Fædrelandsvennen

Frykt og avsky i Det hvite hus

Mens vi venter på de uunngåelig­e filmene om president Donald Trump, kan ingenting passe bedre enn å se dem som allerede er laget om Richard Nixon.

-

Kaos, korrupsjon, konspirasj­oner, intriger, løgner og et helt kobbel usannsynli­ge personligh­eter: Donald Trumps tid i Det hvite hus har for lengst avstedkomm­et mengder av godt stoff til fremtidige filmmanus.

●●Men siden Trumps periode antakelig må vaere over før en eller annen heldig skuespille­r får ikle seg den uringule parykken, har vi plenty med tid til å fordype oss i filmene om den av hans forgjenger­e han oftest blir sammenlign­et med: Richard Milhous Nixon.

●●Og her det mye å hente. Nixon var ikke bare en fascineren­de personligh­et, men han er også den hittil eneste amerikansk­e presidente­n som har måttet trekke seg fra embedet.

●●Hans fall begynte med publiserin­gen av de såkalte The Pentagon Papers i 1971.

●●I «The Post» (2017) forteller Steven Spielberg, med god hjelp av Meryl Streep og Tom Hanks, historien om hvordan The Washington Post kom til å trykke den topphemmel­ige rapporten som viste hvordan Nixon og forgjenger­ne hans systematis­k hadde løyet om Vietnam-krigen.

●●Og «The Post» slutter der klassikere­n «Alle presidente­ns menn» (1976) begynner.

●●Bob Woodward (Robert Redford) og Carl Bernstein (Dustin Hoffman) var journalist­ene som begynte å undersøke et tilsynelat­ende ubetydelig innbrudd, bare for – etter utallige telefoner, tilfeldigh­eter og stadig mer paranoide møter i mørke garasjer – å ende opp med den største saken i moderne politisk historie: Watergate-skandalen.

●●Nixons navn blir knapt nevnt i «The Post» og «Alle presidente­ns menn», men det var han som trakk i trådene, og det var han som til slutt måtte betale prisen.

●●Hvem denne mannen faktisk var, gjorde Oliver Stone et solid forsøk på å finne ut av i sin episke biografi «Nixon» (1995). Her blir presidente­n, spilt med forknytt intensitet av Anthony Hopkins, en skikkelse som kunne ha vaert løftet rett ut av en Shakespear­e-tragedie.

●●Bildet av Nixon som en på mange måter briljant mann med noen fundamenta­le karakterbr­ister, utfylles ytterliger­e av Ron Howards eminente «Frost/nixon» (2008).

●●PS! Hvis du først og fremst skulle vaere interesser­t i de mer farseaktig­e – for ikke å si Trump-aktige – sidene ved Nixon og presidents­kapet, er «Elvis & Nixon» (2016) filmen å se.

 ?? FOTO: MUBI.COM ?? Anthony Hopkins i «Nixon» (1995)
FOTO: MUBI.COM Anthony Hopkins i «Nixon» (1995)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway