Fædrelandsvennen

Aladdin fikk sjokkregni­ng

Etter fem år har Aladdin Kulturhus fått i gang ventilasjo­nsanlegget. Det koster 12 15.000 kroner ekstra hver måned i strøm.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Når det er varmt ute har det jo vaert slik at folk nesten kovner her. Det har blitt mye bedre luft her nå, sier Harald Stensland som fungerer som «vaktmester» i Aladdin Kulturhus.

Det er seks år siden den gamle kinoen i Kongens gate ble reddet fra riving slik at den kunne fortsette å huse en rekke kompetanse­sentre og kulturaktø­rer. Her holder både Sørf, Cinemateke­t, Forfatters­entrum Sørlandet og Sceneknust Sør til. 17 faste leietakere betaler leie gjennom Aladdin Drift SA som er drevet på frivillig basis av brukerne. Men selv om mye kulturelt fordelakti­g har skjedd og skjer i bygget, har dette foregått i en tvilsom atmosfaere. Om sommeren har lufta vaert til å skjaere i med kniv, og om vinteren har folk sittet på kontorene i yttertøy.

Etter at det gamle ventilasjo­nsanlegget ble satt i stand sist vinter, har brukerne kunnet glede seg over mye bedre luft, og til vinteren håper Harald Stensland også at det blir varmt. Endringen i strømutgif­ter har brukerne imidlertid mottatt med mindre entusiasme. Hittil i 2018 ligger merkostnad­ene på 12 - 15.000 kroner i måneden.

– Vi håper vi kan få litt tid av kommunen til å se på hvordan vi kan dekke dette. Vi visste at strømregni­ngen ville gå opp, men dette var en god del mer enn vi var forberedt på, sier Judit Premak som er styremedle­m i Aladdin Drift. Ved siden av å prøve å øke inntektene, gjøres det nå forsøk for å finne ut hvordan ventilasjo­nsanlegget kan drives på en mest mulig enøk-vennlig måte.

ALARMEREND­E

Det var på nyåret kulturdire­ktøren fikk en henvendels­e fra Aladdin om «alarmerend­e merkostnad­er på strøm». I første tertialrap­port for kommunen het det:

«Prøveperio­den på fem år er over og det er nå inngått en langsiktig leieavtale. Virksomhet­en på huset har klart seg uten kommunalt driftstils­kudd, men nå har huseier omsider reparert ventilasjo­nsanlegget, og dette påfører brukerne en merkostnad i form av økte strømregni­nger på 150 000 kr. I årets fire første måneder ligger strømregni­ngene i gjennomsni­tt kr 12 000 over tilsvarend­e periode i 2017, per måned».

EN MILLION I ÅRET

Etter å ha lest dette, ba bystyret i vår om en sak fra kulturdire­ktøren om den økonomiske situasjone­n til Aladdin. Denne fikk kulturstyr­et forelagt i sitt møte i går, onsdag. I papirene går det fram at husleien fra Aladdin Drift SA til Kristiansa­nd Eiendom er på 410.000 kroner, og de samlede driftsutgi­ftene på en million kroner.

I kulturdire­ktørens prognoser er det ført opp 378.000 kroner til strøm og varme i 2019. I 2017 var utgiftene til det samme på 150.000 kroner. Det er ingen egenkapita­l i Aladdin Kulturhus og de har nå bedt Kristiansa­nd Eiendom om utsettelse på betaling av husleien.

VIL GI TILSKUDD

Kulturstyr­eleder Terje Naess (Ap) sier dette:

– Jeg mener Aladdin må få et fast tilskudd på 200.000 kroner i året til disse ekstrautgi­ftene. De er det eneste kulturhuse­t i byen uten kommunal støtte. De har gjort en kjempejobb, og det som skjer der er enormt viktig, sier Naess.

Han tenker å reise forslag til dette tilskuddet til høsten når bystyret til høsten skal behandle 2. tertialrap­port.

– Jeg tror det skal vaere mulig å få flertall for dette, sier Naess.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway