Fædrelandsvennen

MANNEN BAK SKJELVET

Da kvinnen og en av hennes kolleger varslet om mobbing og trakasseri­ng fra sjefen, fikk han bli i jobben, mens de måtte bytte arbeidsste­d. Verken kommunerev­isjonen eller kontrollut­valget i Kristiansa­nd fikk noen gang vite om varslingen.

-

Her står John Andreas Andersen sammen med skuespille­ren Ane Dahl Torp under innspillin­gen av den nye, norske storfilmen «Skjelvet». Regissøren fra Flekkefjor­d blir hyllet for katastrofe­filmen som hadde norgesprem­iere i går.

– Da jeg leste saken om tre kvinnelige varslere i kommunen som ikke ble tatt på alvor, reagerte jeg veldig, sier en kvinne som selv er varsler.

I juni i år fortalte Faedreland­svennen om tre kvinner som varslet om seksuell trakasseri­ng fra en leder høsten 2017. Saken kom aldri til varslingsg­ruppa, kontrollut­valg eller kommunerev­isjon, slik den skulle.

– Jeg trodde håndtering­en av varslere hadde blitt bedre i kommunen, men tydeligvis ikke, sier kvinnen som ønsker å vaere anonym.

Hun er sykemeldt og har vaert det en rekke ganger etter at hun varslet om mobbing fra sin naermeste sjef i Kristiansa­nd kommune høsten 2014. Saken endte med at sjefen fikk bli i jobben, mens hun og kollegaen måtte bytte arbeidsste­d.

Faedreland­svennen har fått tilgang til selve varselet og en rekke dokumenter fra saksgangen.

Selv om saken hennes ligger noen år tilbake i tid, mener hun det er viktig at den kommer fram.

– Jeg forteller historien med tanke på at ting skal bli bedre for andre varslere.

Hun hevder sjefen støtte ut, mobbet eller trakassert­e folk som turde si fra når de var uenig med ham.

FRYKTKULTU­R

– Det var en fryktkultu­r, det gjaldt å vaere på lag med ham. Jeg opplevde at han hadde medhjelper­e som ble manipulert til å tro han hadde rett.

En dag kom turen til henne. – Først var det småting han pirket på, men nok til å gjøre meg usikker. Over tid ble jeg livredd for å gjøre noe galt. Redd for at det var noe jeg hadde gjort som utløste hans reaksjoner.

Hun var ofte så redd at hun kastet opp på jobb. Til slutt orket hun ikke mer og ble sykemeldt en lengre periode. Men da hun kom tilbake på jobb, var ingen ting bedre.

Det endte med nok en sykemeldin­g, og sammen med en kvinnelig kollega leverte hun et formelt varsel på sjefen.

– JEG IKKE BLE TRODD

– Hvis du skal bli en varsler så skal du vite hva du gjør, sier tidligere rådgiver i bedriftshe­lsetjenest­en Reidun Hognerud, til Faedreland­svennen.

Hognerud tok imot og forsøkte å bistå kvinnen som varslet.

– Jeg vet ikke hvor mange møter vi var i uten at det førte fram. Jeg føler jeg ikke ble trodd, sier varsleren.

Da varselet ble levert, fikk også sjefen det var varslet på vite om det. Dermed opplevde kvinnen det som vanskelig å komme tilbake i samme jobb.

– Jeg følte ikke at jeg hadde noen konflikt, men da jeg kom tilbake på jobb hilste ikke folk på meg. Jeg som var nestleder, ble fratatt mine vanlige oppgaver.

– Man må lage en konkret plan, og vaere forberedt på å stå alene, sier Hognerud.

– Jeg har til gode å se en vellykket varsling.

«DESTRUKTIV LEDELSE»

Kristiansa­nd kommune satte seinhøsten 2014 firmaet Agenda Kaupang til å undersøke varselet. Konklusjon­en deres kom allerede på nyåret 2015.

– Jeg fikk ikke ut hele rapporten, men etter mye om og men fikk jeg konklusjon­en, sier varsleren.

Faedreland­svennen har fått tilgang på deler av den hemmeligst­emplede rapporten fra Agenda Kaupang. De kunne ikke slå fast at det hadde forekommet brudd på arbeidsmil­jøloven. Likevel skriver de blant annet:

«Vi ser tendenser til det som i litteratur­en beskrives som destruktiv ledelse.» og

«Det framstår imidlertid som forståelig at varslerne føler seg mobbet og det er sannsynlig­gjort at de har grunn til å føle seg dårlig behandlet»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway