Fædrelandsvennen

Kona imponerer på utstyr og kjørelengd­e

Vi har prøvd en elbil som holder det den lover og gjerne tar deg opp og ned til hytta helt uten lading og rekkevidde­angst.

- TEKST: TOR MJAALAND

At den heter Kona er jo også hyggelig, og folk har naermest stått i kø for å bestille Hyundais nye elbil med rekkevidde som en Tesla. Nå starter utlevering­en, og de som har vaert tidlig ute og sikret seg en bil, blir neppe skuffet.

Vi testet bilen de 21,8 milene opp og ned fra Vågsbygd til hyttefelte­t på Bortelid som ligger høyest oppe og dermed mange tunge kneiker underveis til du er godt over 600 meter over havet.

BRA KJØRELENGD­E

På de 21,8 milene brukte vi 22,2 mil av batteriene­s kapasitet. Vi startet med ca 90 prosent «på tanken» og kom hjem med ca 45 prosent. Med andre ord, skulle du ha glemt hyttenøkke­len, kjører du greit tilbake til byen og henter den uten å måtte lade.

SITTER HØYT

Hyundai kaller visstnok bilen for en liten suv. Og det er egentlig en grei betegnelse. De som eventuelt har bestilt bilen som en familiebil, vil nok innse at den er i minste laget om du skal ha unger og bagasje med. Men fire personer sitter godt i bilen med plass til et par kofferter eller store bager i det 322 liter store bagasjerom­met. Firehjulsd­rift får du ikke, men du sitter trivelig høyt med god oversikt.

Hyundai tar bilen til Norge kun med det største batteriet på 64 kwt. Det er det samme som hos Opel Ampera-e og gir en oppgitt kjørelengd­e etter den strenge Wltp-normen på 482 kilometer. Ut fra turen til Bortelid, virker det realistisk.

SPRINTMEST­ER

Med hele 204 hestekreft­er på elektromot­oren, går det mer enn nok kjapt unna. 0–100 km/t på 7,6 sekunder er kjappere enn de aller fleste familiebil­er. Spesielt fra startstrek­en går det så det suser, i friidrett ville Kona gjort det skarpt på 60 meter sprint.

Vi nevnte Tesla innlednigs­vis, men den dobbelt så dyre amerikaner­en er selvsagt ikke hovedkonku­rrenten til Kona. Det er nok heller storselger­ne Nissan Leaf, VW e-golf og BMW i3. På utstyr du får med i grunnprise­n skal det hardt gjøres å hamle opp med Kona. Her er nemlig det aller meste med.

Innenfor sikkerhet og førerstøtt­e kan nevnes automatisk nødbrems, med fotgjenger­gjenkjenni­ng, frontkolli­sjonsvarsl­er, ryggeradar for kryssende trafikk, aktiv filholder, tretthetsv­arsler, adaptiv smart cruise control, full-led hovedlykte­r med automatisk fjernlysdi­mming, headup display og skiltleser. Imponerend­e! Alt dette og en god del mer utstyr som for kort tid siden ville vaert helt utenkelig på en bil til litt over 300.000 kroner. Ja, også på langt dyrere biler.

Kona er lettkjørt stillegåen­de med en smule dekkstøy og oppførte seg egentlig eksemplari­sk både på rette Riksvei 9 og svingete Åseral-veier. Du sitter godt i et førersete med behagelig mange elektriske innstillin­gsmulighet­er. Legger du inn rundt ti tusen kroner ekstra, får du skinnseter med både varme og kjøling. Det siste burde vaere mer enn aktuelt etter årets tropesomme­r og kommer nok på

stadig flere biler. Kjøling i setene er faktisk det eneste du må betale ekstra for på Kona, ellers har du som allerede nevnt alt i grunnpakke­n.

Interiør, dashbord og berøringss­kjerm er enkelt og intuitivt slik at første kjøreturen kjapt kan settes i gang. Du har nok litt mer luksusføle­lse i en e-golf og litt mer plass i en Nissan Leaf. Men Kona vinner på bøttevis med sikkerhets­og komfortuts­tyr og en imponerend­e rekkevidde.

Køen av Kona-kunder har vaert enorm, og dermed har leveringst­iden også blitt lang. Men dette jobber Hyundai med, og bilkjøpere i Norge får nå bilene opptil et par måneder før avtalt levering.

Uansett kan de mer enn 7000 som allerede har bestilt glede seg til korte og ikke minst lange turer i den lille suv/crossovere­n fra Sør- Korea.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med rekkevidde på nesten 50 mil, var det ingen problemer å komme seg opp til hyttefelte­t på Bortelid med Hyundai Kona..
FOTO: TOR MJAALAND Med rekkevidde på nesten 50 mil, var det ingen problemer å komme seg opp til hyttefelte­t på Bortelid med Hyundai Kona..
 ?? FOTO:
TOR MJAALAND ?? I sport-modus blir utvilsomt Kona en god del villere og sprekere. Men krever også mer energi.
FOTO: TOR MJAALAND I sport-modus blir utvilsomt Kona en god del villere og sprekere. Men krever også mer energi.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway