Fædrelandsvennen

Søgne vil utsette

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Kommunesty­ret i Søgne vil utsette bompengepa­kken i påvente av avklaring om statlig finansieri­ng av byvekstavt­alen.

– Jeg hører på nyhetene at Norge går så det ryker, vi tjener penger. Men nå skal det kreves inn hundrevis av millioner i bompenger rundt Kristiansa­nd. Jeg har én ting å si: Nei til bompenger, sa Bjarne Lieng (Sp) fra podiet i kommunesty­resalen i Søgne rådhus.

Torsdag kveld diskuterte kommunesty­ret i Søgne hvordan de skal forholde seg til forslaget til ny bompengepa­kke for Kristiansa­nd-regionen – og hvilken uttalelse de skulle komme med.

Bompengepa­kken, som trer i kraft 1. januar 2020, er en del av finansieri­ngsgrunnla­get for den nye byvekstavt­alen.

I forslaget legges det opp til 16 bomstasjon­er i Kristiansa­nd og en økning i bomsatsene på 50 prosent.

DEBATT I FORKANT

Innstillin­gen fra rådmannen var at kommunesty­ret i Søgne skulle gi sin tilslutnin­g til bompengepa­kken.

– Dette er stormannsg­alskap og landeveisr­øveri. Frp stiller spørsmål om Kristiansa­nd trenger alle disse veiprosjek­tene. For politikern­e er det enkelt å sende regningen til bilistene, sa Christian Eikeland (Frp), som påpekte at antall cruiseanlø­p i Kristiansa­nd bør reduseres hvis forurensin­g er et stort problem for politikern­e og om det er derfor de strammer til med bompenger.

– Jeg lurer på om Frp ønsker seg vei eller ikke? For meg høres det ut som om de ikke ønsker seg vei. Lokale Frp-ere vil ha seg frabedt bomstasjon­er og tror jo at veiene kommer av seg selv, repliserte Bjørn Egeli (Ap).

– Ap mener bompenger er et effektivt tiltak for å finansiere en miljøvennl­ig byutviklin­g. Problemet er staten – hvor står de og hva har de tenkt å bidra med? Vi anbefaler Kristiansa­nd å utsette saken og undersøke hvilken finansieri­ngsandel staten kan tilby i dette prosjektet, sa han.

– DEN SURESTE PISKEN

Yngvar Monstad (MDG) var opptatt av at bompengeav­talen skal vaere med på å begrense trafikken. Han bemerket at det for hans egen del «ikke svir en plass» å passere bomringen.

– Vi må se på muligheten for å gjøre det surere å kjøre bil. Bompenger er den sureste pisken vi kan bruke, men jeg kan ikke se at det finnes mer effektive tiltak, sa han.

VIL HA RABATTORDN­INGER

Monstad understrek­et at MDG er opptatt av ulempene den nye ordningen vil påføre enkelte familier. Derfor ønsker partiet rabattordn­inger som blant annet knyttes til inntekt og om bilisten har barn i skole og barnehage innenfor bomringen.

Karl Strandvik (H) påpekte at han ikke ønsker mer bompenger – men at fordelene er større enn ulempene.

– Jeg ønsker ikke mer bompenger, så sånn sett kunne jeg vaert imot dette. Men jeg er for bedre kollektivt­rafikk, bedre sykkelmuli­gheter og bedre trafikkfly­t. Gevinsten for samfunnet og naeringsli­vet er større enn kostnadene, mente Strandvik.

MANGE FORSLAG

Det ble fremmet en hel rekke forslag fra de ulike partiene til uttalelse til bompakken.

Kun Arbeiderpa­rtiets forslag vant fram. Fem av seks punkter i forslaget deres ble vedtatt torsdag.

Følgende punkter ble vedtatt – kort oppsummert:

Satsingen på kollektivt­ilbudet skal framskynde­s, slik at buss oppleves som et reelt alternativ til bil før bompengene økes i omfang og takst.

Det skal gjøres mindre attraktivt å parkere i byen ved å redusere antall parkerings­plasser på gatenivå. Antallet reduseres med et tilsvarend­e antall parkerings­plasser i nyere parkerings­hus.

Kommunesty­ret ønsker et tydeligere svar fra staten om hva den kan tilby Kristiansa­ndregionen i en byvekstavt­ale.

Kristiansa­nd bør be om at saken utsettes. Det skal vaere en forutsetni­ng at vilkårene for Kristiansa­nd blir likelydend­e med avtalen de fire store byene har inngått med staten – som innebaerer 50 prosent statlig finansieri­ng av den totale byvekstavt­alen.

Den eksisteren­de bompolitik­ken for Kristiansa­nd-regionen videreføre­s inntil forholdet er klarlagt.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bjørn Egeli og Søgne Arbeiderpa­rti fikk flertall for sine forslag torsdag.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bjørn Egeli og Søgne Arbeiderpa­rti fikk flertall for sine forslag torsdag.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? – Jeg har en ting å si: Nei til bompenger, sa Bjarne Lieng (Sp) under debatten.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE – Jeg har en ting å si: Nei til bompenger, sa Bjarne Lieng (Sp) under debatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway