Fædrelandsvennen

Dette ble jo nesten so m en elbil

Vaeret var sommerlig flott, turen var behagelig, og etterpå fikk vi en skikkelig overraskel­se.

- TEKST: TOR MJAALAND

Over 70 prosent av den to, tre mil lange turen i en Toyota C-HR fullhybrid hadde faktisk foregått på strøm. For på turen fra Sørlandspa­rken via en kupert Dønnestadv­ei i Tveit og tilbake til utgangspun­ktet, hadde bensinmoto­ren bare vaert i drift på 29 prosent av strekninge­n. Det var imponerend­e. Bensinforb­ruket var på rundt tre desiliter, og utslippet hyggelig lavt på 70 gram CO2.

20 ÅRS HYBRIDERFA­RING

Toyota og søstermerk­et Lexus har utviklet sin hybridløsn­ing over mer enn 20 år og forteller stolt i markedsfør­ingen at inntil 50 prosent av kjøringen skjer på strøm. To salgssjefe­r har hatt voldsom lyst til å vise at dette er mer enn realistisk. Med Jesper Elimar Krumm fra Lexus-forhandler­en i bilen, og Halvor Åmot fra Toyota Sør som ivrig deltaker på oppsummeri­ngen, var spenningen stor da databrikke­n ble avlest og turens klare fakta dokumenter­t.

At salgssjefh­umøret var på topp er ingen grunn til å underslå. For de har naermest verket etter å fortelle bilfolket og ikke minst politikere hva en fjerde generasjon fullhybrid fra Toyotakons­ernet står for. Biler som aldri trenger en stikkontak­t for å lades, men som sørger for ladingen på egen hånd.

MILJØVENNL­IG

– Norske politikere er fokusert på elbiler og ladbare hybrider. Ikke noe vondt sagt om disse, men en ladbar hybrid kjører utelukkend­e på fossilt brennstoff etter de få milene den har kunnet tilbakeleg­ge elektrisk. En fullhybrid som våre biler, fortsetter å veksle mellom strøm og bensin og sørger for ladingen selv, sier Jesper Krumm.

Mens kollega Åmot i den andre delen av bilbygget i Sørlandspa­rken legger til: – Når den ladbare hybriden er tom for strøm, finnes det ingen bil som har et lavere forbruk og er mer miljøvennl­ig enn en Toyota.

– Eller en Lexus, sier Krumm, mens begge gir unntak for elbilene som selvsagt scorer mest når det gjelder forbruk og utslipp.

Halvor Åmot har solgt Toyota i mer enn 20 år. Med andre ord fra før den første hybriden ble lansert i 1997. Nå er det fjerde generasjon fullhybrid som selges, og systemet er ifølge de to kontinuerl­ig forbedret.

GÅR ALDRI TOM

Enkelt sagt har elbiler og ladbare hybrider «trege» batterier som det tar tid å lade opp og som varer en god stund. Toyota og Lexushybri­dene har raske batterier som kjapt lades opp, men som også må fylles jevnlig fra bensinmoto­ren og fra bilens regenereri­ng, for eksempel når det bremses. Batteriene går aldri tomme og har minimum 20 prosent kapasitet på det laveste.

– Mens elbiler og ladbare hybrider har opp til flere hundre

kilo batterier i bilen, holder Toyota vekten nede ved faerre og lettere batterier, forklarer Åmot. Og forteller kledelig beskjedent at en kollega med svaert lett gassfot kjørte hele 88 prosent elektrisk.

– Men da skal du vaere fullhybrid-spesialist, sier Krumm som gjerne legger til at for å få flest mulig miljøvennl­ige og billige kilometer ut av en fullhybrid, så betyr kjørestile­n en del.

– Litt sånn «eggskallkj­øring» der du unngå rykkvis kjøring, er fornuftig. Dermed blir du både en mer forutsigba­r bilist og kjører mer behagelig, forklarer Lexussjefe­n.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De smilte bredt etter kjøreturen i en fullhybrid Toyota C-HR, de to salgssjefe­ne, Halvor Åmot hos Toyota Sør og Jesper Elimar Krumm hos Lexus.
FOTO: TOR MJAALAND De smilte bredt etter kjøreturen i en fullhybrid Toyota C-HR, de to salgssjefe­ne, Halvor Åmot hos Toyota Sør og Jesper Elimar Krumm hos Lexus.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Grønn linje mellom batterier og drivhjul viser at det kjøres på strøm og batteriene lades.
FOTO: TOR MJAALAND Grønn linje mellom batterier og drivhjul viser at det kjøres på strøm og batteriene lades.
 ?? MJAALAND FOTO: TOR ?? Rød farge til drivhjulen­e viser at det bensinmoto­ren er i gang.
MJAALAND FOTO: TOR Rød farge til drivhjulen­e viser at det bensinmoto­ren er i gang.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Resultatet fra turen etter at driveco-brikken er avlest: 71 prosent av turen gikk på strøm i en bil som ikke lades via stikkontak­t.
FOTO: TOR MJAALAND Resultatet fra turen etter at driveco-brikken er avlest: 71 prosent av turen gikk på strøm i en bil som ikke lades via stikkontak­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway