Fædrelandsvennen

Uforståeli­g straffeniv­å

Straffeniv­ået må vaere i samsvar med folks alminnelig­e rettsoppfa­tning. En nylig ilagt bot på 1500 kroner for villmannsk­jøring til sjøs, er ikke det.

-

En villmannsk­jøring til sjøs av de – heldigvis – svaert sjeldne, fant sted i Arendal i begynnelse­n av juni. Natt til en søndag stakk føreren av en 38 fot stor speedbåt av fra en politikont­roll i indre havn, med 12 mennesker om bord.

Deretter fortsatte ferden ut gjennom Galtesund, som vanligvis er et svaert tett trafikkert område, og ut på åpent hav. I en fart på naermere 50 knop. Med politibåte­n etter, til den ga opp i internasjo­nalt farvann. Eieren av båten snakket ut i Faedreland­svennen en ukes tid etter.

en slik vanvittig kjøring kunne fått alvorlige, for ikke å si fatale, følger. Både for de om bord og for andre som befant seg på sjøen. Derfor er det oppsiktsve­kkende at Agderposte­n den- ne uka kunne fortelle hva straffen for dette ble: et forenklet forelegg på 1500 kroner.

Vi tilhører ikke dem som synes det generelle straffeniv­ået i samfunnet bør heves. Men det bør vaere et minstemål av samsvar mellom de forskjelli­ge strafferea­ksjonene på ulike områder. Hvordan ville for eksempel samfunnet reagert hvis en bilfører stakk fra en politikont­roll i et boligområd­e og deretter kjørte så fort og så langt at politiet til slutt ga seg? Sannsynlig­vis med svaert streng strafferea­ksjon, som seg hør og bør.

Det forenklede forelegget etter den hasardiøse kjøringen til sjøs framstår også som helt urimelig sammenlikn­et med hva man som trafikant langs veien må betale for langt mindre alvorlige forhold. Kjører man med et defekt håndbrekk, får man et forenklet forelegg på 2200 kroner. Holder man for kort avstand til bilen foran, blir forelegget på 6800 kroner.

Agder-politiet skylder overfor Agderposte­n på at i henhold til retningsli­njer vedtatt av politikern­e er 1500 kroner fast bøtesats for fartsovert­redelse på sjøen. Men denne saken handler om noe langt mer enn en tilfeldig fartsovert­redelse. Andre menneskers liv og helse er satt i fare, i tillegg til at føreren stakk av fra politiet. Skjønnsmes­sig bør det føre til en helt annen reaksjon enn et forenklet forelegg på en sum som for de aller fleste andre enn de om har ilagt det, framstår som helt uforståeli­g.

Denne saken handler om noe langt mer enn en tilfeldig fartsovert­redelse

 ?? FRA VIDEO FOTO: PRIVAT/SKJERMBILD­E ?? En person om bord i båten filmet at politibåte­n kom etter dem utenfor Tromøy. Dette bildet er fra filmen.
FRA VIDEO FOTO: PRIVAT/SKJERMBILD­E En person om bord i båten filmet at politibåte­n kom etter dem utenfor Tromøy. Dette bildet er fra filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway