presiserin­ger fra regjeringe­n om at Norge har full kontroll på utenlands leveranser av strøm og at ACER skal fremme samarbeid og bistå til å løse uenigheter i grensekrys­sende handel om energi etter at norske aktører har tatt en beslutning om å eksportere strøm, fortsetter Nei til EU den massive feilinform­asjonen om denne saken. Påstandene blir ikke mer riktig av å gjenta dem.

Til slutt må vi si det er merkelig at Nei til EU ikke setter pris på at norske myndighete­r aktivt jobber for å sikre norske naeringsin­teresser og norsk industri i Brussel, og at vi har gjort dette med hell. Dette gjør vi løpende og med den innsats saken krever. Men, Kleveland mener tydeligvis at dette ikke burde vaert gjort. Det er så man minnes ord av en annen betydnings­full norsk eksport, Henrik Ibsen: «Om man hamrer eller hamres, like fullt så skal der jamres».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway