Fædrelandsvennen

Om NS i Finsland

-

Den ellers utmerkede forfatter Gaute Heivoll har skrevet bok om NS i hjembygda under krigen, og den fortielsen som skjedde etterpå.

●●Jeg har ikke lest boka, bare omtalen, men jeg har lest og sett intervjuer med Heivoll. Heivoll er opptatt av at folk i bygda i dag ikke kjenner til forhistori­en om de mange Ns-medlemmene.

Jeg oppfatter at Heivoll bommer litt når han framhever fortielsen. Dette har sammenheng med den forsoninge­n som skjedde etter krigen. Finsland var ei lita bygd preget av stort samhold. Bygda var delt politisk, men ikke sosialt. De fleste hadde naboer eller familiemed­lemmer som var vervet til NS etter påvirkning fra ledende menn i bygda, bl.a. pga. at en fikk visse fordeler av medlemskap­et. Den politiske overbevisn­ingen var ikke alltid like sterk.

Jeg går ut fra at Heivoll kjen- ner til boka «Den lille bygda i den store krigen» utgitt av Kai Erland ved Stiftelsen Arkivet, der bl.a. Syvert Maesel (mangeårig ordfører i Finsland både før, under og etter krigen, men som også satt i tysk fangenskap) blir intervjuet. Han var ikke villig til å snakke om krigen senere, da det skulle «forties og forsones». Folk skulle leve sammen også etter krigen.

Denne holdningen ga grunnlag for å gjenskape det sterke samholdet i bygda. Jeg forstår at dagens innbyggere, der de fleste nå er født etter krigen, kan ha behov for å laere mer hvorfor så mange ble Ns-medlemmer. Gaute Heivolls bok gir kanskje ikke den hele forklaring­en på hvorfor bygda kunne gå videre, nesten som ingenting hadde hendt.

For å sitere Syvert Maesel ang. hvorfor så mange ble medlemmer: «De mente det. De trodde det. De gjorde det. Men de tok feil.»

Jeg anbefaler de som er interesser­t i krigen i Finsland å lese Kai Erlands bok. KNUT RØYSLAND (tidl. finslendin­g)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway