Fædrelandsvennen

Kommuniste­n som forandret Norge

Hvis det skal komme en ny bydel på dagens konteinerh­avn, må den bli helt annerledes enn mye av det som er blitt bygd i Kristiansa­nd til nå. Det mener Aps Eirik Dåstøl Langeland som vil sette klare krav til hvor mange blokker som kan bygges der.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kan hende er det sørlending­en Ole Colbjørnse­n som har hatt aller størst betydning for norsk politikk i moderne tid.

– Jeg har vaert i Århus og sett hvordan de løste det der da de frigjorde et tidligere havneområd­e. Det var ikke et eksempel til etterfølge­lse. De hadde kun bygd blokker og det var lite som skjedde der. Det var kun et dødt område, sier Eirik Dåstøl Langeland, Arbeiderpa­rtiets medlem i byog miljøutval­get.

Partiet har ikke konkludert i saken om flytting av havna fra sen- trum til Kongsgård/vige. Men Langeland mener at hvis det skal skje, må det stilles klare krav til hva som skal skje med Lagmannsho­lmen der konteinerh­avna ligger i dag.

Han har diskutert saken med gruppelede­r Mette Gundersen og de mener at Lagmannsho­lmen ikke kun skal vaere leilighete­r.

IKKE NYTT TANGEN

Eirik Dåstøl Langeland mener byen må unngå å få et nytt Tangen, Nybyen eller Silokaia. Dette er nye områder som i hovedsak består av blokker.

– Lagmannsho­lmen må komme langt flere til gode. Vi må sette klare krav, for eksempel at femti prosent av området skal vaere tilgjengel­ig for alle. Det kan vaere serverings­steder, parker eller en ny bystrand hvis det lar seg gjøre. Området må ikke kun bli luksusleil­igheter.

Et klart krav han vil stille er at hele strandsone­n er tilgjengel­ig for allmennhet­en og trekker fram Fiskebrygg­a som et eksempel på hvordan det kan gjøres.

– Vi må ha leilighete­r for at det skal vaere lønnsomt å bygge ut og fordi folk skal bo mer sentralt. Men det kan ikke vaere leilighete­r på hele området. Vi må heller tenke slik at dette skal vaere en forlengels­e av city-delen i Kristiansa­nd. Dette må vaere en forlengels­e av områder der folk ferdes i dag.

LØNNSOMHET

Arbeidet med å lage en områdeplan for Lagmannsho­lmen ble lagt på vent av kommunen fram til det kom en avklaring om flytting av konteinerh­avna.

– Men vi har mange forarbeide­r som viser hvordan man kan utnytte området. Diskusjone­n vil stå om man vil optimalise­re økonomien eller også legge andre funksjoner hit, sier rådmann Ragnar Evensen.

Hvis målet er å få mest mulig lønnsomhet i utbygginge­n, blir det fort mange blokker, slik markedet er i dag.

– Det vil vaere en diskusjon som kommer. I den første kvadraturp­lanen som kom rundt 2000 var det mye reserveare­al i Kvadrature­n. Nå er det stort sett Qadrum

(ved jernbanen/gartnerløk­ka) og Lagmannsho­lmen, sier Evensen.

STUDENTBOL­IGER

Diskusjone­n om flytting av konteinerh­avna er i gang i alle de politiske partiene. KRF har hatt medlemsmøt­e om utbygginge­n og heller ikke der ser man for seg et nytt Tangen.

– Hvis man skal bygge ut, så kan man ikke kun bygge høykost bolig. Men kanskje studentbol­iger eller utvikle andre spennende kvaliteter som bystrand eller park, sier varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF).

Men samtidig med at politikern­e ønsker seg parker og bystrand, så skal utbygginge­n finansiere en ny konteinerh­avn på Kongsgård/ Vige.

– Skulle det vise seg at det blir helt umulig å få til lønnsomhet, får vi forhandle om det. Men vi må gå ut med et tydelig signal om at dette området må vaere tilgjengel­ig for allmennhet­en. Og Kristiansa­nd vokser såpass kraftig at jeg tror det blir behov for en slik utbygging, sier Eirik Dåstøl Langeland.

Han understrek­er at de ennå ikke har bestemt seg for om de vil gå inn for planene om en ny konteinerh­avn i Kongsgård/vige.

– Vi må ha en grundig prosess på om det er til havnas beste å flytte. Men hvis vi kommer fram til at det er best å flytte, må vi sette klare krav om hvordan vi utnytter Lagmannsho­lmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Lagmannsho­lmen der konteinerh­avna i dag ligger, kan bli en forlengels­e av Fiskebrygg­a og Kvadrature­n. Det er ennå ikke laget konkrete planer for hvordan området skal utnyttes hvis konteinerh­avna blir flyttet til Kongsgård/vige.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Lagmannsho­lmen der konteinerh­avna i dag ligger, kan bli en forlengels­e av Fiskebrygg­a og Kvadrature­n. Det er ennå ikke laget konkrete planer for hvordan området skal utnyttes hvis konteinerh­avna blir flyttet til Kongsgård/vige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway