Fædrelandsvennen

Suksesstre­neren vender hjem

Hele sju utøvere fra Kristiansa­nd Roklubb kvalifiser­te seg for junior- og/ eller senior-vm før Janis Gailis forsvant til britisk roing i fjor. Nå er suksesstre­neren tilbake.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det er ikke ofte man finner noen som har slik lidenskap for sporten, sier Jostein Senumstad, rosjef i Kristiansa­nd Roklubb (KRK).

Etter 12 år som trener i KRK reiste latvieren i fjor til Wales for å vaere heltidsans­att trener for et kraftsente­r som er knyttet opp til det britiske roforbunde­t. Men mye administra­sjon på bekostning av tid med utøvere, gjorde sitt til at Gailis tidlig i august flyttet tilbake til Kristiansa­nd og talentfabr­ikken han hadde bygd opp på Kjøita.

– Jeg fikk aldri et eierskap til det jeg drev med. Men jeg hadde bare tatt permisjon fra jobb, og tanken var at dersom jeg ikke følte veldig for det så skulle jeg komme tilbake, sier Gailis, som er universite­tslektor på UIA.

– FLERE TOPPROERE

Han trengte heller ikke frykte låste dører i KRK.

– Vi ser allerede nå at han er i ferd med å skape en giv og struktur i klubben som er helt fantastisk, sier Senumstad.

– Dette betyr at det vil komme enda flere topproere fra klubben vår i fremtiden, naermest fastslår Oskar Sødal – som neste uke deltar i VM i Bulgaria.

Sødal var svaert emosjonell da han uttalte seg om treneravga­ngen i fjor høst:

«Noen vil sikkert avskrive meg nå som jeg har mistet treneren, men jeg har ingen planer om å senke ambisjonen­e. Jeg må bare ha Janis i «bakhodet». Det er nesten så tårene triller når jeg snakker om det», uttalte Sødal den gang.

– GOD VENN

Han er en av totalt sju fra Kristiansa­nd Roklubb (KRK) som har represente­rt Norge i et VM på juniorelle­r senior-nivå siden Gailis kom i 2006. De seks øvrige – Truls Albert, Haakon Albert, Hanna Gailis Inntjore, Joakim Bjorvand Bøhn, Mathilde Sødal og Oda Madland Aagesen – har også vunnet en rekke medaljer i NM.

I dag bor klubbens største ess – Oda Madland Aagesen, Hanna Gailis Inntjore foruten Oskar Sødal – i Oslo hvor de er under vingene til landslaget. Men de har slett ikke glemt hvem som fikk fart på karrieren deres.

– Janis skal ha mye av aeren for at jeg fortsatt driver med roing. I tillegg til å legge opp treningspr­ogram er han også en veldig god venn som bryr seg om meg som menneske. Slike ting har også betydning for prestasjon­ene våre og for evnen vår til å presse oss, sier Oda Madland Aagesen – som til helga ror U23-EM i Hviterussl­and.

– FÅR UT DET BESTE AV FOLK

Selv forteller Gailis at han er topp motivert, og at han har laert mye i Wales som nå kommer KRK til gode.

– Målet er å bygge opp et nytt miljø med unge roere. Det er 12 år siden sist, og blant dem har firefem vaert innom landslaget. Men det er vanskelig å kombinere topp og bredde. Nå er det på tide å bygge opp ei ny gruppe og på en bedre måte enn sist, sier Gailis.

– Ved å fokusere på mestring, og ikke på å slå andre, har han vist seg å ha kvaliteter som får ut det beste av folk, sier Senumstad.

INTERNASJO­NALE MESTERSKAP

Oskar Sødal og Hanna Gailis Inntjore deltar neste helg i senior-vm i Bulgaria mens Oda Madland Aagesen ror U23-EM i Hviterussl­and til helga.

– Målet er å kvalifiser­e meg for de seks som får ro finale. Foran U23-VM tidligere i sommer ble jeg syk, men nå skal jeg gjøre alt jeg ikke fikk til der, sier Aagesen – som ror lettvektss­ingel.

Hun har et langsiktig mål om å kvalifiser­e seg til OL allerede i 2020, mens Oskar Sødal har blinket seg ut mesterskap­et i Paris fire år senere.

– Trolig kommer Tokyo-ol litt for tidlig i og med at jeg da må danke ut enten Are (Strandli) eller Kristoffer (Brun) fra lettvektss­culleren, som i dag er verdens beste. Nå i VM er målet å bli blant de seks som ror finale, sier Sødal – som ror sammen med Didrik Wie-soltvedt, Jens Holm og Lars Benske i dobbeltfir­eren i VM.

 ?? ARKIVFOTO: MATS JOHANNESEN ?? Janis Gailis var trener i Kristiansa­nd Roklubb fra 2006 til 2017. Nå er han tilbake langs Otras bredder. Her sammen med datteren, Hanna Gailis Inntjore, som neste helg skal ro VM i Bulgaria.
ARKIVFOTO: MATS JOHANNESEN Janis Gailis var trener i Kristiansa­nd Roklubb fra 2006 til 2017. Nå er han tilbake langs Otras bredder. Her sammen med datteren, Hanna Gailis Inntjore, som neste helg skal ro VM i Bulgaria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway