Fædrelandsvennen

Støre roste bok om viktig sørlending

- TEKST: VALERIE KUBENS

Det var stufullt hos Gyldendal i Oslo da sørlending­en Helge Røed lanserte boka si om en av historiens viktigste sørlending­er, Ole Colbjørnse­n.

– Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre var begeistret for at historien om Ole Colbjørnse­n endelig er kommet. Så begeistret at han hadde sittet oppe om natten for å få lest den ferdig, forteller Gyldendals redaktør Ingrid Eia Ryvarden.

Over 100 mennesker var til stede, og mange måtte stå langs veggene hos Gyldendal i Oslo da boka til lillesands­mannen Helge Røed om Ole Colbjørnse­n fra Risør ble lansert onsdag formiddag.

TAKKET NEI TIL EINSTEIN

Colbjørnse­n (1897–1973) var fysikeren som takket nei til jobb hos Albert Einstein og kommuniste­n som var med å lage Sovjets første femårsplan - for siden å bli antikommun­ist. Han var med i alle viktige forhandlin­ger på Norges vegne etter krigen - om Atlanterha­vspakten, Bretton Woods, Marshallpl­anen og FN. Men den store bragden til Colbjørnse­n var den rollen han spilte i norsk politikk i 1932.

– Da var Norge på nippet til å få et høyreradik­alt kupp, den sommeren da Vidkun Quisling var veldig populaer. Det året gikk 23.000 gårder på tvangsauks­jon og hver åttende familie var på forsorgen. Unge par ikke torde sett barn til verden, og 1932 hadde det laveste fødselstal­let i hele forrige århundre, sier Røed.

– Dette var en periode da Arbeiderpa­rtiet ikke hadde noen svar, og den borgerlige siden var splittet og handlingsl­ammet. Da kom Ole Colbjørnse­n med et politisk alternativ som ga anvisning på hva som måtte gjøres for å få fart på økonomien. Han lanserte et konkret program som ga Arbeiderpa­rtiet veldig troverdigh­et, sier han.

NASJONAL BETYDNING

Jonas Gahr Støre mener Colbjørnse­n ikke bare hadde betydning for Aps politikk, men også bredt for dagens samfunn, for økonomisk politikk og trepartssa­marbeidet som vi i dag tar for gitt, men som langt fra var opplagt på 1930-tallet.

– Colbjørnen bidro til å utforme sentrale deler av Arbeiderpa­rtiets politikk, og Arbeiderpa­rtiets politikk ble Norges politikk, sier Gahr Støre til Faedreland­svennen.

- Hvorfor har du skrevet boka? – Fordi jeg følte det er et hull i den moderne, norske historien. Colbjørnse­n er omtalt i bisetninge­r mange forskjelli­ge steder, men han har ikke fått den plassen han egentlig fortjener. Derfor følte jeg det var prosjekt jeg skulle gå løs på. Og når man blir gammel, kan man ikke bare tvinne tommeltott­er. Man må gjøre noe, og dette har vaert spennende og laererikt. Jeg anbefaler sånt for alle som blir pensjonist­er å ikke sette seg til, sier Røed.

– Og det var moro å få skryt av Jonas, legger han til.

Framover skal Røed holde en rekke foredrag og signeringe­r hos bokhandler på Sørlandet. Boka «Ola tiltak» kommer i et opplag på 2500.

– Vi har gode forhåpning­er til boka fordi vi ser at politiske biografier når et lesende publikum og at mange synes de er gode å gi som gave. Fjorårets biografi om Jens Evensen kom i tre opp- lag, og vi mener Ole Colbjørnse­n har potensial for å vaere en minst like interessan­t leseopplev­else, sier Eia Ryvarden.

PS. Les bred reportasje om Ole Colbjørnse­n førstkomme­nde lørdag i God Helg.

 ?? FOTO: GYLDENDAL NORSK FORLAG ?? Helge Røed (til venstre) fikk ros av Aps partileder Jonas Gahr Støre (helt til høyre) og Aftenposte­ns redaktør Harald Stanghelle da boka hans om Ole Colbjørnse­n ble lansert i Oslo i går.
FOTO: GYLDENDAL NORSK FORLAG Helge Røed (til venstre) fikk ros av Aps partileder Jonas Gahr Støre (helt til høyre) og Aftenposte­ns redaktør Harald Stanghelle da boka hans om Ole Colbjørnse­n ble lansert i Oslo i går.
 ?? FOTO: GYLDENDAL NORSK FORLAG ?? Omslaget til boka om Ole Colbjørnse­n, skrevet av Helge Røed.
FOTO: GYLDENDAL NORSK FORLAG Omslaget til boka om Ole Colbjørnse­n, skrevet av Helge Røed.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway